Dieta dla wątroby. Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią, ziemniaki gotowane, surówka z cykorii i gruszki
2021-12-31
11:11
Co jeść, by nie obciążać wątroby? Postaw na pieczonego dorsza z koperkiem i bazylą, ziemniaki gotowane i surówkę z cykorii i gruszki. Sprawdź, jak przygotować to danie.
Danie zawiera:
- 694 kcal
- 50 g białka
- 22 g tłuszczu
- 81 g węglowodanów
Składniki: Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią:
- Dorsz świeży filet – 250 g
- Masło ekstra, 82 % tłuszczu – 1 łyżeczka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Czosnek – 1 ząbek
- Bazylia suszona – 1 szczypta
- Szałwia suszona – 1 szczypta
- Kolendra mielona – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz czarny – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Koperek umyj, osusz i posiekaj.
- Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posyp przyprawami.
- Następnie przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp koperkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
- Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Składniki - Ziemniaki gotowane:
Ziemniaki – 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i obierz.
- Gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 20-30 minut (w zależności od ich wielkości), a następnie odcedź.
Składniki: Surówka z cykorii i gruszki
- Cykoria – ½ sztuki
- Gruszka – ½ sztuki
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyj i osusz, oddziel liście, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki przełóż do naczynia, dodaj tłuszcz oraz przyprawy.