Flądra: wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne
Flądra to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy B12, fosforu oraz selenu. Mogą ją spożywać kobiety w ciąży, ponieważ nie kumuluje związków rtęci. Przeczytaj, jaką wartość odżywczą ma flądra, poznaj jej właściwości prozdrowotne i dowiedz się, w jaki sposób można ją przygotowywać.
Spis treści
- Flądra: zawartość białka i tłuszczu
- Flądra: witaminy i składniki mineralne
- Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
- Flądra: właściwości prozdrowotne
- Jak przygotować flądrę?
- Przepis na pieczoną flądrę w sosie z soku cytryny na ostro
Flądra charakteryzuje się delikatnym białym mięsem o maślanym smaku. Można ją przygotować na wiele sposobów: poddając procesowi pieczenia, grillowania czy duszenia. Flądra stanowi cenne źródło białka, witamin i składników mineralnych.
Flądra: zawartość białka i tłuszczu
Flądra, podobnie jak mintaj czy dorsz, należy do ryb chudych - 100 g mięsa tej ryby to tylko 83 kcal. Flądra zawiera małą ilość tłuszczu oraz cholesterolu, natomiast jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Flądra stanowi także źródło pełnowartościowego białka (16,5 g w 100 g), jednak jego ilość jest niższa niż w mintaju (19,44 g) czy halibucie (19 g).
Flądra: witaminy i składniki mineralne
Wśród składników mineralnych na tle innych flądra wyróżnia się wysoką zawartością selenu, 100 g mięsa pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego oraz wspomagającego odporność organizmu. Flądra to również dobre źródło fosforu, 100 g mięsa pokrywa 29% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. Fosfor tak jak wapń bierze udział w mineralizacji i budowie kości i zębów, dlatego jego zapotrzebowanie zwiększa się w okresie wzrostu i rozwoju. Dodatkowo fosfor uczestniczy w przemianach energetycznych w organizmie, utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej oraz w przewodzeniu bodźców nerwowych. Ponadto flądra to źródło witaminy B12, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Flądrę warto też jeść ze względu na zawartość witaminy B6 oraz niacyny - spożycie 100 g ryby pozwala na pokrycie 20% dziennego zapotrzebowania na te witaminy dla osoby dorosłej.
>>Nie przegap
- Halibut: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
- Co to jest ZDROWY TŁUSZCZ?
- Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
Flądra - wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna | 83 kcal |
Białko | 16,5 g |
Tłuszcze | 1,8 g |
Tłuszcze nasycone | 0,3 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,34 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,45 g |
W tym omega-3 | 0,42 g (DHA 0,16 g) |
Cholesterol | 58 mg |
Potas | 332,0 mg (7% zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej) |
Fosfor | 200,0 mg (29%) |
Magnez | 24 mg (6%) |
Sód | 92 mg (6%) |
Wapń | 27 mg (3%) |
Selen | 33,5 µg (61%) |
Niacyna | 3,4 mg (21%) |
Witamina B6 | 0,25 mg (19%) |
Witamina B12 | 1,2 µg (50%) |
Witamina D3 | 0,8 µg (5%) |
Witamina A | 9,0 µg (1%) |
Witamina E | 0,36 mg (4%) |
Źródło: Instytut Żywności i Żywienia, Nowelizacja IŻŻ 2012
Flądra: właściwości prozdrowotne
Flądra ma niską zdolność akumulacji związków rtęci, dlatego może być bez obaw spożywana przez kobiety w ciąży. Flądra to także źródło kwasów omega-3, które odgrywają rolę w prawidłowym rozwoju mózgu płodu oraz rogówki. Zmniejszają one również ryzyko wystąpienia astmy i depresji w wieku dorosłym. Z kolei dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 flądra sprawdzi się w profilaktyce i leczeniu chorób krążenia: miażdżycy i nadciśnienia tętniczego krwi. Kwasy omega-3 normalizują poziom triglicerydów we krwi i wykazują ochronne działanie na serce i naczynia krwionośne. Działają także przeciwzapalnie, dlatego powinny być włączone do diety osób z dną moczanową czy chorobami zwyrodnieniowymi stawów.
Flądra: występowanie
Flądra żyje w wodach Morza Bałtyckiego oraz Morza Północnego, większość czasu przebywając na dnie morza. Stada flądry poławianej metodą włoków i sieci skrzelowych z Morza Bałtyckiego są zagrożone przełowieniem, dlatego organizacja ekologiczna WWF zaleca ograniczenie spożycia flądry pochodzącej z tego obszaru połowowego oraz zaprzestanie zakupu tej ryby poławianej metodą włoków dennych w wodach Morza Północnego oraz Morza Bałtyckiego, ponieważ ich liczba spada i jest zagrożona wyginięciem.
Jak przygotować flądrę?
Flądrę możesz upiec, np. w folii, ugrillować, ugotować na parze czy udusić, wykorzystując zarówno tuszki, jak i filety. Lepiej unikać smażenia flądry, ze względu na straty cennych kwasów omega-3. Podawaj ją ze szpinakiem, oliwkami, pomidorami, jako rybę po grecku z włoszczyzną, w cieście naleśnikowym. Tuszki flądry świetnie się sprawdzą w wersji grillowanej po wcześniejszym natarciu ich marynatą ziołową z czosnku, bazylii i soku z cytryny.
Unikaj flądry smażonej ze względu na straty cennych kwasów omega-3 oraz wzrost zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych. Dodatkowo ryba wchłania tłuszcz, co sprawia, że staje się wysokokaloryczna. Unikaj również flądry wędzonej, ponieważ podczas procesu wędzenia wytwarzane są związki niebezpieczne dla organizmu: WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które mają właściwości rakotwórcze, alkohol metylowy, aceton, kwas mrówkowy i dioksyny. Dodatkowo ryby poddane procesowi wędzenia zawierają znaczne ilości sodu.
Przepis na pieczoną flądrę w sosie z soku cytryny na ostro
Składniki:
- 100 g filetu z flądry
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- szczypta pieprzu kolorowego
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
Sposób przygotowania:
Z soku z cytryny, startej skórki z cytryny, oliwy z oliwek, pieprzu, soli i rozdrobnionego czosnku przygotuj marynatę. Natrzyj nią filet flądry z obu stron, ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz przez 30 minut w temperaturze 200 st. C. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami z wody.