Masz za wysoki cholesterol? Kardiolog: tych 6 rzeczy unikaj jak ognia

2024-07-12 11:39

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób sercowo-naczyniowych. Wysoki cholesterol może doprowadzić do miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu - zdecydowanie nie wolno go lekceważyć. Kardiolog wyjaśnia, jakie produkty należy ograniczyć w diecie oraz na co postawić w trosce o zdrowie serca.

Ogranicz te produkty aby uniknąć chorób sercowo-naczyniowych
Autor: Getty Images Ogranicz te produkty aby uniknąć chorób sercowo-naczyniowych

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale jego nadmiar może stanowić poważny problem zdrowotny, dlatego tak ważny wpływ w tym przypadku odgrywa dieta. Na ten aspekt szczególną uwagę zwraca lekarz i kardiolog Nick West.

Dieta DASH to dobry wybór dla zdrowia serca

Ekspert mówi, że jedną z najlepszych diet, która może pomóc w walce z cholesterolem, jest dieta DASH. Ten jadłospis składa się głównie z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych oraz obejmuje m.in. beztłuszczowe lub niskotłuszczowe produkty mleczne, ryby, drób, orzechy, fasolę. Dieta ta zakłada także m.in. ograniczenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone.

Produkty, które mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi

Ograniczenie spożywania produktów, które mogą podnosić poziom cholesterolu, może być dobrym początkiem, by walczyć z tym niezwykle groźnym stanem. - Dla osób z wysokim poziomem cholesterolu dieta całkowicie pozbawiona cholesterolu jest niemożliwa, dlatego zaleca się umiar i wybieranie opcji o niższej zawartości tłuszczu, jeśli to możliwe – radzi ekspert.

Co więcej, dodaje, że dobrym wyborem poza dietą DASH, jest jadłospis oparty na produktach roślinnych, które są bogate w błonnik i witaminy, a przy tym pozytywnie oddziałują na zdrowie serca, ale także całego organizmu.

Jeśli masz problem z kontrolą poziomu cholesterolu, warto przyjrzeć się produktom, które składają się na twoją dietę takim jak:

  • smażone jedzenie - choć kusi smakiem, produkty smażone, szczególnie te przyrządzane na głębokim tłuszczu, mogą podnosić poziom cholesterolu LDL, czyli lipoprotein o niskiej gęstości;
  • masło i oleje tropikalne – bogate w nasycone kwasy tłuszczowe mogą negatywnie wpływać na poziom cholesterolu; lepszym wyborem będzie oliwa z oliwek;
  • ser – zawiera wapń i białko, ale również kwasy tłuszczowe, które mogą podnosić poziom cholesterolu; zawsze zdrowszym wyborem będzie ser o niższej zawartości tłuszczu;
  • wypieki – często zawierają masło lub inne tłuszcze nasycone oraz cukier;
  • przetworzone mięso – często ten rodzaj mięsa składa się z najtłustszych kawałków i zawiera do tego duże ilości soli, co może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Zmiana nawyków na zdrowsze zawsze pozytywnie wpłynie na organizm, lecz często dieta nie wystarczy, by skutecznie walczyć z wysokim cholesterolem, a tym samym z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego zawsze należy polegać na wytycznych lekarza, który na podstawie wywiadu oraz wyników badań, dobierze najlepszą metodę terapii.

Poradnik Zdrowie miażdżyca