Keks to ciasto biszkoptowe z dodatkiem posiekanych suszonych lub kandyzowanych owoców, orzechów i przypraw. Keks wywodzi się ze starożytnego Rzymu i był przygotowywany z zacieru jęczmiennego z dodatkiem granatu, orzeszków pinii i rodzynek.
W średniowieczu do zacieru dodawano również miód i przyprawy. Szybko dotarł również do Europy, jednak dodatki były uzależnione od dostępności składników w danym kraju. W Polsce tradycyjny keks ma kształt bochenka i wysoką zawartość kandyzowanych owoców, orzechów, rodzynek i fig, spożywany jest w okresie świątecznym.
Tak samo wygląda keks w Kanadzie i jest on dostępny w sprzedaży w okresie świątecznym. Również w Niemczech tradycyjny keks wypieka się na święta, jest on w kształcie bochenka z posypką z cukru pudru. Natomiast w Bułgarii i Australii keks jest w sprzedaży przez cały rok. Bułgarski keks składa się z mąki, masła, mleka, drożdży, jogurtu, jajek, kakao, orzechów włoskich i rodzynek.
Na Bahamach, kilka miesięcy wcześniej kandyzowane i suszone owoce, rodzynki oraz orzechy włoskie są moczone w rumie. Dodatkowo keks bezpośrednio po upieczeniu polewa się rumem. Zaś w Wielkiej Brytanii keks jest okrągły pokryty marcepanem i dekorowany liśćmi ostrokrzewu lub śnieżnymi ozdobami.
Spis treści
Keks - czy jest zdrowy?
Keks zawiera znaczne ilości tłuszczu, z przewagą kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych. W keksie, pomimo zawartości suszonych owoców suszonych i orzechów, znajdują się nieznaczne ilości witamin i składników mineralnych.
Jednak na tle innych witamin wyróżnia się zawartość witaminy A, witaminy E i witaminy D. Natomiast wśród składników mineralnych na uwagę zasługują miedź, fosfor i żelazo.
Keks jest produktem wysokokalorycznym, 100 g keksu dostarcza 385 kcal.
Keks nie jest produktem, który powinniśmy jadać codziennie, wybierajmy go od czasu do czasu i w małych ilościach. Nie zaleca się keksu osobom otyłym, ze względu na jego wysoką kaloryczność, cukrzykom i osobom z chorobami układu pokarmowego.
Czytaj też:
- Makowiec - jak przygotować idealny makowiec?
- SERNIK - na zimno, z brzoskwiniami, wiedeński. Ile kalorii ma sernik?
- Kutia: tradycyjna potrawa wigilijna. Ile kalorii ma kutia?
- Pierniczki - czy pierniki są zdrowe? Ile mają kalorii?
- Jak zrobić świąteczny piernik?
Keks - przepis na keks
Keks - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
| Wartość kaloryczna - 385 kcal |
| Białko - 6,5 g |
| Tłuszcze - 17,5 g |
| - Kwasy tłuszczowe nasycone - 7,08 g |
| - Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 7,45 g |
| - Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,91 g |
| Cholesterol - 87,0 mg |
| Węglowodany - 53,7 g |
| Błonnik - 5,7 g |
| Sacharoza - 15,5 g |
| Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
| Sód - 91 mg (6%) |
| Potas - 337 mg (7%) |
| Wapń - 103 mg (10%) |
| Fosfor - 145 mg (21%) |
| Magnez - 33 mg (8%) |
| Żelazo - 1,6 mg (16%) |
| Cynk - 0,77 mg (7%) |
| Miedź - 0,19 mg (21%) |
| Witaminy |
| Witamina A - 163 µg (18%) |
| Witamina E - 2,92 mg (29%) |
| Witamina B1 - 0,07 mg (5%) |
| Witamina B2 - 0,18 mg (14%) |
| Niacyna - 0,63 mg (4%) |
| Witamina B6 - 0,09 mg (7%) |
| Witamina B12 - 0,27 µg (11%) |
| Witamina C - 0,3 mg (0,3%) |
| Witamina D - 0,8 µg (16%) |
Wartość odżywcza: baza danych Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw Instytutu Żywności i Żywienia, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012