Dlaczego warto jeść dynię? 7 właściwości leczniczych dyni
Dynia to królowa jesieni! Słynie nie tylko z halloweenowych zwyczajów, lista zasług dyni jest naprawdę długa. Zawiera całe mnóstwo witamin antyoksydacyjnych i minerałów, jest bogata w błonnik, wykazuje wiele przydatnych właściwości zdrowotnych i jest niskokaloryczna, choć sycąca.
Spis treści
Dynia w kuchni
Dynia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Zupa dyniowa z nutką rozgrzewających przypraw jest wspaniałym pomysłem na jesienne, chłodne popołudnia. Popularne są wszelkiego rodzaju wypieki z jej udziałem, jak ciasta, muffinki czy placki. Sprawdzi się także jako dodatek do dań głównych, np. w formie sałatek.
Dynia jest uwielbiana przez osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ma bardzo mało kalorii (w 100 g miąższu tylko 27 kcal), szybko syci i dostarcza organizmowi dużo błonnika.