Dodajesz banany do swoich koktajli? Gastroenterolog: to spory błąd

2024-08-23 13:39

Koktajle cieszą się niemałą popularnością. Zwłaszcza teraz, kiedy w sklepach można dostać wiele pysznych, słodkich i świeżych owoców. Okazuje się jednak, że jest coś, czego nie powinniśmy do nich dodawać. Gastroenterolog wyjawia całą prawdę o bananach.

Dodajesz banany do swoich koktajli? Gastroenterolog: to spory błąd
Autor: fot. Getty Images Dodajesz banany do swoich koktajli? Gastroenterolog: to spory błąd

Banany są bazowym składnikiem wielu przepisów i koktajli. Okazuje się jednak, że dodawanie ich do tego ostatnie może nie być tak dobre, jak się zdawało. Dr Saurabh Sethi, gastroenterolog z Kalifornii, podzielił się trzema zaskakującymi powodami, dla których lepiej omijać banany przygotowując koktajle.

W swoim nagraniu, które pojawiło się na TikToku, ekspert powiedział, że dodawanie bananów do koktajli jest jednym z najczęstszych błędów, jakie popełniają jego pacjenci. Dodał, że może to wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

Ekspert ostrzega przed dodawaniem ich do koktajli. Więcej szkody niż pożytku

Doktor Sethi wyjaśnił, że banany mogą zawierać wysoki poziom oksydazy polienowej, która może zmniejszyć ilość korzystnych flawanoli w owocach.

Flawanole, które można znaleźć w borówkach, truskawkach, malinach i innych popularnych składnikach koktajli, wspierają zdrowie mózgu i serca, zmniejszają stany zapalne i obniżają ciśnienie krwi.

Według przeprowadzonego w 2023 roku badania, które ukazało się w czasopiśmie Food & Function, dodanie bananów do koktajlu jagodowego zmniejszyło ilość flawanoli aż o 84 proc. w porównaniu z grupą kontrolną.

Ekspert zaznacza, że banany mogą zmniejszać korzyści antyoksydacyjne zawarte w innych owocach.

W formie 24 zastosowania skórki od banana

Eksperci ostrzegają. Banan może zwiększyć kaloryczność koktajlu

Ekspert podkreślił również, że dojrzałe banany zawierają sporą ilość węglowodanów. Dodawanie więc ich do koktajlów może doprowadzić do skoków poziomu cukru we krwi. 

Dietetyczka Helen West przyznała w Healthline, że choć banany są zdrowymi owocami, zawierają one dużo cukru i węglowodanów, które są odpowiedzialne za pozom cukru we krwi. 

Dietetyczka podkreśliła, że choć zielone, niedojrzałe banany zawierają mniej cukru niż te żółte, to wciąż oba rodzaje mają podobną liczbę kalorii.

Dr Sethi podkreśla, że banany są o wiele kaloryczniejsze niż inne owoce, więc dodawanie ich do koktajlu, znacznie zwiększa jego kaloryczność. Podkreślił, że jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie i odżywianie, powinniśmy jednak zrezygnować z dodawania ich do swoich napojów.

Banany - jak działają na zdrowie?

Nie oznacza to jednak, że musimy z nich całkowicie rezygnować. Są one pełne potasu, który działa korzystnie na układ krążenia. Co więcej, dzięki zawartości błonnika pokarmowego można stosować je w profilaktycznie w celu zapobiegania zmianom miażdżycowym.

W bananach znajdziemy również witaminy C i E, które zwalczają wolne rodniki mogące osłabiać układ immunologiczny. W bananach znajdziemy również mangan, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk.

Warzywa i owoce bogate w potas

Listen on Spreaker.