JABŁKA zawierają potas, pektyny i przeciwutleniacze
Jabłka obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, odtruwają. Najlepsze jabłka są prosto z sadów, dojrzałe w słońcu. Warto włączyć te owoce do diety, bo poprawiają trawienie, przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się, wspomagają odchudzanie.
Spis treści
Choć są zupełnie przeciętne pod względem wartości odżywczych - więcej witaminy C mają wiśnie, jagody, nie mówiąc o cytrusach; a magnezu, wapnia i fosforu - gruszki i śliwki, to do jabłek należy jesień. Co jest w nich cennego? Ze składników mineralnych jest to potas usprawniający pracę układu nerwowego i serca. Wielkim bogactwem jabłek jest błonnik w postaci pektyn, które korzystnie wpływają na jelitową florę bakteryjną, regulują wypróżnienia, lecząc biegunki (duszone) i zaparcia (surowe). Dzięki pektynom zwiększa się poziom dobrego cholesterolu HDL, a spada stężenie złego LDL. Są też bogatym źródłem kwercetyny, przeciwutleniacza uszczelniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego osadzaniu się w nich blaszek miażdżycowych. Jabłka, podobnie jak mleko, działają odtruwająco na organizm. Osoby jedzące dużo jabłek rzadziej łapią przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Choć owoce te nie są niskokaloryczne (ok. 46 kcal/100 g), to ze względu na dużą zawartość błonnika, który wypełnia jelita, dają poczucie sytości, polecane są dbającym o linię.Ważne, by jeść jabłka ze skórką, jeśli obierać, to jak najcieniej. Nadpsute trzeba wyrzucić, wykrawanie części uszkodzonej nic nie daje, bowiem niewidoczne strzępki pleśni mogą opanować cały owoc.
Jabłka - zastosowanie
Najchętniej wykorzystujemy jabłka do szarlotki, tart i jabłeczników. Pasują one również do dań wytrawnych, zwłaszcza tłustych mięs kaczki, wieprzowiny, a także wątróbki. Dobrze komponują się też w surówkach do obiadu. Polecamy surówki:
- z jabłek, selera i orzechów
- z jabłek i białej części pora
- z pokrojonych w kostkę jabłek i dyni, z dodatkiem żurawin.
Jabłka - jakie mają właściwości?
Jabłka pieczone - zdrowy deser
Podaje się je nawet niemowlętom. Wystarczy jabłko umyć, położyć na blasze i upiec. Będą jeszcze lepsze, jeśli od strony ogonka wydrążymy gniazdo nasienne, a miejsce po nim wypełnimy dobrą konfiturą (np. z żurawiny, wiśni lub malin), cukrem z rodzynkami, posiekanymi orzechami wymieszanymi z miodem, marcepanem.Jabłko można też owinąć ciastem kruchym lub francuskim i upiec. Innym wariantem tego deseru są jabłka w pianie gdy są podpieczone, pokrywa się je pianą ubitą na sztywno z białek i cukru i piecze, aż piana zaczyna lekko ciemnieć.
miesięcznik "Zdrowie"