Kaszel zniknie w mig. To warzywo pomoże pozbyć się nadmiaru flegmy

2023-08-15 11:51

Tegoroczne lato płata nam figle. W ostatnim czasie pogoda bardziej przypomina jesień, a gwałtowne zmiany temperatur nie wpływają korzystnie na zdrowie. Osłabiona odporność plus patogeny to szybka droga do infekcji. Podczas przeziębienia pomocne może być popularne warzywo.

Kaszel zniknie w mig. To warzywo pomoże pozbyć się nadmiaru flegmy
Autor: Fot. Getty Images

Przeziębienie nastręcza różnych dolegliwości. Jedną z nich jest kaszel oraz nagromadzona flegma. Kiedy złemu samopoczuciu nie towarzyszy gorączka i brak innych objawów, często szukasz domowych sposobów na powrót do zdrowia. Okazuje się, że marchew, a dokładnie nagromadzony w nim beta-karoten może okazać się wyjątkowo skuteczny.

Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka dobra na wszystko, czyli czym są karotenoidy

Wpływ odżywiania na zdrowie jest przedmiotem wielu badań. Nie od dziś wiadomo, że wzbogacenie codziennej diety w warzywa i owoce pomaga zachować organizm w lepszej kondycji. Okazuje się jednak, że na pozór zwykła marchew może wspomóc nas w walce z przeziębieniem i nie tylko.

Właściwości prozdrowotne marchewki zawdzięczamy składnikom takich jak karotenoidy. Popularne warzywo zawiera wszystkie typy antyoksydantów. Beta-karoten, witamina A, E, C wspomagają leczenie przeziębienia oraz zapobiegają występowaniu chorób nowotworowych, miażdżycy, czy choroby wieńcowej.

Karotenoidy wchłaniane są z jelit do krwi, stąd tak ważna jest dieta. Sięganie po marchew w formie syropu pomaga zwalczyć kaszel i pozbyć się nadmiaru flegmy. Dlatego jeśli szukasz domowego sposobu na przeziębienie, przygotuj prostą miksturę.

Syrop z marchwi na kaszel. Przepis z dodatkiem imbiru

Przeciwzapalne działanie imbiru wspomaga kurację, dlatego dodając korzeń do syropu z marchwi, masz szansę przyspieszyć leczenie. Pamiętaj jednak, że w przypadku infekcji utrzymującej się kilka dni, uciążliwym kaszlu oraz gorączce niezbędna jest wizyta u lekarza rodzinnego. Może okazać się, że z pozoru niewinna infekcja przekształca się stopniowo w zapalenie oskrzeli lub zapalenie płuc.

Składniki:

  • pół kilograma marchewek ekologicznych,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka świeżo startego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obrać i opłukać. Posiekać w kostkę.
  2. Zalać wodą i zagotować.
  3. Dodać imbir.
  4. Kiedy warzywo zmięknie, utrzeć całość blenderem.
  5. Odstawić do przestudzenia. Wlać miód.

Tak przyrządzony, gęsty syrop należy spożywać dwa razy dziennie. Warto pamiętać, aby nie sięgać po niego bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Mikstura powinna osiągnąć temperaturę pokojową.