Herbata z kurkumą - przepis i właściwości
Herbata z kurkumą zawdzięcza swe niezwykłe właściwości zawartości przyprawy uznawanej za superfoods. Herbatę z kurkumą można pić o każdej porze roku, ale najwięcej pożytku przyniesie jej spożywanie w okresie jesienno-zimowych zachorowań, gdyż rozgrzewa całe ciało i działa przeciwzapalnie. Na jej zrobienie wystarczy poświęcić 10 minut.
Herbata z kurkumą wywodzi się z kuchni azjatyckiej. Jest tam ceniona już od wieków i od wieków wykorzystuje się ją w celach leczniczych. Jej właściwości prozdrowotne potwierdzają też liczne badania naukowe.
Herbata z kurkumą jest bardzo uniwersalnym napojem - można ją pić zarówno na zimno, jak i ciepło, smakuje doskonale z wodą, herbatą (zieloną bądź czarną), a nawet z mlekiem (jest nawet nazywana "złotym mlekiem"). Ma lekko ziemisty smak, który można urozmaicić dodatkiem ulubionych przypraw.
Oto powody, dla których warto włączyć herbatę z kurkumą do codziennego menu.
Spis treści
Herbata z kurkumą - właściwości
Herbata z kurkumą zawiera bardzo wartościową substancję - kurkuminę. To jej kurkuma zawdzięcza większość swoich właściwości. Kurkumina jest polifenolem, czyli przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki. Ponieważ jest słabo przyswajalna, najlepiej łączyć ją z piperyną (zawartą w czarnym pieprzu lub papryczce chilli).
Oto właściwości herbaty z kurkumą:
- wzmacnia odporność, zwalcza infekcje wirusowe
- wspomaga pracę mózgu (jest nawet testowana w leczeniu alzheimera i udaru mózgu)
- ma działanie żółciopędne, pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych
- jest przydatna w profilaktyce i leczeniu nowotworów
- ma działanie rozkurczowe, więc jest polecana na bolesne miesiączki
- działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, również na bakterię wywołującą wrzody żołądka
Sproszkowaną kurkumę należy kupować w niewielkich ilościach, najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy.
Herbata z kurkumą - jak ją zrobić?
Składniki:
- 3 szklanki wody lub mleka
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2-3 goździki
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- kilka plasterków świeżego imbiru albo ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta pieprzu
- ewentualnie łyżeczka miodu
Przepis:
Wodę razem z pozostałymi składnikami herbatki zagotowujemy w niewielkim garnuszku, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Następnie przelewamy ją do kubków (można wcześniej przecedzić). Jeśli herbatka została przyrządzona na wodzie, można dolać do niej mleka. Do lekko przestudzonej można też dodać miód.
Gotowa herbata z kurkumą
Na rynku są też dostępne gotowe herbatki z kurkumą, zawierające też wiele innych składników, takich jak jeżówka, pomarańcza, cytryna, jabłko, lukrecja, mniszek lekarski, koper włoski czy rumianek.
Jest to oczywiście wersja dla zapracowanych, ale też sposobność, by spróbować nowych smaków i zaskakujących połączeń. Jednak warto się pokusić o zrobienie herbaty z kurkumą w domowym zaciszu - to nic trudnego, a sami mamy wpływ na dobór składników i ich jakość.
Czytaj też:
- 5 nietypowych sposobów na popołudniową herbatkę
- Herbata z pokrzywy - kto powinien ją pić?
- Herbata miętowa - na jakie dolegliwości pomaga?