Cukier miętowy - możesz zrobić go sam. Idealny dla ochłody
Mięta jest świetnym dodatkiem zarówno do jedzenia, jak i napojów. Odświeża, nadaje przyjemnego zapachu, chociaż ma dość intensywny smak. Świetnie komponuje się ze słodkim, więc stąd pomysł na zrobienie z niej... cukru!
Cukier miętowy dobrze jest robić z młodych łodyg mięty, dlatego, że są one bardziej pachnące i miękkie. Do czego taki cukier można wykorzystać? Do herbaty, drinków, a także pieczenia ciast lub przyrządzania innych słodkości.
Jego przygotowanie jest bardzo proste - ścina się młode łodygi mięty, płucze, usuwa twarde części a następnie lekko suszy. Wysuszone łodygi wrzucamy do blendera, dodajemy sok z połowy cytryny i blendujemy.
Gotowe? To miętę przekładamy do słoika lub innego pojemnika, a następnie dodajemy cukier - w proporcji 200 gramów mięty do 80 gramów cukru.
Tak przygotowany cukier przechowuj w lodówce!
Polecamy: Cukier a zdrowie. Czy cukier jest szkodliwy?
Cukier miętowy można z powodzeniem przygotować na zimę. Wtedy nie ma możliwości wykorzystania świeżej mięty do jego przyrządzenia, więc można zrobić zapasy. Cukier miętowy świetnie sprawdzi się w herbacie!