Jesz go na śniadanie? Ten produkt to prawdziwa bomba witaminowa, wspiera też odchudzanie

2025-07-28 14:35

Twarożek to nie tylko pyszne i uniwersalne śniadanie, ale także prawdziwa bomba zdrowotna! Bogaty w białko i wapń, wspiera kości, mięśnie i odporność. Sprawdź, dlaczego warto jeść twarożek regularnie – nie tylko rano!

Twaróg, biały ser
Autor: Serhii Shleihel/ GettyImages Czy twaróg jest dobry na odchudzanie?
  • Twarożek to nie tylko smaczne śniadanie, ale także prawdziwa bomba witaminowa, wspierająca zdrowie i odchudzanie.
  • Bogaty w białko, wapń oraz witaminy B12 i B2, twarożek wspiera kości, mięśnie, układ nerwowy i energetykę organizmu.
  • Zawiera selen, kluczowy mikroelement, który pomaga zapobiegać chorobom serca, tarczycy i niektórym nowotworom.
  • Dowiedz się, dlaczego twarożek jest idealny na diecie i z czym go łączyć, by zmaksymalizować jego wartości odżywcze!

Twarożek jest wynikiem oddzielania się ciał stałych mleka od płynnej serwatki. Zamiast odcedzać całą serwatkę, jak w przypadku większości serów, część tego płynu pozostaje w twarogu, tworząc jego kremową konsystencję.

Dlaczego warto jeść twaróg?

Jedzenie twarożku gwarantuje wiele korzyści zdrowotnych. Ser ten bogaty jest w białko, ma niską zawartość tłuszczu i zawiera mnóstwo niezbędnych witamin i składników odżywczych. 

Twarożek zawiera witaminę B12, która jest niezbędna dla zachowania prawidłowych funkcji poznawczych, a także dla zdrowia krwi i układu nerwowego. Niedobór witaminy B12 może prowadzić do osłabienia mięśni, zmęczenia, depresji i pogorszenia pamięci. 

Biały ser obfituje również w witaminę B2 (ryboflawina), której organizm potrzebuje do prawidłowej pracy niektórych enzymów w organizmie i może pomóc w dostarczaniu energii. Niedobór witaminy B2 może prowadzić do zmęczenia, depresji i problemów z wątrobą.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 12 Witamina B

Kolejny ważny składnik twarogu to selen, który znajduje się w rybach, drobiu i nabiale. To kluczowy mikroelement, który pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, chorobom tarczycy, a nawet niektórym nowotworom. 

Twaróg jest również doskonałym źródłem wapnia niezbędnego dla zdrowia kości. Wspiera pracę hormonów i może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym.

Czy twaróg jest dobry na odchudzanie?

Twaróg stanowi niskotłuszczowa, bogatą w białko przekąskę, więc idealnie sprawdzi się przy odchudzaniu. Żywność bogata w białko zwiększa uczucie sytości i pozostawia uczucie pełności przez dłuższy czas. Jeśli jednak chcesz schudnąć, unikaj dodawania dużej ilości miodu czy cukru do twarożku. Możesz zastąpić je na przykład owocami.

Jakie produkty można łączyć z twarogiem, aby zwiększyć jego wartość odżywczą?

Aby zwiększyć wartość odżywczą twarogu, można łączyć go z produktami, które uzupełnią jego skład o zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i minerały. 

Zaliczają się do nich np.:

  • różnego rodzaju orzechy i nasiona (w ich składzie znajdziemy tłuszcze omega-3, błonnik, magnez i witaminę E);
  • świeże owoce (dostarczą witaminy, antyoksydanty i błonnik);
  • produkty pełnoziarniste (dostarczają błonnika i wspomagają pracę jelit).

Zobacz galerię: Najbardziej dokuczliwe objawy niedoboru witaminy B12

Poradnik Zdrowie Google News