Dlaczego warto stosować pieprz cayenne? 5 korzyści zdrowotnych
Papryka cayenne, choć zdecydowanie wyróżnia się smakiem – ostrym i pikantnym, należy do tej samy rodziny warzyw co bakłażany, ziemniaki i pomidory. Włączenie tego warzywa do diety może przynieść wiele zdrowotnych korzyści.
Zarówno papryczka cayenne, jak i wytwarzany z niej pieprz, są źródłem wielu składników odżywczych, które mogę stanowić zdrowy dodatek do wielu dań. Dlaczego? Zawierają między innymi witaminy potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, czyli witaminę A i C. Co więcej, mają w sobie także potas i magnez.
Dodatkowo są źródłem karotenoidów, czyli związków odpowiedzialnych za działanie antyoksydacyjne wobec wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, dzięki czemu organizm może uniknąć wielu przewlekłych chorób, np. miażdżycy.
Choć papryczki cayenne, także w formie przyprawy w postaci pieprzu kajeńskiego są pożywne ze względu na intensywnie pikantny smak, niewielu ludzi może pozwolić sobie na więcej niż jedną porcję.
Z galerii dowiesz się, dlaczego warto dodać do swojej diety pieprz cayenne
Polecany artykuł: