GIS wycofuje całą partię popularnego makaronu. "Może wywołać reakcję alergiczną"
Lubisz świderki i je kupujesz? Unikasz glutenu w diecie z wyboru lub konieczności, bo masz nietolerancję tego białka? To ta informacja może być dla ciebie szczególnie ważna. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu całej partii makaronu typu świderki z obrotu. Produkt jest oznaczony jako bezglutenowy, a tymczasem w jego składzie stwierdzono gluten.
Makaron świderki wycofany
- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej”– czytamy w komunikacie GIS.
GIS w ostrzeżeniu podał szczegóły wycofywanej partii makaronu. Upewnij się, że nie masz go w domu:
- Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
- Numer partii: 21 03 25 B
- Data minimalnej trwałości: 21.03.2025
- Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki.
Jak poinformowano w komunikacie, dystrybutor zlecił dodatkowe badania makaronu w kierunku obecności glutenu i potwierdził to, co wcześniej stwierdziły już służby sanitarne. Firma powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu.
Gluten, czyli co?
Gluten to grupa białek roślinnych, które występują w ziarnach zbóż, m.in. pszenicy, życie i jęczmieniu. Wbrew potocznym opiniom, dla zdrowego człowieka gluten nie stanowi żadnego zagrożenia. Wręcz przeciwnie - to pożywny, wartościowy element naszej diety.
Gluten bywa czasem oskarżany o powodowanie otyłości. To nieprawda. Zbędne kilogramy wynikają zwykle z nierozsądnej diety i braku ruchu.
Zagrożenie dla alergików i osób z chorobą trzewną
Trzeba jednak pamiętać, że należy do substancji często uczulających. Glutenu nie mogą spożywać osoby chore na alergię, celiakię (chorobę trzewną) i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. W przypadku silnej alergii nawet niewielka ilość glutenu może wywołać gwałtowną reakcję organizmu.