Ile kalorii ma babka wielkanocna? Babka piaskowa - kalorie (kcal) i wartości odżywcze
Kusząca zapachem, puszysta i polana lukrem – babka wielkanocna to prawdziwa królowa świątecznego stołu. Ale ile kalorii kryje się w jednym kawałku tej tradycyjnej słodkości? Sprawdźmy to na przykładzie babki piaskowej, która w czasie Wielkanocy gości niemal w każdym domu.

Babka piaskowa to popularny wielkanocny wypiek o charakterystycznym kształcie. Jest lekkim, sypkim, puszystym i miękkim ciastem, które łatwo się kruszy. Struktura ciasta po upieczeniu przypomina piasek, czemu swoją nazwę zawdzięcza babka piaskowa.
W sklepach znajdziemy różne warianty wielkanocnej babki, takie jak babka cytrynowa, z olejem, dwukolorowa, marmurkowa, kakaowa, a także babki o różnej wilgotności. Tradycyjna babka wielkanocna często wzbogacana jest rodzynkami lub innymi bakaliami, a do tego polewana lukrem, posypywana cukrem pudrem, lub zdobiona rozpuszczoną czekoladą.
Zanim jednak sięgniemy po kolejny kawałek, warto wiedzieć, ile kalorii ma babka wielkanocna i jakie wartości odżywcze posiada.
Babka piaskowa: kalorie (kcal) i właściwości
Babka piaskowa to ciasto przygotowywane z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, jajek, masła, cukru oraz proszku do pieczenia. Do babki dodaje się również skórkę z cytryny, kakao, rodzynki, aromaty zapachowe i wanilię. Babki piaskowe polewa się także lukrem lub białą czekoladą.
To wszystko sprawia, że babka piaskowa jest produktem wysokokalorycznym. W 100 g klasycznej babki piaskowej jest aż 390 kcal!
Ponadto babka zawiera znaczne ilości tłuszczu, za to bardzo niewiele witamin i składników mineralnych. Co prawda w babce wielkanocnej można znaleźć takie witaminy, jak:
Natomiast wśród składników mineralnych na uwagę zasługują:
Mimo to, zawartość tych drogocennych składników nie jest na tyle duża, by zrównoważyć wysoką zawartość cukru i tłuszczów. Oczywiście ostateczna kaloryczność babki wielkanocnej jest uzależniona od składników, z których jest produkowana.
Babka Wielkanocna: skład i wartości odżywcze
I tak np. mąka pszenna używana do przygotowania babki piaskowej nie zawiera błonnika pokarmowego i jest uboga w witaminy i składniki mineralne, ze względu na wysoki poziom oczyszczenia. Co więcej, mąka pszenna powoduje szybki wzrost glukozy we krwi po jej spożyciu oraz szybki jej spadek, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości i chorób układu krążenia.
Jaja, na bazie których powstaje babka piaskowa, są źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, witaminy E, fosforu i żelaza. Dodatkowo w jajkach znajdziemy wysokiej jakości białko o doskonałym profilu aminokwasowym.
Masło używane do przygotowania babki piaskowej jest źródłem głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu w organizmie, co zwiększa ryzyko chorób serca i miażdżycy. W maśle znajduje jednak witamina E, która jest przeciwutleniaczem.
Cukier biały dodawany do babki to źródło „pustych” kalorii. Dodatkowo nie dostarcza witamin i składników mineralnych. Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów. Dodatkowo cukier może zwiększać poziom cholesterolu we krwi oraz podnosić ciśnienie krwi.
Babka wielkanocna w wersji FIT
Babkę piaskową można przygotować w zdrowszej wersji, zastępując masło olejem roślinnym, mąkę pszenną - mąką orkiszową oraz użyć cukru brązowego lub cukru brzozowego.
Klasyczna babka piaskowa nie jest produktem, który powinniśmy jadać codziennie, wybierajmy ją od czasu do czasu i w małych ilościach. Nie zaleca się babki piaskowej osobom otyłym, ze względu na jej wysoką kaloryczność, oraz cukrzykom.
Babka piaskowa - wartości odżywcze (w 100 g)
- Wartość kaloryczna - 390 kcal
- Białko - 5,00 g
- Tłuszcz - 22,7 g tłuszcze nasycone - 4,8 g; tłuszcze jednonienasycone - 3,02 g; tłuszcze wielonienasycone - 3,42 g)
- Węglowodany 51,29 g
- Błonnik 0,6 g
- Sacharoza 17,3 g
- Cholesterol 66,0 mg
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
- Sód - 390,0 mg (26%)
- Potas - 210,0 mg (6%)
- Wapń - 46,0 mg (5%)
- Fosfor - 300,0 mg (43%)
- Magnez - 19,0 mg (5%)
- Miedź - 0,03 mg (3%)
- Żelazo - 2,2 mg (22%)
- Cynk - 0,62 mg (6%)
- Selen - 13,5 µg (25%)
Witaminy (% dziennego zalecanego spożycia)
- Witamina E - 1,42 mg (14%)
- Witamina B1 - 0,07 mg (5%)
- Witamina B2 - 0,18 mg (14%)
- Niacyna - 4,7 mg (29%)
- Witamina - B6 0,05 mg (4%)
Babka piaskowa - przygotowanie. Jak zrobić babkę na Wielkanoc?
Babkę piaskową przygotowuje się przez ucieranie masła z cukrem i stopniowe dodawaniu żółtek jaj. Następnie do masy wsypuje się wymieszaną wcześniej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec dodaje się ubitą pianę z białek jaj.
Innym sposobem przygotowania babki piaskowej jest ucieranie jajek z cukrem, stopniowe wsypywanie zmieszanych mąk z proszkiem do pieczenia i dodanie na koniec rozpuszczonego masła. Całość uciera się do uzyskania pożądanej konsystencji.
Tradycyjna babka piaskowa to lekkie ciasto przygotowane z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajek i masła polane lukrem, białą czekoladą lub posypane cukrem pudrem.
Sprawdź: Pyszne babki piaskowe. 13 sprawdzonych przepisów na nie tylko na święta
Babka piaskowa - którą wybrać?
Babki piaskowe dostępne na rynku różnią się pod względem ilości substancji dodatkowych, które mają na celu przedłużenie trwałości czy wzbogacenie smaku. W tego typu ciastach znajdziemy dodatek tłuszczu palmowego, glicerolu, syropu glukozowo-fruktozowego oraz emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.
Dlatego wybierając babkę piaskową, warto zwrócić uwagę na etykietę produktu i kupić tę jak najbardziej naturalną, pozbawioną sztucznych polepszaczy i konserwantów.
Zobacz galerię: Kurze, strusie, a może przepiórcze? Które jajka warto zaprosić na stół
