Groźna kombinacja pestycydów w rumianku. Fundacja Pro-Test ujawnia szokujące wyniki badań
Rumianek kojarzy się z bezpieczeństwem i naturalnym wsparciem zdrowia. Najnowszy raport Fundacji Pro-Test ujawnia jednak, że w popularnych herbatkach – także sprzedawanych jako leki – wykryto pozostałości zakazanych pestycydów. Sprawdzamy, co to oznacza dla konsumentów.

Rumianek od pokoleń uznawany jest za jedno z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych ziół. Towarzyszy w domowych kuracjach, pojawia się w aptekach w formie leków roślinnych i wchodzi w skład popularnych herbatek. Najnowsze badania Fundacji Pro-Test pokazują jednak, że ten obraz może być złudny — w części produktów wykryto zakazane pestycydy.
Koktajl pestycydów w rumianku – raport Fundacji Pro-Test
pestycydy w rumianku. Fundacja Pro-Test zbadała sześć popularnych produktów dostępnych w sklepach i aptekach, w tym dwa o statusie leku. Analizy przeprowadzono w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Sprawdzono obecność 514 pestycydów. Wyniki okazały się alarmujące – aż cztery z sześciu próbek zawierały substancje niedozwolone w uprawie rumianku.
Rumianek i pestycydy – które produkty wypadły źle w badaniach?
rumianek zanieczyszczony pestycydami. Najwięcej zakazanych związków znaleziono w rumianku Zielnik Apteczny Polpharmy – trzech substancji chemicznych, w tym pirymifosu metylowego i lambda-cyhalotryny. Trzy pestycydy wykryto również w produktach marki Bifix, dwa w Vitax Zioła i jeden w Zielniku DOZ. Wolne od pozostałości były jedynie Herbapol Zielnik Polski oraz Kwiat rumianku Flos.
Zakazane substancje w rumianku – jakie wykryto chemikalia?
pestycydy w ziołach leczniczych. Analizy ujawniły m.in. protiokonazol (fungicyd zakazany w rumianku), pirymifos metylowy (środek owadobójczy o działaniu neurotoksycznym), permetrynę (insektycyd niedozwolony w rolnictwie UE) oraz chlomazon (herbicyd stosowany przeciw chwastom). Choć poziomy poszczególnych substancji nie zawsze przekraczały normy, ich łączna obecność stanowiła tzw. koktajl pestycydów.
Koktajl pestycydów – ryzyko zdrowotne i apel o kontrolę jakości
koktajl pestycydów w żywności. Fundacja Pro-Test ostrzega, że nawet niewielkie ilości kilku pestycydów w jednym produkcie mogą nieść ryzyko zdrowotne, zwłaszcza dla dzieci i kobiet w ciąży. To sygnał ostrzegawczy nie tylko dla konsumentów, ale także dla producentów i instytucji kontrolnych. Organizacja apeluje o zwiększenie nadzoru i dokładniejsze testy surowców.
Polecany artykuł: