Co zamiast karpia na Wigilię? Podczas świąt Bożego Narodzenia karpia można zastąpić innymi popularnymi rybami, takimi jak: pstrąg, halibut, dorsz czy sandacz. Na wigilijnym stole może znaleźć się także należąca do rodziny karpiowatych tołpyga. Większość z tych ryb jest chuda i charakteryzuje się małą ilością ości, w związku z tym mogą ich skosztować dzieci i osoby będące na diecie. Po niektóre z nich bez obaw mogą sięgać także kobiety w ciąży.
Spis treści
Jakie ryby warto przyrządzić na święta?
Pstrąg
Mięso pstrąga jest delikatne w smaku, miękkie, mało ościste i średnio tłuste (2,1 g tłuszczu/100 g). Mimo to mogą po niego sięgać osoby będące na diecie, ponieważ 100 g pstrąga to tylko 97 kcal.
Pstrąg jest bogatym źródłem białka (19,2 g/100 g), pierwiastków mineralnych (sód, wapń, potas, fosfor, magnez), a także witamin (witaminy A i witaminy D oraz witamin z grupy B).
Jednak co najważniejsze, pstrąg, spośród wszystkich ryb słodkowodnych, zawiera najwięcej kwasów omega-3. Z tego powodu jest polecany kobietom w ciąży.
Warto wiedzieć, że pstrąg strumieniowy charakteryzuje się największą zawartością białka (średnio 18,9%) spośród wszystkich ryb hodowlanych.
Cena: cały, patroszony: ok. 20 zł/kg, filet: ok. 35 zł/kg.
Halibut
Halibut to jedna z ryb, która zawiera najwięcej kwasów omega-3 (0,62g/100 g; dzienna dawka to 1 g). Halibut jest także bogatym źródłem białka (20.1 g/100 g) oraz witaminy A (29 μg/100g) i D (4,5 μg/100g).
Mięso halibuta jest średnio tłuste (1,9 g tłuszczu/100 g) i delikatne w smaku, a dodatkowo zawiera mało ości. Jego wartość energetyczna to 98 kcal/100 g.
Halibut jest jedną z droższych ryb. Cena za kg tuszy lub filetów to nawet ok. 60 zł.
Dorsz
Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb (78 kcal i 0,7 g tłuszczu/100 g). W związku z tym jest bezpieczny dla osób będących na diecie.
Mięso dorsza jest neutralne w smaku i zawiera mało ości. Dorsz charakteryzuje się dużą zawartością białka (17,7 g/100 g), jodu, selenu, magnezu oraz witaminy B12, a także kwasów omega-3, dlatego bez obaw mogą go jeść kobiety w ciąży.
Warto wiedzieć, że dorsz z Pacyfiku ma dwa razy więcej kwasów omega-3 niż ten atlantycki.
Cena: cały, patroszony: ok. 20 zł/kg, filet: ok. 28 zł.
Sandacz
Sandacz to jedna z najbardziej cenionych słodkowodnych ryb. Posiada białe, chude (0,7 g/100 g) mięso, ze niewielką ilością ości, o bardzo delikatnym smaku, bez charakterystycznego dla wielu słodkowodnych ryb posmaku mułu.
Sandacz zawiera dużo żelaza oraz witaminy A i tych z grupy B, a także białka (19,2 g/100 g)
Wartość energetyczna sandacza - 84 kcal/100 g.
Cena: cały, patroszony: ok. 40 zł/kg, filet: ok. 45 zł/kg.
Tołpyga
Tołpyga to ryba z rodziny karpiowatych. Jest jednak smaczniejsza od karpia, ponieważ posiada delikatne i kremowe w smaku mięso. Niestety, podobnie jak karp, ma dużo drobnych ości.
Tołpyga jest jedną z kaloryczniejszych ryb: ok. 130 kcal. Dzięki temu, że jest tłusta (9 g tłuszczu/100 g), jest bogata w dobroczynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNNKT). Jest także bogatym źródłem białka (ok. 11 g/100 g).
WAŻNE! Tołpyga ma lekko błotnisty zapach. Aby się go pozbyć, należy sprawioną rybę namoczyć na 3-4 godz. w bardzo słonej zimnej wodzie, w wodzie z octem lub w soku z kiszonych ogórków.
Cena: cała, patroszona: ok. 20 zł/kg, filety: ok. 25 zł/kg.
Przeczytaj też:
- Karp na Wigilię. Jak wybrać zdrowego i smacznego karpia?
- RYBY - rodzaje, właściwości odżywcze. Czy ryby są zdrowe?
- Toksyny w łososiu hodowlanym są szkodliwe dla zdrowia. Jakiego łososia nie powinny jeść dzieci i kobiety w ciąży?