Kaszel zniknie w mig. To warzywo pomoże pozbyć się nadmiaru flegmy
Tegoroczne lato płata nam figle. W ostatnim czasie pogoda bardziej przypomina jesień, a gwałtowne zmiany temperatur nie wpływają korzystnie na zdrowie. Osłabiona odporność plus patogeny to szybka droga do infekcji. Podczas przeziębienia pomocne może być popularne warzywo.
Przeziębienie nastręcza różnych dolegliwości. Jedną z nich jest kaszel oraz nagromadzona flegma. Kiedy złemu samopoczuciu nie towarzyszy gorączka i brak innych objawów, często szukasz domowych sposobów na powrót do zdrowia. Okazuje się, że marchew, a dokładnie nagromadzony w nim beta-karoten może okazać się wyjątkowo skuteczny.
Marchewka dobra na wszystko, czyli czym są karotenoidy
Wpływ odżywiania na zdrowie jest przedmiotem wielu badań. Nie od dziś wiadomo, że wzbogacenie codziennej diety w warzywa i owoce pomaga zachować organizm w lepszej kondycji. Okazuje się jednak, że na pozór zwykła marchew może wspomóc nas w walce z przeziębieniem i nie tylko.
Właściwości prozdrowotne marchewki zawdzięczamy składnikom takich jak karotenoidy. Popularne warzywo zawiera wszystkie typy antyoksydantów. Beta-karoten, witamina A, E, C wspomagają leczenie przeziębienia oraz zapobiegają występowaniu chorób nowotworowych, miażdżycy, czy choroby wieńcowej.
Karotenoidy wchłaniane są z jelit do krwi, stąd tak ważna jest dieta. Sięganie po marchew w formie syropu pomaga zwalczyć kaszel i pozbyć się nadmiaru flegmy. Dlatego jeśli szukasz domowego sposobu na przeziębienie, przygotuj prostą miksturę.
Syrop z marchwi na kaszel. Przepis z dodatkiem imbiru
Przeciwzapalne działanie imbiru wspomaga kurację, dlatego dodając korzeń do syropu z marchwi, masz szansę przyspieszyć leczenie. Pamiętaj jednak, że w przypadku infekcji utrzymującej się kilka dni, uciążliwym kaszlu oraz gorączce niezbędna jest wizyta u lekarza rodzinnego. Może okazać się, że z pozoru niewinna infekcja przekształca się stopniowo w zapalenie oskrzeli lub zapalenie płuc.
Składniki:
- pół kilograma marchewek ekologicznych,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka świeżo startego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Marchew obrać i opłukać. Posiekać w kostkę.
- Zalać wodą i zagotować.
- Dodać imbir.
- Kiedy warzywo zmięknie, utrzeć całość blenderem.
- Odstawić do przestudzenia. Wlać miód.
Tak przyrządzony, gęsty syrop należy spożywać dwa razy dziennie. Warto pamiętać, aby nie sięgać po niego bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Mikstura powinna osiągnąć temperaturę pokojową.