Koktajle zatrzymujące raka? Tak, jeśli je zrobisz z tych produktów
Warzywa i owoce to najlepsza broń przeciw rakowi. Dlatego warto codziennie wypić szklankę lub dwie świeżo wyciśniętego soku albo koktajlu.
Spis treści
Moc warzyw i owoców tkwi w antyoksydantach (przeciwutleniaczach), naturalnych substancjach, które chronią przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się i rozwój nowotworów.
Na bazę koktajlu wybieraj:
– zawierają sulforafan, przeciwutleniacz o silnym działaniu antynowotworowym. Są w nich też karotenoidy i chlorofil, który ma właściwości antyoksydacyjne i wspomaga proces oczyszczania organizmu (m.in. z substancji rakotwórczych);
działanie przeciwnowotworowe ma zawarty w nich likopen (najwięcej jest go w przetworach);
obecne w nich flawonoidy (dużo jest w skórce) mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, a także hamować rozwój komórek rakowych;
- owoce jagodowe
zawarte w nich antyoksydanty (m.in. antocyjany, kwas elagowy) zmniejszają uszkodzenia DNA przez wolne rodniki, mogą spowalniać rozwój komórek nowotworowych i niszczyć komórki niektórych typów raka.
Przepis na koktajl
- Wyciśnij sok z jabłka. Dodaj do niego pomidor obrany ze skórki, 2 różyczki brokułu (wielkości pięści) i starty imbir (1 cm korzenia). Zblenduj składniki.
- Garść jarmużu (odetnij twarde łodyżki) zblenduj ze 100 g jogurtu naturalnego, małą szklanką jagód, łyżeczką zmielonego siemienia lnianego i sokiem z 1/2 cytryny.
- Kubek jagód zblenduj ze szklanką mleka roślinnego (np. migdałowego), 2 różyczkami brokułu (wielkości pięści) i kilkoma listkami świeżej mięty.