Co warto jeść, gdy masz anemię? Najlepsze produkty dla osób z niedokrwistością
Anemia ma różne przyczyny i różne objawy. Najczęściej spowodowana jest niedoborem żelaza - wówczas konieczne jest uzupełnienie tego pierwiastka, zarówno za pomocą suplementacji, jak i odpowiedniej diety. Co warto jeść, jeśli masz anemię lub skłonności do anemii, by odbudować poziom żelaza w organizmie?
Spis treści
Istotą anemii jest zmniejszenie liczby erytrocytów (czerwonych ciałek krwi) bądź stężenia hemoglobiny we krwi (przy prawidłowych wartościach erytrocytów). Objawy anemii - zwłaszcza zmęczenie, które nie ustępuje po odpoczynku, silne osłabienie, wypadające włosy czy bladość skóry i kołatanie serca - są dość charakterystyczne, jednak wiele osób często je lekceważy, przypisując niezdrowemu trybowi życia, monotonnej diecie czy ciągłemu stresowi.
Tymczasem anemii nie wolno bagatelizować - niedostatek hemoglobiny, do jakiego dochodzi w przebiegu anemii, może być groźny, gdyż hemoglobina przenosi tlen, konieczny dla prawidłowej pracy wszystkich komórek, w tym serca i mózgu, które są wyjątkowo wrażliwe na niedotlenienie. Chorobę tę można potwierdzić za pomocą prostego badania krwi - zwykle wystarczy wykonać morfologię, na podstawie której lekarz może stwierdzić niedokrwistość, niekiedy konieczne jest również oznaczenie poziomu żelaza we krwi lub poziomu ferrytyny.
Anemię trzeba leczyć - sposób leczenia zawsze ustala lekarz. Zazwyczaj konieczna jest suplementacja preparatem żelaza, a także uzupełnienie diety w określone produkty - takie, które zawierają żelazo bądź ułatwiają przyswajanie tego pierwiastka przez organizm.
Produkty, które pomogą walczyć z anemią
Polecany artykuł: