Dba o serce, poprawia pamięć, wzmacnia włosy. Dlaczego warto używać olejku z kiełków pszenicy

2024-09-21 10:13

O tym, że w naturze kryje się wiele substancji cennych dla naszego zdrowia, wiadomo od wieków. Dlatego w medycynie ludowej chętnie wykorzystywano to, co można było zbierać w najbliższej okolicy. Roślinne specyfiki wykorzystywano zarówno do dbania o zdrowie, jak i o urodę. Jednym z takich naturalnych hitów jest olej z kiełków pszenicy. Poznaj jego właściwości i zalety.

Dba o serce, poprawia pamięć, wzmacnia włosy. Dlaczego warto używać olejku z kiełków pszenicy
Autor: GettyImages Dba o serce, poprawia pamięć, wzmacnia włosy. Dlaczego warto używać olejku z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy - jak jeść? 

Dlaczego warto sięgać po olej z kiełków pszenicy? Ten olej roślinny pozyskuje się z zarodków pszenicy, bogatych w witaminy, minerały i cenne kwasy tłuszczowe.Olej z kiełków pszenicy może być stosowany zarówno „wewnętrznie”, jak i zewnętrznie.

Jeśli planujemy spożywać olej z kiełków pszenicy, optymalną porcją są dwie łyżeczki dziennie. Można go spożywać zarówno na czczo, jak i w trakcie posiłków, np. jako dodatek do sałatek. Co ważne, olej z kiełków pszenicy jest najzdrowszy na zimno, gdyż obróbka termiczna powoduje wytracanie substancji odżywczych.

Cudowne SIEMIĘ LNIANE - do picia, na włosy i skórę, zamiast jajka

Olej z kiełków pszenicy - właściwości, zalety, zastosowania

  • Olej z kiełków pszenicy sprzyja zdrowiu serca i układu krążenia. To zasługa bogactwa kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E.
  • Olej z kiełków pszenicy może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy.
  • Spożywanie oleju z kiełków pszenicy sprzyja regulowaniu poziomu cholesterolu.
  • Olej z kiełków pszenicy korzystnie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych.
  • Kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiając m.in. procesy myślowe, pamięć oraz zmniejszając ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Olej z kiełków pszenicy do pielęgnacji skóry i włosów

  • Witamina E znana jest z właściwości przeciwstarzeniowych, ponadto korzystnie oddziałuje na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Olej z kiełków pszenicy może być również wykorzystywany jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów.
  • Można używać go w czystej postaci lub jako dodatek do codziennie stosowanych kosmetyków.
  • Regularne stosowanie oleju z kiełków pszenicy może sprzyjać spłyceniu drobnych zmarszczek oraz utrzymaniu optymalnego nawilżenia skóry.
  • Zauważono, że regularne stosowanie oleju na skórę może zmniejszać podrażnienia, zaczerwienienia i zmiany atopowe.
  • Olej z kiełków pszenicy sprawdza się także w pielęgnacji włosów. Nawilża i wzmacnia włosy, dzięki czemu jest pomocny w dbaniu o włosy matowe i zniszczone.
  • Może być stosowany jako preparat do olejowania włosów, a także jako odżywka, maska czy środek do zabezpieczania końcówek (pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z ilością).

Olej z kiełków pszenicy - przeciwwskazania 

Kto nie powinien sięgać po olej z kiełków pszenicy? Osoby, które mają alergię na pszenicę lub gluten, powinny zrezygnować z tego preparatu. Z uwagi na brak badań, odradza się stosowanie oleju również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli dotychczas nie zdiagnozowano u ciebie alergii, ale stosowanie oleju na skórę wiąże się z uczuciem dyskomfortu, swędzeniem, wysypką lub innymi zmianami, należy również odstawić ten środek i skonsultować się z lekarzem w sprawie ewentualnej terapii przeciwhistaminowej.