Czy miód jest zdrowszy niż cukier? Poznaj wady i zalety każdego z nich
Wiele osób dbających o zdrowy styl życia deklaruje, że unika cukru. Kiedy jednak w grę wchodzi przygotowanie wypieków, czy zwykła herbata lub kawa to sięgają po miód. Jednak, czy miód jest zdrowszy od cukru? Analizujemy.

Prozdrowotne właściwości miodu są powszechnie znane i cenione, zwłaszcza w kontekście walki z przeziębieniem. Cukier zaś ma znacznie gorszą sławę, bo nie dość, że uzależnia, to jeszcze w nadmiernych ilościach powoduje poważne konsekwencje dla całego organizmu. Jednak, czy to na pewno tak jednoznaczne? Okazuje się, że o wielu kwestiach mogliśmy nie wiedzieć.
Jakie są różnice pomiędzy miodem a cukrem?
Zarówno cukier jak i miód nadają słodyczy napojom, deserom czy innym potrawom i to łączy te produkty bezapelacyjnie. To także źródła węglowodanów, zarówno cukier jak i miód mają wpływ na poziom glikemii, więc trzeba zachować umiar i na tym można by poprzestać jeżeli chodzi o podobieństwa. Różnic jest znacznie więcej. Dlatego skupimy się na nich, wskazując na poszczególne zalety każdego z produktów.
Pierwsze różnice można zaobserwować już w składzie oraz kaloryczności. Otóż miód składa się co prawda głównie z glukozy oraz fruktozy i zawiera ok. 17% wody, natomiast już w jednej łyżeczce możemy znaleźć w nim także witaminy z grupy B czy minerały takie jak wapń, żelazo, potas. Miód zawiera enzymy, aminokwasy, polifenole i antyoksydanty, co sprawia, że zyskuje on właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
Z kolei cukier buraczany, czyli sacharoza to niemal wyłącznie czyste węglowodany pozbawione wartości odżywczych. Poza tym tego rodzaju produkt nie zawiera wspomnianych związków przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Jego zaletą jest fakt, że stanowi źródło szybko i łatwo dostępnej energii.
Czy miód podnosi poziom cukru?
Jeżeli chodzi o indeks glikemiczny to zarówno cukier jak i miód cechuje wysoki wskaźnik. W przypadku cukru IG wynosi ok. 63, a np. miód manuka ma IG na poziomie 57. Choć są to zupełnie różne formy słodzące, to obydwie w podobny sposób wpływają na glikemię, czyli poziom cukru we krwi.
Miód a cukier wady i zalety każdego z nich
Miód vs cukier to dylemat, z którym mierzyła się niejedna osoba. Wówczas z pomocą przychodzi czasem porównanie zalet oraz wad poszczególnych produktów. Dlatego poniżej krótka analiza, która może ułatwić dokonanie wyboru.
Zalety miodu:
- Powoduje nieco subtelniejszy wzrost poziomu cukru we krwi.
- Jest bogaty w antyoksydanty, minerały i cenne enzymy.
- Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
- Może być stosowany np. w łagodzeniu kaszlu, gojeniu ran, wspieraniu mikroflory jelitowej.
Zalety cukru:
- Łatwo dostępne i tanie źródło energii.
- Cechuje się dłuższą przydatnością do spożycia.
- Pomocny, a czasem niezbędny w niektórych przepisach kulinarnych.
Wady miodu:
- Jest bardziej kaloryczny niż cukier.
- Może stanowić potencjalne źródło alergii poprzez obecność różnych pyłków.
- Ryzyko wystąpienia botulizmu u niemowląt. Dotyczy to dzieci poniżej 1. roku życia, stąd nie należy im podawać miodu.
Wady cukru:
- Nie zawiera wartości odżywczych, a jedynie puste kalorie.
- Częste i duże spożycie sprzyja chorobie otyłościowej, próchnicy, chorobom serca, cukrzycy.
- Może zaburzać mikrobiom jelitowy.
Podsumowując, miód jest zasadniczo zdrowszy właśnie ze względu na obecność wymienionych w nim składników oraz działanie przeciwzapalne. Niemniej nadal pozostaje wysokokalorycznym dodatkiem do żywności i nie należy przesadzać z jego ilością.