Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?

2007-05-15 2:03

Z roku na mamy coraz większy wybór gotowych mrożonek. To dobrze, bo mrożenie zachowuje wysoką zawartość witamin i minerałów. Jednak nie każde opakowanie mrożonek jest warte kupna. Na co zwracać uwagę przy zakupie mrożonek?

Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?
Autor: Getty Images

Cotygodniowe zakupy w supermarkecie. Przechodzisz  koło sklepowych zamrażarek w poszukiwaniu pomysłu na obiad. Twój wzrok przyciąga kolorowe opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej. Jest oszronione, a w dotyku bardzo zmrożone. Bez wahania wkładasz je do koszyka, wszak jest to dla ciebie gwarancja świeżości.

STOP! To wcale nie oznacza, że kupujesz świeże mrożonki. Istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że danie zostało wcześniej rozmrożone, a następnie wbrew zaleceniom, zamrożone w niskiej temperaturze.

Zgodnie z wymaganiami, opakowania mrożonek powinny być odporne i niełamliwe w niskiej temperaturze. Nie powinny także przymarzać do produktu, na co warto zwrócić uwagę, dokonując zakupu.

Trzeba też pamiętać o tym, żeby kupować tylko produkty dobrze zamrożone. Dotyczy to zarówno mrożonych owoców i warzyw, jak i produktów powstałych na ich bazie (np. pierogi, knedle, placki, etc.).

Owoce, bądź rozdrobnione warzywa, powinny być luźno zapakowane w torebkach, same torebki hermetycznie zamknięte, bez uszkodzeń, natomiast zawartość nie może być zlepiona ze sobą i otoczona dużą ilością szronu.

Poza szpinakiem i buraczkami puree, które zbrylają się w wyniku mrożenia, nie kupuj mrożonek w takiej postaci.

Pamiętaj o tym przy kupowaniu mrożonek

  • Przy zakupie mrożonek zwracaj szczególną uwagę na zawartość i wygląd opakowania, a także datę przydatności do spożycia. Jeśli mrożonki są zbrylone, znaczy to, że podczas transportu, bądź w sklepie musiały ulec całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu. Takie mrożonki są mniej wartościowe i mniej smaczne.
  • Dostęp powietrza i światła niszczy w zamrożonych produktach wartościowe składniki.
  • Dodatnia temperatura sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii i drobnoustrojów. Dlatego należy unikać wykorzystywania wyrobów powtórnie zamrożonych.