Dynia to królowa jesieni! Słynie nie tylko z halloweenowych zwyczajów, lista zasług dyni jest naprawdę długa. Zawiera całe mnóstwo witamin antyoksydacyjnych i minerałów, jest bogata w błonnik, wykazuje wiele przydatnych właściwości zdrowotnych i jest niskokaloryczna, choć sycąca.
Dynia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Zupa dyniowa z nutką rozgrzewających przypraw jest wspaniałym pomysłem na jesienne, chłodne popołudnia. Popularne są wszelkiego rodzaju wypieki z jej udziałem, jak ciasta, muffinki czy placki. Sprawdzi się także jako dodatek do dań głównych, np. w formie sałatek.
Poradnik Zdrowie: Kiedy iść do dietetyka?
Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.
Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.
Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.
Dynia jest uwielbiana przez osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ma bardzo mało kalorii (w 100 g miąższu tylko 27 kcal), szybko syci i dostarcza organizmowi dużo błonnika.
Redaktorka od lat związana z branżą medyczną. Specjalizuje się w tematyce zdrowia i aktywnego stylu życia. Prywatne zamiłowanie do psychologii inspiruje ją do podejmowania trudnych tematów w tej dziedzinie. Autorka cyklu wywiadów z zakresu psychoonkologii, którego celem jest budowanie świadomości oraz przełamywanie stereotypów na temat choroby nowotworowej. Wierzy, że odpowiednie nastawienie psychiczne jest w stanie zdziałać cuda, dlatego propaguje profesjonalną wiedzę, w oparciu o konsultacje ze specjalistami.