Kluski z makiem to w niektórych regionach Polski tradycyjne danie wigilijne. Kluski z makiem może przygotować z gotowej masy makowej lub tej samodzielnie przygotowane w domu. Niezależnie od tego, jaka masa makowa zostanie użyta, kluski z makiem zwykle pojawiają się na talerzu z cukrem, miodem i bakaliami.
Kluski z makiem pochodzą z Małopolski, gdzie mówi się na nie makiełki. Na śląsku zamiast makaronu używa się wcześniej namoczonego pieczywa, które przekłada się masą makową, tzw. makówki.
Spis treści
- Kluski z makiem - skład
- Kluski z makiem - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)
- Kluski z makiem - czy są zdrowe?
- Kluski (szare, przecieraki, żelaziaki) - przepis
Kluski z makiem - skład
Podstawowymi składnikami klusek z makiem są makaron, mak, miód i bakalie. Makaron można przygotować samodzielnie z mąki pszennej, jaj i wody, bądź wykorzystać gotowy makaron o dowolnym kształcie. Makaron gotuje się w lekko osolonej wodzie. Do niego dodaje się masę makową przygotowaną z maku, miodu, orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej.
Niekiedy do masy makowej dodaje się również rum, figi i mandarynki. Mak do przygotowania masy makowej wcześniej zalewa się gorącą wodą i gotuje przez około 40 minut, po czym odsącza się i mieli dwa razy. Bakalie kroi się i miesza się z roztopionym wcześniej masłem połączonym z miodem. Do maku dodaje się bakalie i miesza się z makaronem.
Kluski z makiem - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)
| Wartość kaloryczna - 398 kcal |
| Białko - 11,3 g |
| Tłuszcze - 19,6 g |
| Tłuszcze nasycone - 3,1 g |
| Tłuszcze jednonienasycone - 5,2 g |
| Tłuszcze wielonienasycone - 9,8 g |
| Cholesterol - 15,4 mg |
| Węglowodany - 52,0 g |
| Błonnik - 8,1 g |
| Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
| Sód - 10,4 mg (0,7%) |
| Potas - 525,0 mg (11%) |
| Wapń - 357,0 mg (36%) |
| Fosfor - 359,0 mg (51%) |
| Magnez - 150,7 mg (38%) |
| Żelazo - 3,2 mg (32%) |
| Cynk - 1,6 mg (15%) |
| Witaminy |
| Witamina A - 100,0 µg (11%) |
| Witamina E - 2,4 mg (24%) |
| Witamina B1 - 0,12 mg (9%) |
| Witamina B2 - 0,15 mg (12%) |
| Niacyna - 1,1 mg (7%) |
| Witamina B6 - 0,24 mg (18%) |
| Witamina B12 - 0,05 µg (2%) |
| Witamina C - 2,9 mg (0,3%) |
| Witamina D - 0,06 µg (0,4%) |
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012
Kluski z makiem - czy są zdrowe?
Kluski z makiem są potrawą kaloryczną - w 100 g potrawy dostarcza 398 kcal. Dodatkowo kluski z makiem są bogate w tłuszcz, jednak przeważają kwasy tłuszczowe wielonienasycone, których źródłem są orzechy włoskie oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone, których źródłem jest mak.
Ponadto kluski z makiem dostarczają cennych witamin i składników mineralnych - są źródłem fosforu, magnezu, wapnia i żelaza, które pochodzą z orzechów włoskich i migdałów. Żelazo uczestniczy w transporcie i magazynowaniu tlenu, jest wykorzystywane do produkcji krwinek czerwonych, bierze też udział w syntezie DNA, pełni rolę w procesach odpornościowych, a jego niedobór w organizmie prowadzi do anemii.
Wapń warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, zaś magnez bierze udział w procesach termoregulacji, regulacji ciśnienia krwi, kurczliwości mięśni i przewodnictwie nerwowym. Dodatkowo w kluskach z makiem znajdziemy nieznaczne ilości witamin z grupy B.
Jednak kluski z makiem nie są potrawą, którą powinniśmy spożywać często. Pomimo tego, że zawiera składniki mineralne oraz witaminy wpływające korzystnie na organizm, jest produktem wysokokalorycznym, zawiera też kwasy tłuszczowe nasycone i cholesterol.
Czytaj też: