Dodaj dwie łyżki do któregokolwiek posiłku. Apetyt się zmniejszy, a boczki znikną!
Olej MCT to syntetyczny tłuszcz, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie diety. Budzi wiele kontrowersji, ale grono jego zwolenników jest duże. Wszystko dzięki korzyściom związanym z odchudzaniem. Olej ten ma dawać uczucie sytości, dzięki znika ochota na podjadanie między posiłkami.
Olej MCT zyskał na popularności dzięki diecie ketogenicznej. To suplement diety wytwarzany z średniołańcuchowych trójglicerydów (MCT). Cząsteczki MCT różnią się od większości spożywanych tłuszczów, a dzięki budowie mają specyficzne właściwości. Ten rodzaj tłuszczu występuje także naturalnie w kilku produktach, ale znacznie popularniejszą formą są oleje.
Daje uczucie sytości i pomoże uniknąć podjadania
Zwykle olej MCT jest wytwarzany z oleju kokosowego lub oleju z nasion palmowych. Oba z nich zawierają MCT. Na sklepowych półkach można znaleźć między innymi mieszanki olejów lub 100 proc. olej MCT.
Jedną z najcenniejszych właściwości, jaką dostrzegają konsumenci oleju MCT, jest uczucie sytości, jakie uzyskuje się dzięki spożywaniu tego produktu. Dzięki temu łatwiej unikać podjadania lub dodatkowego jedzenia, które mogą zniwelować nawet największe starania o wymarzoną sylwetkę.
Naukowcy odkryli, że może zmniejszać apetyt, ponieważ sprzyja uwalnianiu hormonów sygnalizujących, że żołądek jest pełny. Lecz olej MCT nadal kryje przez ekspertami sporo zagadek.
- Zgłoszono wiele twierdzeń na temat korzyści zdrowotnych, jakie zapewniają MCT, co spowodowało, że ten składnik odżywczy został otoczony aureolą zdrowia. Jednak badacze nie byli w stanie dostarczyć konkretnych dowodów – zaznacza certyfikowany dietetyk Anthony DiMarino.
Osoby, które przebywają na diecie ketogenicznej, często sięgają po olej MCT. Wynika to z faktu, że produkt ułatwia utrzymanie organizmu w stanie ketozy. Wówczas uzyskują zamierzony efekt w postaci przekształcenia tłuszczu w ciała ketonowe jako kluczowe źródło energii.
Trzeba go stosować z umiarem
Olej MCT ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Jego dodatkowymi zaletami jest brak zapachu i smaku, dzięki czemu łatwo wkomponować go w codzienne posiłki. Cenią go także sportowcy.
Poza łatwo dostępnym źródłem energii ten rodzaj tłuszczu może pomóc zwiększyć wydolność i opóźniać zmęczenie, szczególnie u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe. Lecz jak podkreślają eksperci – badania naukowe w tym aspekcie są sprzeczne i niektórzy nie widzą żadnych korzyści ze stosowania oleju MCT na wytrzymałość organizmu.
Ten rodzaj tłuszczu zazwyczaj sprzedawany jest w postaci płynnej w ciemnych butelkach, które chronią go przed jełczeniem. Można zakupić również tłuszcz MCT w proszku. Wówczas łatwo zmieszać go z innymi suplementami w tej samej formie, co w przypadku oleju, nie byłoby możliwe.
Dobrze jest przystosować organizm do oleju MCT. Wówczas należy przez pierwsze kilka dni przyjmować nie więcej niż łyżkę dziennie, a następnie zwiększać dawkę do 2 łyżek w ciągu dnia i obserwować, jak reaguje układ pokarmowy.
Dziennie nie należy stosować więcej niż 100 ml oleju MCT, czyli ok. 7 łyżek, ponieważ może to doprowadzić do objawów takich jak nudności, ból brzucha, biegunka czy wymioty, a długotrwałe stosowanie, może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu w wątrobie.