Przepis na wspomaganie wątroby. Kaszotto gryczane z kurczakiem, marchewką i groszkiem

2021-12-31 8:50

Wątroba jest niezastąpionym narządem, dlatego warto wspomóc jej pracę odpowiednią dietą. Dobrym daniem dla wątroby jest kaszotto gryczane z kurczakiem, marchewką i groszkiem. Dowiedz się, jak je zrobić.

Kaszotto gryczane z kurczakiem, marchewką i groszkiem
Autor: Jesz co lubisz

Porcja kaszotto zawiera:

  • 705 kcal
  • 52 g białka
  • 30 g tłuszczu
  • 70 g węglowodanów

Składniki:

  • Kasza gryczana sucha - 5 łyżek
  • Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 160 g
  • Por – ½ sztuki
  • Marchew z groszkiem mrożona - 1 szklanka
  • Bulion warzywny – 1 ½ (375 ml)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny tymianek suszony
  • Szczypiorek - 1 łyżka
  • Orzechy włoskie – 18 g

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
  2. Pora umyj i posiekaj.
  3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż przez chwilę.
  4. Do kaszy dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
  5. W momencie, gdy wlejesz połowę płynu dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  6. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj mięso.
  7. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp orzechami oraz posiekanym szczypiorkiem.

* Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.