Endywia - właściwości odżywcze i zastosowanie

2019-04-11 11:12

Endywia to warzywo przypominające sałatę. Endywia jest bardzo popularna we Francji, Włoszech i Niemczech, natomiast w Polsce jej właściwości i wartości odżywcze nie są doceniane, a szkoda, bo endywia to bogactwo składników odżywczych. Sprawdź, jakie właściwości ma endywia i jakie znalazła zastosowanie w kuchni.

Endywia - właściwości odżywcze i zastosowanie
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Endywia - właściwości zdrowotne
  2. Dlaczego warto jeść sałatę?
  3. Endywia - zastosowanie w kuchni
  4. Endywia - cena, gdzie kupić?

Endywia, nazywana sałatą fryzowaną zieloną, to roślina liściasta należąca do rodziny astrowatych. Istnieją dwie odmiany endywii: endywia kędzierzawa oraz endywia szerokolistna.

Endywia wywodzi się z wybrzeża Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej, gdzie jej właściwości i wartości odżywcze były znane już w starożytności. W 1616 roku po raz pierwszy zaczęto ją sadzić w Niemczech, skąd rozpowszechniła się w całej Europie. Roślinę tę obecnie uprawia się w Europie, Ameryce Północnej, Azji Środkowej oraz Afryce.

Endywia - właściwości zdrowotne

Endywia jest warzywem bardzo niskokalorycznym - 100 g dostarcza tylko 17 kcal i aż 3,1 g błonnika pokarmowego. Ponadto endywia jest bogata w witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, takie jak związki fenolowe oraz inulinę i intybinę.

  • dzięki niewielkiej ilości kalorii endywia świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się
  • dzięki zawartości błonnika pokarmowego wspomaga trawienie, łagodzi zaparcia
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, udaru mózgu przez obniżenie stężenia cholesterolu LDL
  • obniża ciśnienia krwi
  • dzięki zawartości inuliny pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, przez co zapobiega rozwojowi cukrzycy, zespołu metabolicznego. Poza tym ma niski indeks glikemiczny
  • dzięki zawartości witaminy A ma korzystny wpływ na wzrok
  • dzięki zawartości witaminy C zwiększa odporność organizmu
  • jest dobrym źródłem folianów, które są szczególnie korzystne dla kobiet w ciąży
  • dzięki zawartości przeciwutleniaczy pozytywnie wpływa na skórę
  • przez wzgląd na wysoką zawartość witamin z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • dzięki zawartości intybiny - związku wykazującego działanie żółciopędne - łagodzi zaburzenia wątrobowe
Warto wiedzieć

Endywia - wartości odżywcze, kalorie

Wartość kaloryczna - 17 kcalBiałko - 1,25 gTłuszcze - 0,2 g- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,048 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,004 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,087 gWęglowodany - 3,35 gBłonnik - 3,1 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Fosfor - 28,0 mg (4%)Potas - 314,0 mg (9%)Sód - 22,0 mg (1%)Wapń - 52,0 mg (5%)Żelazo - 0,83 mg (0,8%)Magnez - 15,0 mg (4%)Cynk - 0,79 mg (7%)Miedź - 0,099 mg (11%)Selen - 0,2 µg (0,4%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,08 mg (6%)Witamina B2 - 0,075 mg (6%)Niacyna - 0,40 mg (3%)Witamina B6 - 0,02 mg (2%)Foliany - 142,0 µg (36%)Witamina E - 0,44 mg (4%)Witamina C - 6,5 mg (7%)Witamina A - 108,0 µg (12%)

Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Dlaczego warto jeść sałatę?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Endywia - zastosowanie w kuchni

Endywię stosuje się najczęściej jako dodatek do sałatek, nadając im orzeźwiającego i lekko gorzkiego smaku. Najlepiej komponuje się w sałatkach z ostrymi serami, orzechami i pikantnymi sosami. Z reguły nie przyrządza się sałatek z samej endywii, a miesza się ją z innymi sałatami.

Liście endywii można też poddawać gotowaniu, gotowaniu na parze lub smażeniu. Dodaje się też je do zup, gulaszów oraz dań na bazie warzyw.

CZYTAJ TEŻ:

Endywia - cena, gdzie kupić?

Endywię kupuje się jak sałatę w główkach. Przy wyborze tego warzywa należy zwrócić uwagę na barwę liści, które powinny być zielone, a nieodbarwione. Endywię można przechowywać w lodówce do 4 dni. Przed spożyciem endywię należy opłukać pod bieżącą wodą i odrzucić żółte liście.

Czy zdrowo się odżywiasz?
Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie
O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.