Herbata z imbirem (herbata imbirowa). Właściwości, sposób działania, przepis
Herbata z imbirem ma specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Rekompensują to jej walory zdrowotne: znakomicie rozgrzewa, odtyka zatkany nos, pomaga w trakcie przeziębienia i grypy, dodaje energii – a to jeszcze nie wszystkie jej cenne właściwości. Dlaczego warto pić herbatę z imbirem i jak ją przygotować? Poznaj sprawdzone przepisy na herbatę z imbirem.
Herbata z imbirem, mimo że można ją kupić w wielu sklepach spożywczych, nie jest w Polsce jeszcze aż tak popularna, jak inne herbaty z owocowo-korzennymi dodatkami. Dla wielu osób przeszkodą jest jej specyficzny, intensywny, niekiedy wręcz odbierany jako ostry smak.
Warto jednak się przełamać i przez kilka kolejnych dni pić herbatę z imbirem, bo efekty jej działania można poczuć niemal natychmiast. A jej ostry smak (z korzyścią dla właściwości zdrowotnych) można złagodzić, dodając np. plasterek cytryny lub pomarańczy, odrobinę miodu, czy choćby szczyptę kurkumy.
By w pełni wykorzystać cenne właściwości herbaty z imbirem, warto przygotowywać ją samodzielnie, wykorzystując świeży korzeń imbiru.
Spis treści
- Jakie właściwości ma herbata z imbirem?
- Herbata z imbirem dodaje energii
- Herbata z imbirem na odchudzanie
- Herbata z imbirem na gardło i przeziębienie
- Herbata z imbirem na mdłości
- Czy obierać imbir do herbaty?
- Herbata z imbirem – przepisy. Jak zrobić herbatę z imbirem?
Jakie właściwości ma herbata z imbirem?
Herbata z imbirem zachowuje niemal wszystkie właściwości zdrowotne korzenia imbiru, a dodatkowo właściwości liści herbaty, użytej do parzenia.
Właściwości herbaty z imbirem
- Łagodzi objawy infekcji wirusowych, gdyż imbir zawiera substancje działające przeciwzapalnie
- Znakomicie rozgrzewa – pobudza bowiem krążenie. Sprawdzi się nie tylko podczas infekcji przebiegających z gorączką, lecz również w zimne dni
- Dodaje energii
- Wspiera układ odpornościowy
- Pomaga przy problemach z trawieniem – działa żółciopędnie, łagodzi wzdęcia, pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- Chroni przed tworzeniem się zakrzepów – dlatego imbir i herbatę z imbirem powinny stosować osoby mające podwyższony poziom cholesterolu
- Łagodzi bóle miesiączkowe oraz PMS
- Poprawia metabolizm
- Zmniejsza mdłości – zarówno te wywołane ciążą, jak i chorobą lokomocyjną czy migreną
- Ma działanie moczopędne i przeciwobrzękowe
- Poprawia ukrwienie mózgu dzięki czemu zwiększa koncentrację i poprawia pamięć
- Pomaga łagodzić stany zapalne w jamie ustnej.
Herbata z imbirem dodaje energii
Osoby, które piją herbatę z imbirem twierdzą, że już po kilku, najdalej kilkunastu dniach czują, że mają więcej energii. To zasługa zawartej w herbacie z imbirem teiny, obecnej w liściach herbaty, oraz znajdujących się w korzeniu imbiru związków takich jak zingiberol, gingerol i zinferon, które nie tylko odpowiadają za ostry smak imbiru, ale również nadają mu właściwości pobudzające.
Polecamy: Czarna herbata - właściwości, działanie
Herbata z imbirem na odchudzanie
Herbata z imbirem polecana jest również osobom, które chcą schudnąć, gdyż imbir przyspiesza przemianę materii, a więc wspiera odchudzanie. Zawarte w imbirze substancje korzystnie wpływają poza tym na układ trawienny, pobudzają produkcję śliny i soków żołądkowych, działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego poprawiają perystaltykę jelit, łagodzą wzdęcia i inne niekorzystne objawy ze strony układu pokarmowego.
Herbata z imbirem na gardło i przeziębienie
Herbatę z imbirem warto również stosować w trakcie infekcji – łagodzi bowiem ból gardła i przyspiesza powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia i innych infekcji wirusowych. Imbir działa bowiem przeciwzapalnie i ma właściwości odkażające, a także silnie rozgrzewa, co docenimy zwłaszcza mając gorączkę. Dzięki tej ostatniej właściwości herbata z imbirem będzie również znakomitym napojem na chłodne dni – pijąc ją tuż przed wyjściem z domu nie zmarzniemy w drodze do pracy, a spożywając po powrocie szybciej się rozgrzejemy.
Herbata z imbirem na mdłości
Herbata z imbirem zmniejsza mdłości, może im również zapobiegać – dlatego polecana jest kobietom ciężarnym, które cierpią na poranne mdłości. Zalecana jest również w przypadku mdłości spowodowanych przez chorobę lokomocyjną (w takim wypadku można wypić ją przed podróżą lub popijać małymi łykami w jej trakcie), a także mdłości migrenowych czy związanych z chemioterapią.
Czy obierać imbir do herbaty?
Imbir jest wrażliwy na choroby roślin, dlatego na jego plantacjach stosowana jest duża ilość środków ochrony roślin. W dodatku uprawiany jest w Azji, gdzie pestycydy stosuje się w dużej ilości, a niekiedy wręcz bez żadnej kontroli – tamtejsi plantatorzy często wychodzą z założenia, że rośliny, z których produkowane są przyprawy (a do takich właśnie należy imbir) nie są spożywane przez ludzi w dużych ilościach.
W dodatku na czas transportu jego kłącza są zabezpieczane dużą ilością środków konserwujących i grzybobójczych. Wszystkie te związki przeważnie kumulują się w skórce, dlatego imbir warto, a nawet należy, dokładnie umyć, a następnie dość grubo obrać ze skórki.
Polecany artykuł:
Herbata z imbirem – przepisy. Jak zrobić herbatę z imbirem?
By w pełni skorzystać z cennych właściwości herbaty z imbirem trzeba ją odpowiednio przygotować. Można ją przyrządzić wedle kilku różnych przepisów, warto jednak pamiętać o tym, że podstawę każdego z nich stanowi imbir, który musi być właściwie spreparowany.
Do herbaty można wrzucić kilka plasterków imbiru, jednak wtedy do naparu uwolni się tylko część z zawartych w imbirze substancji. Lepiej więc zetrzeć obrany imbir na małej tarce bezpośrednio do kubeczka, a następnie zalać przestudzoną herbatą, przykryć napar i odstawić na kilka minut.
Nie należy zalewać imbiru wrzątkiem gdyż w wysokiej temperaturze giną zawarte w nim witaminy, minerały czy inne cenne związki. Jeśli przeszkadzają ci pływające w herbacie drobinki imbiru, przed wypiciem herbaty możesz ją przecedzić, aczkolwiek zwykle wystarczy chwilę odczekać, by imbir osiadł na dnie kubka.
Herbata z imbirem, cytryną i miodem
Składniki:
- świeżo zaparzona herbata
- 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
- plasterek cytryny
- łyżeczka miodu
Świeżo zaparzoną herbatę przestudź, a następnie wymieszaj ze startym imbirem, dodaj miód i plasterek cytryny.
Herbata z imbirem i kurkumą
Składniki:
- świeżo zaparzona herbata
- 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
Do mocno ciepłej, ale nie gorącej herbaty wsyp imbir i kurkumę, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj i dodaj miód. Odczekaj, aż imbir osiądzie na dnie i dopiero wtedy wypij.