Jak bezpiecznie odgrzać resztki jedzenia? Oto kilka wskazówek

2021-12-15 15:51

Najczęściej po obiedzie zostaje dużo jedzenia. Nie musi ono od razu wylądować w koszu. Odgrzewanie resztek to dobry sposób na oszczędzanie czasu, pieniędzy i zmniejszenie ilości odpadów. Jeśli gotujesz za dużo, to warto „wczorajszy” obiad odgrzać i zjeść ze smakiem.

Kawałek pizzy w lodówce.
Autor: Getty Images

Odgrzewając resztki z obiadu, nie marnujemy żywności. Dania nie tracą smaku ani swojej konsystencji pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane do ponownego spożycia. Jeśli resztki odgrzejemy niewłaściwie, to mogą być skutkiem zatrucia pokarmowego.

W artykule przedstawiamy wskazówki, jak bezpiecznie i smacznie podgrzewać resztki jedzenia: mięso, pizzę, ryż, makaron i łososia!