Co zamiast karpia na Wigilię? Jakie ryby warto przyrządzić na święta?

2013-12-16 12:15

Co zamiast karpia na Wigilię? To pytanie zadają sobie ci, którzy nie przepadają za tą tradycyjną świąteczną rybą. Na szczęście są ryby, które mogą zastąpić karpia na wigilijnym stole. Są one smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, w związku z tym mogą je jeść także dzieci i osoby będące na diecie. Sprawdź, które ryby warto przyrządzić na święta.

Co zamiast karpia na Wigilię? Jakie ryby warto przyrządzić na święta?
Autor: Getty Images

Co zamiast karpia na Wigilię? Podczas świąt Bożego Narodzenia karpia można zastąpić innymi popularnymi rybami, takimi jak: pstrąg, halibut, dorsz czy sandacz. Na wigilijnym stole może znaleźć się także należąca do rodziny karpiowatych tołpyga. Większość z tych ryb jest chuda i charakteryzuje się małą ilością ości, w związku z tym mogą ich skosztować dzieci i osoby będące na diecie. Po niektóre z nich bez obaw mogą sięgać także kobiety w ciąży.

Spis treści

  1. Jakie ryby warto przyrządzić na święta?
  2. Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]

Jakie ryby warto przyrządzić na święta?

Pstrąg

Mięso pstrąga jest delikatne w smaku, miękkie, mało ościste i średnio tłuste (2,1 g tłuszczu/100 g). Mimo to  mogą po niego sięgać osoby będące na diecie, ponieważ 100 g pstrąga to tylko 97 kcal.

Pstrąg jest bogatym źródłem białka (19,2 g/100 g), pierwiastków mineralnych (sód, wapń, potas, fosfor, magnez), a także witamin (witaminy A i witaminy D oraz witamin z grupy B).

Jednak co najważniejsze, pstrąg, spośród wszystkich ryb słodkowodnych, zawiera najwięcej kwasów omega-3. Z tego powodu jest polecany kobietom w ciąży.

Warto wiedzieć, że pstrąg strumieniowy charakteryzuje się największą zawartością białka (średnio 18,9%) spośród wszystkich ryb hodowlanych.

Cena: cały, patroszony: ok. 20 zł/kg, filet: ok. 35 zł/kg.

Halibut

Halibut to jedna z ryb, która zawiera najwięcej kwasów omega-3 (0,62g/100 g; dzienna dawka to 1 g). Halibut jest także bogatym źródłem białka (20.1 g/100 g) oraz witaminy A (29 μg/100g) i D (4,5 μg/100g).

Mięso halibuta jest średnio tłuste (1,9 g tłuszczu/100 g) i delikatne w smaku, a dodatkowo zawiera mało ości. Jego wartość energetyczna to 98 kcal/100 g.

Halibut jest jedną z droższych ryb. Cena za kg tuszy lub filetów to nawet ok. 60 zł.

Dorsz

Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb (78 kcal i 0,7 g tłuszczu/100 g). W związku z tym jest bezpieczny dla osób będących na diecie.

Mięso dorsza jest neutralne w smaku i zawiera mało ości. Dorsz charakteryzuje się dużą zawartością białka (17,7 g/100 g), jodu, selenu, magnezu oraz witaminy B12, a także kwasów omega-3, dlatego bez obaw mogą go jeść kobiety w ciąży.

Warto wiedzieć, że dorsz z Pacyfiku ma dwa razy więcej kwasów omega-3 niż ten atlantycki.

Cena: cały, patroszony: ok. 20 zł/kg, filet: ok. 28 zł.

Sandacz

Sandacz to jedna z najbardziej cenionych słodkowodnych ryb. Posiada białe, chude (0,7 g/100 g) mięso, ze niewielką ilością ości, o bardzo delikatnym smaku, bez charakterystycznego dla wielu słodkowodnych ryb posmaku mułu.

Sandacz zawiera dużo żelaza oraz witaminy A i tych z grupy B, a także białka (19,2 g/100 g)

Wartość energetyczna sandacza - 84 kcal/100 g.

Cena: cały, patroszony: ok. 40 zł/kg, filet: ok. 45 zł/kg.

Tołpyga

Tołpyga to ryba z rodziny karpiowatych. Jest jednak smaczniejsza od karpia, ponieważ posiada delikatne i kremowe w smaku mięso. Niestety, podobnie jak karp, ma dużo drobnych ości.

Tołpyga jest jedną z kaloryczniejszych ryb: ok. 130 kcal. Dzięki temu, że jest tłusta (9 g tłuszczu/100 g), jest bogata w dobroczynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNNKT). Jest także bogatym źródłem białka (ok. 11 g/100 g).

WAŻNE! Tołpyga ma lekko błotnisty zapach. Aby się go pozbyć, należy sprawioną rybę namoczyć na 3-4 godz. w bardzo słonej zimnej wodzie, w wodzie z octem lub w soku z kiszonych ogórków.

Cena: cała, patroszona: ok. 20 zł/kg, filety: ok. 25 zł/kg.

Przeczytaj też:

Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]