Dla zdrowych stawów i pięknej skóry. Zapomniany deser zrobisz sama w domu
Jeśli lubisz, żeby twój obiad kończył się słodkim zwieńczeniem w postaci deseru, a zarazem zależy ci na komponowaniu zdrowych posiłków, oto propozycja idealna dla ciebie. Choć ten przysmak jest obecnie nieco zapomniany, a nawet lekceważony, warto znów przypomnieć sobie jego zalety.
Deser bogaty w kolagen
Bogactwo smaku, delikatna konsystencja, a przede wszystkim solidna dawka kolagenu, zbawiennego dla naszych kości i stawów – to trzy podstawowe zalety galaretek, ale pamiętajmy, że to nie koniec listy korzyści płynących z jedzenia galaretki.
Dlaczego warto jeść galaretki?
Odpowiednia dawka kolagenu to przepis na zdrowie stawów, kości, zębów, więzadeł, chrząstek, naczyń krwionośnych. To również przepis na urodę i zachowanie młodzieńczej sprężystości skóry.
Także włosy mogą zyskać więcej blasku, stać się mocniejsze i mniej łamliwe. Podobnie odżywione będą paznokcie, gdy w twojej diecie nie zabraknie kolagenu.
Galaretka dostarcza organizmowi również witaminę C, która jest obecna w wielu owocach, z jakich robi się ten zdrowy deser. Jeśli sięgniemy po galaretkę z borówkami, malinami, truskawkami czy innymi tzw. owocami jagodowymi, zyskamy porcję przeciwzapalnych składników: antocyjanów i flawonoidów. Kolagen w połączeniu z witaminą C sprzyja zmniejszeniu stanów zapalnych w stawach.
Kolagen może też korzystnie wpływać na procesy trawienia. Kolagen podawany jest pacjentom z zespołem nieszczelnego jelita. Ponadto kolagen redukuje zaparcia i wzdęcia.
Galaretka - przeciwwskazania i wady
Kupując sklepowe galaretki, warto poświęcić chwilę na przestudiowanie ich składu. Często są one przepełnione cukrem, który z kolei działa bardzo niszcząco na organizm.
Galaretka z bitą śmietaną czy lodami to również istna bomba cukrowa i kaloryczna. Nadmiar cukru to przepis m.in. na nadwagę, próchnicę, choroby metaboliczne, cukrzycę typu 2, uczucie zmęczenia i dekoncentrację.
Należy również zrezygnować z galaretek pełnych sztucznych barwników, które również niekorzystnie wpływają na zdrowie. Niektóre barwniki mogą powodować nawet nadpobudliwość dzieci i młodzieży. Nierzadkie są też reakcje alergiczne.
Przepis na zdrową domową galaretkę
Najzdrowsze są domowe galaretki. Na szczęście, przepis na nie jest dość prosty. Jak zrobić domową galaretkę? Wystarczy woda, żelatyna, owoce, cukier lub ksylitol.
Wybierając owoce, unikajmy ananasów, mango i kiwi, które mogą spowodować, że deser się nie uda, bo galaretka pod wpływem tych owoców nie tężeje.
CZYTAJ TEŻ: Żelatyna na stawy – czy warto ją stosować?
Żelatynę zalewamy i odstawiamy, aż napęcznieje. Owoce blendujemy. Mus owocowy łączymy z wodą i słodzikiem i podgrzewamy, a następnie dodajemy napęczniałą żelatynę.
Pamiętajmy, aby używać żelatyny w proporcji 3 łyżeczki na pół litra wody. Czekamy do pełnego rozpuszczenia żelatyny. Następnie przelewamy do miseczek i czekamy, aż galaretka ostygnie.
Potem wstawiamy do lodówki, aby stężała. Gotową galaretkę można udekorować owocami. W wersji wegańskiej żelatynę można zastąpić substancją żelującą agar-agar.