Pojawiają się też pierwsze grzyby rurkowe, w tym wyborne maślaki. Menu po wakacyjnym grzybobraniu proponuje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Kurki – arystokraci wśród grzybów
Pieprznik jadalny, zwany pospolicie kurką, to prawdziwy arystokrata wśród grzybów. Przez smakoszy traktowany jest po królewsku ze względu na wspaniały, zdecydowany smak, delikatny zapach i mnogość zastosowań w kuchni. Jak opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, kurki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – świeże będą doskonałe do smażenia i gotowania (choć wtedy trzeba uważać, by nie stały się gorzkawe). Kurki będą smakować znakomicie w dziesiątkach różnych potraw.
Piotr Murawski poleca przyrządzać z kurek zupy – w tym zastosowaniu ich wyborny smak jest wyraźny i zapewnia intensywny aromat potraw. „Aby zupa była naprawdę aromatyczna z pełnią grzybowego smaku, powinniśmy jej przygotowanie zacząć od ugotowania wywaru, a grzyby najlepiej dodać już w ostatniej fazie gotowania. Dla wzmocnienia smaku można też grzyby podsmażyć tuż przed dodaniem do garnka” - radzi ekspert.
Czytaj też:
- Kurki (pieprznik jadalny) - czy te grzyby są zdrowe? Dlaczego warto jeść kurki?
- MAŚLAK to grzyb jadalny - jak wygląda? Przepisy na dania z maślaka
- Borowik (prawdziwek) - rodzaje. Borowiki jadalne i trujące [LISTA]
- Gąski to grzyby jadalne. Jak rozpoznać i przyrządzić gąski?
- KANIA (grzyb) - jak wygląda, kiedy zbierać? Przepisy na dania z kani
Także sos kurkowy to prawdziwe kulinarne delicje! Będzie doskonałym dodatkiem do mięs smażonych, pieczonych czy grillowanych. Pasuje do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Sos z kurek warto także wypróbować do pieczonego pstrąga.Domowymi rarytasami mogą okazać się ponadto kurki po prostu lekko podsmażone na maśle lub jajecznica z kurkami. Grzyby te można również stosować jako dodatek do dań makaronowych, jak tagliatelle z kurkami i cukinią.
Maślaki – na aromatyczne zupy
Już w lipcu w naszych koszykach podczas grzybobrania mają szansę znaleźć się również maślaki. Charakteryzują się lepką skórką pokrytą śluzem, którą najlepiej obrać przed dalszym wykorzystaniem tych grzybów w kuchni.
Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca maślaki głównie do gotowania – gwarantują zupie intensywny grzybowy smak. Dlatego też warto dodawać je niekoniecznie tylko do zup grzybowych, ale także warzywnych – nawet ich niewielka ilość powoduje podbicie smaku. „Ważne, by używać grzybów świeżych – choć teraz dzięki mrożeniu możemy je wykorzystywać w kuchni cały rok, to jednak po rozmrożeniu tracą one niemal połowę ze swojego pierwotnego smaku” - radzi ekspert.
Uwielbiamy także maślaki duszone, np. w śmietanie, oraz podsmażane z cebulą. Znakomicie smakuje ponadto sos grzybowy przyrządzony na ich bazie.
Materiały prasowe