Cynamon - właściwości lecznicze, wartości odżywcze
Cynamon to przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych - to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma cynamon i olejek cynamonowy.
Spis treści
Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamonum cassia), to przyprawa, której właściwości docenia się przede wszystkim w okresie świątecznym. Wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez ciepłego, delikatnego, słodkiego, korzennego zapachu tej przyprawy. Tymczasem cynamon, a także olejek cynamonowy oraz nasiona cynamonowca, znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także kosmetyce i lecznictwie. Cynamon to skarbnica licznych substancji zdrowotnych, z których za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy, który nadaje cynamonowi charakterystyczny zapach i wykazuje właściwości antynowotworowe, oraz epikatechinę, która razem z aldehydem może zapobiec rozwojowi chorób neurodegradayjnych i wspomóc ich leczenie. Poza tym cynamon należy do grupy termogeników, czyli substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Cynamon - właściwości antynowotworowe
Jednym z najważniejszych składników cynamonu jest aldehyd cynamonowy. Jak dowiedli naukowcy, związek ten wykazuje właściwości antynowotworowe i może pomóc w walce z rakiem jelita grubego - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Arizony (USA), których wnioski opublikował serwis EurekAlert.
Podczas badań prowadzonych na myszach naukowcy zauważyli, że aldehyd cynamonowy dodawany do pożywienia gryzoni pomagał ich komórkom pozbywać się toksyn, zwiększał ich potencjał regeneracyjny oraz chronił je przed kancerogenami (czynnikami rakotwórczymi).
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Cynamon - wartości odżywcze
Wartości odżywcze zmielonego cynamonu (w 100 g/w 1 łyżeczce, tj 2,6 g)
Wartość energetyczna | 247/6 kcal |
Białko ogółem | 3.99/0.10 g |
Tłuszcz | 1.24/0.03 g |
Węglowodany | 80.59/2.10 g (w tym cukry proste 2.17/0.06) |
Błonnik | 53.1/1.4 g |
Witaminy | |
Witamina C | 3.8/0.1 mg |
Tiamina | 0.022/0.001 mg |
Ryboflawina | 0.041/0.001 mg |
Niacyna | 1.332/0.035 mg |
Witamina B6 | 0.158/0.004 mg |
Kwas foliowy | 6/0 µg |
Witamina A | 295/8 IU |
Witamina E | 2.32/0.06 mg |
Witamina K | 31.2/0.8 µg |
Minerały | |
Wapń | 1002/26 mg |
Żelazo | 8.32/0.22 mg |
Magnez | 60/2 mg |
Fosfor | 64/2 mg |
Potas | 431/11 mg |
Sód | 10/0 mg |
Cynk | 1.83/0.05 mg |
Kwasy tłuszczowe | |
Nasycone | 0.345/0.009 g |
Jednonienasycone | 0.246/0.006 g |
Wielonienasycone | 0.068/0.002 g |
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Właściwości popularnych przypraw
Cynamon - właściwości zdrowotne
Cynamon a choroba Alzheimera i Parkinsona
Aldehyd, a także inny składnik cynamonu - epikatechina, może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, a nawet zapobiec jej pojawieniu się - przekonują Naukowcy z University of California (USA) na łamach "Journal of Alzheimer's Disease". Ich zdaniem związki te mogą zapobiegać powstawaniu splątków neurofibrylarnych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera.
Z kolei naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush (USA) podczas badań na myszach odkryli, że cynamon może odwrócić biomechaniczne, komórkowe i anatomiczne zmiany w mózgach cierpiących na chorobę Parkinsona. Takie właściwości cynamon zawdzięcza substancji o nazwie benzoesan sodu.
Jest to środek stosowany do konserwacji żywności, który powstaje z cynamonu na skutek procesów metabolicznych w wątrobie i w takiej postaci może przenikać do mózgu. Chociaż każdy rodzaj cynamonu ulega rozpadowi do benzoesanu sodu, badacze największą nadzieję pokładają w cynamonie cejlońskim, który jest najczystszą odmianą tej przyprawy.
Cynamon na dolegliwości żołądkowe
Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego oraz olejek cynamonowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Preparaty te stosowane są w zatruciach pokarmowych oraz przy biegunkach. Olejek cynamonowy dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelitowym. Z kolei wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego zapobiega wrzodom żołądka.
Czytaj też: Przyprawy korzenne: anyż, goździki, wanilia, szafran, kardamon, kurkuma, gałka muszkatołowa