Cukier miętowy - możesz zrobić go sam. Idealny dla ochłody

2020-06-17 7:43

Mięta jest świetnym dodatkiem zarówno do jedzenia, jak i napojów. Odświeża, nadaje przyjemnego zapachu, chociaż ma dość intensywny smak. Świetnie komponuje się ze słodkim, więc stąd pomysł na zrobienie z niej... cukru!

Mięta
Autor: getty images Zawarte w jej liściach mentol i salicylan metylu wykazują silne działanie antyspastyczne, dlatego pomaga przy bolesnych skurczach żołądka, kolkach jelitowych, wzdęciach i niestrawności. Zwiększa ilość soków żołądkowych, poprawia przepływ żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Filiżankę naparu z mięty warto wypić po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw (maksymalnie 2-3 razy dziennie).

Cukier miętowy dobrze jest robić z młodych łodyg mięty, dlatego, że są one bardziej pachnące i miękkie. Do czego taki cukier można wykorzystać? Do herbaty, drinków, a także pieczenia ciast lub przyrządzania innych słodkości. 

Jego przygotowanie jest bardzo proste - ścina się młode łodygi mięty, płucze, usuwa twarde części a następnie lekko suszy. Wysuszone łodygi wrzucamy do blendera, dodajemy sok z połowy cytryny i blendujemy.

Gotowe? To miętę przekładamy do słoika lub innego pojemnika, a następnie dodajemy cukier - w proporcji 200 gramów mięty do 80 gramów cukru.

Tak przygotowany cukier przechowuj w lodówce! 

Polecamy: Cukier a zdrowie. Czy cukier jest szkodliwy?

Cukier miętowy można z powodzeniem przygotować na zimę. Wtedy nie ma możliwości wykorzystania świeżej mięty do jego przyrządzenia, więc można zrobić zapasy. Cukier miętowy świetnie sprawdzi się w herbacie!