Keks - wartości odżywcze, kalorie
Keks to ciasto biszkoptowe z bakaliami upieczone w prostokątnej, wąskiej formie. Keks cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym. Mimo że keks to ciasto z bakaliami, czyli suszonymi owocami i orzechami, nie jest on bogaty w witaminy i składniki mineralne. Sprawdź, czym różni się tradycyjny polski keks od tych produkowanych w innych krajach.
Keks to ciasto biszkoptowe z dodatkiem posiekanych suszonych lub kandyzowanych owoców, orzechów i przypraw. Keks wywodzi się ze starożytnego Rzymu i był przygotowywany z zacieru jęczmiennego z dodatkiem granatu, orzeszków pinii i rodzynek.
W średniowieczu do zacieru dodawano również miód i przyprawy. Szybko dotarł również do Europy, jednak dodatki były uzależnione od dostępności składników w danym kraju. W Polsce tradycyjny keks ma kształt bochenka i wysoką zawartość kandyzowanych owoców, orzechów, rodzynek i fig, spożywany jest w okresie świątecznym.
Tak samo wygląda keks w Kanadzie i jest on dostępny w sprzedaży w okresie świątecznym. Również w Niemczech tradycyjny keks wypieka się na święta, jest on w kształcie bochenka z posypką z cukru pudru. Natomiast w Bułgarii i Australii keks jest w sprzedaży przez cały rok. Bułgarski keks składa się z mąki, masła, mleka, drożdży, jogurtu, jajek, kakao, orzechów włoskich i rodzynek.
Na Bahamach, kilka miesięcy wcześniej kandyzowane i suszone owoce, rodzynki oraz orzechy włoskie są moczone w rumie. Dodatkowo keks bezpośrednio po upieczeniu polewa się rumem. Zaś w Wielkiej Brytanii keks jest okrągły pokryty marcepanem i dekorowany liśćmi ostrokrzewu lub śnieżnymi ozdobami.
Spis treści
Keks - czy jest zdrowy?
Keks zawiera znaczne ilości tłuszczu, z przewagą kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych. W keksie, pomimo zawartości suszonych owoców suszonych i orzechów, znajdują się nieznaczne ilości witamin i składników mineralnych.
Jednak na tle innych witamin wyróżnia się zawartość witaminy A, witaminy E i witaminy D. Natomiast wśród składników mineralnych na uwagę zasługują miedź, fosfor i żelazo.
Keks jest produktem wysokokalorycznym, 100 g keksu dostarcza 385 kcal.
Keks nie jest produktem, który powinniśmy jadać codziennie, wybierajmy go od czasu do czasu i w małych ilościach. Nie zaleca się keksu osobom otyłym, ze względu na jego wysoką kaloryczność, cukrzykom i osobom z chorobami układu pokarmowego.
Czytaj też:
- Makowiec - jak przygotować idealny makowiec?
- SERNIK - na zimno, z brzoskwiniami, wiedeński. Ile kalorii ma sernik?
- Kutia: tradycyjna potrawa wigilijna. Ile kalorii ma kutia?
- Pierniczki - czy pierniki są zdrowe? Ile mają kalorii?
- Jak zrobić świąteczny piernik?
Keks - przepis na keks
Keks - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 385 kcal |
Białko - 6,5 g |
Tłuszcze - 17,5 g |
- Kwasy tłuszczowe nasycone - 7,08 g |
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 7,45 g |
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,91 g |
Cholesterol - 87,0 mg |
Węglowodany - 53,7 g |
Błonnik - 5,7 g |
Sacharoza - 15,5 g |
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
Sód - 91 mg (6%) |
Potas - 337 mg (7%) |
Wapń - 103 mg (10%) |
Fosfor - 145 mg (21%) |
Magnez - 33 mg (8%) |
Żelazo - 1,6 mg (16%) |
Cynk - 0,77 mg (7%) |
Miedź - 0,19 mg (21%) |
Witaminy |
Witamina A - 163 µg (18%) |
Witamina E - 2,92 mg (29%) |
Witamina B1 - 0,07 mg (5%) |
Witamina B2 - 0,18 mg (14%) |
Niacyna - 0,63 mg (4%) |
Witamina B6 - 0,09 mg (7%) |
Witamina B12 - 0,27 µg (11%) |
Witamina C - 0,3 mg (0,3%) |
Witamina D - 0,8 µg (16%) |
Wartość odżywcza: baza danych Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw Instytutu Żywności i Żywienia, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012