Gastrolodzy: te produkty po cichu wyniszczają jelita. Na liście znany przysmak

2023-04-03 9:51

Każdy z nas czasem zastanawia się, co warto jadać, a co nam szkodzi. Ty też masz wątpliwości? W takiej sytuacji najlepiej po prostu słuchać ekspertów. Znani gastrolodzy zdradzili, które produkty na stałe usunęli ze swoich jadłospisów. Można się zdziwić!

Gastrolodzy: te produkty po cichu wyniszczają jelita. Na liście znany przysmak
Autor: Getty Images Gastrolodzy: te produkty po cichu wyniszczają jelita. Na liście znany przysmak

Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie, wygląd czy samopoczucie. Codziennie zjadamy produkty, które wywołują irytujące "efekty uboczne" procesów trawienia, takie jak wzdęcia, czy gazy. Ale nawet te elementy diety, które powszechnie uznawane są za zdrowe, mogą siać w jelitach prawdziwe spustoszenie - ostrzegają eksperci.

Czołowi amerykańscy gastrolodzy podzielili się z czytelnikami magazynu Huffington Post listą produktów, których nie tykają. Ich jedzenie może bowiem doprowadzić nie tylko do przejściowych problemów z układem pokarmowym, ale też do poważniejszych konsekwencji zdrowotnych, z cukrzycą typu 2 i chorobami serca włącznie.

Sprawdź, jakie produkty są szczególnie groźne dla zdrowia

Są zdrowe, ale tylko w teorii 

Listę takich produktów otwierają batony proteinowe, po które - jak mówi dr Harmony Allison z Centrum Medycznego Tufts - chętnie sięgają nie tylko fani fitnessu. Ekspertka wyjaśnia wprost: 

„Nigdy nie jem batonów proteinowych. Są one zwykle wysoko przetworzone i zawierają wiele dodatków, których wpływ na zdrowie nie jest potwierdzony”. Jej zdaniem dużo lepszą alternatywą są bardziej naturalne źródła białka - orzechy, pestki dyni, czy masło orzechowe.

Z kolei inna gastrolożka, dr Reezwana Chowdhury z Uniwersytetu Johns Hopkins, usunęła ze swojej diety steki. Czerwone mięso i mięso przetworzone - jak podkreśliła - zwiększają ryzyko polipów okrężnicy i raka jelita grubego. Chociaż jest to ważne źródło niezbędnych witamin i aminokwasów, dr Chowdhury wyjaśnia, że nie należy jeść go więcej niż 100 gramów dziennie, a jeszcze lepiej ograniczyć się do jednego posiłku mięsnego w tygodniu.

Tego unikaj, będziesz czuć się lepiej 

Na przygotowaną przez ekspertów listę trafiły również napoje gazowane. Ich z kolei unika inny gastroenterolog, dr Simon C Matthews z Johns Hopkins, członek rady doradczej Vivante Health, od dawna ostrzegają przed nimi także inni eksperci.

Jak stwierdził lekarz, odpowiadają one nie tylko za wzdęcia, gazy czy zgagę, ale ich picie powiązano też z ryzykiem chorób przewlekłych, w tym z cukrzycą typu 2 czy chorobami serca.

Z kolei dr Shilpa Grover, szefowa programu onko-gastroenterologii na oddziale gastroenterologii w Brigham and Women's Hospital ostrzega przed białym pieczywem, a więc produktem, który stanowi podstawę diety wielu osób. Ekspertka podkreśliła, że to produkt bardzo silnie przetworzony - ziarna, z których powstaje biała mąka, pozbawione są większości substancji odżywczych, a do samego chleba dodaje się szereg składników poprawiających jego wygląd, smak czy zapach.

Z tego też powodu to jeden z tych produktów, które sieją największe spustoszenie w jelitach. Warto go więc całkowicie ostawić, a przynajmniej znacząco ograniczyć.