Przepis na wspomaganie wątroby. Kaszotto gryczane z kurczakiem, marchewką i groszkiem
2021-12-31
8:50
Wątroba jest niezastąpionym narządem, dlatego warto wspomóc jej pracę odpowiednią dietą. Dobrym daniem dla wątroby jest kaszotto gryczane z kurczakiem, marchewką i groszkiem. Dowiedz się, jak je zrobić.
Porcja kaszotto zawiera:
- 705 kcal
- 52 g białka
- 30 g tłuszczu
- 70 g węglowodanów
Składniki:
- Kasza gryczana sucha - 5 łyżek
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 160 g
- Por – ½ sztuki
- Marchew z groszkiem mrożona - 1 szklanka
- Bulion warzywny – 1 ½ (375 ml)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól, pieprz czarny tymianek suszony
- Szczypiorek - 1 łyżka
- Orzechy włoskie – 18 g
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
- Pora umyj i posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż przez chwilę.
- Do kaszy dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
- W momencie, gdy wlejesz połowę płynu dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Przed końcem duszenia do kaszy dodaj mięso.
- Gotowe danie przełóż na talerz i posyp orzechami oraz posiekanym szczypiorkiem.
* Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.