Czekolada - jak powstaje i jak się ją podaje

2011-04-12 10:06

Czekolada, choć ma dużo kalorii, to raz na jakiś czas jest wskazana nawet osobom na diecie - ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco i poprawia nastrój.

CZEKOLADA - jak powstaje i jak się ją podaje
Autor: thinkstockphotos.com CZEKOLADA - jak powstaje i jak się ją podaje

Spis treści

  1. Lepiej jeść czekoladę gorzką niż mleczną? Odpowiada dr Ania [#TOWIDEO]
  2. Czekolada w twojej kuchni
  3. Do czego używać czekolady?

Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów.

Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.

Lepiej jeść czekoladę gorzką niż mleczną? Odpowiada dr Ania [#TOWIDEO]

Czekolada w twojej kuchni

Słodki przysmak powstaje w momencie zmieszania miazgi kakaowej z tłuszczem kakaowca, substancjami słodzącymi i dodatkami w postaci orzechów, migdałów, rodzynek i suszonych owoców. Proces ten nosi nazwę konszowania. Następnie miazga kakaowa jest temperowana, czyli schładzana – nadaje jej się wtedy postać twardej masy, jaką znamy w tabliczkach. Często też smak czekolady wzbogacany jest przez dodanie wanilii czy niektórych przypraw korzennych, a nawet galaretek owocowych.

Do czego używać czekolady?

- Przede wszystkim czekolada jest wykorzystywana w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów. Możemy z niej robić ciasta, musy czy chociażby lody. Jest też niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów. Ale pewnie niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzajów mięs: wieprzowiny czy drobiu – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr. Czekoladę możesz wykorzystać w niecodzienny sposób - jako dodatek do obiadu bądź kolacji m.in. do sosów i mięs.