Koperek - wartości odżywcze i zastosowanie
Koperek to zioło, które znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni. Koperek, dzięki licznym właściwościom i wartościom odżywczym, można stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma koperek i jak wykorzystać go w kuchni.
Spis treści
Koperek (koper ogrodowy) to zioło, którego właściwości i wartości odżywcze były znane już w starożytnym Egipcie, gdzie był szeroko wykorzystywany jako środek wspomagający trawienie. Zaś za pionierów w uprawie kopru uważa się Babilończyków, którzy sadzili to zioło w swoich ogródkach.
Koperek był też znany w starożytnej Grecji, gdzie wykorzystywano zarówno liście kopru, jak i nasiona. Uważano, że liście kopru dodają odwagi, dlatego dodawano je do posiłków gladiatorów. Liście kopru kładziono na oczy, co miało zapewnić lepszy sen.
Z kolei nasiona kopru wykorzystywano do leczenia rannych żołnierzy. Żuto je także w celu odświeżenia oddechu. W XVII wieku koper dotarł do Anglii, natomiast do Ameryki trafił wraz z pierwszymi osadnikami.
Obecnie koperek znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz w przemyśle kosmetycznym: olejki eteryczne w nim zawarte wykorzystuje się do produkcji mydeł, perfum, kremów, past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej i detergentów. Koperek jest też powszechnie stosowany jako przyprawa kuchni.
Koperek - właściwości
- poprawia trawienie
Koperek poprawia trawienie. Olejki eteryczne zawarte w koperku stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Dzięki temu koperek znajduje zastosowanie w łagodzeniu niestrawności i wzdęć.
- łagodzi ból
Wyciąg z kopru zmniejsza stany zapalne stawów, a także łagodzi ból stawów towarzyszący reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Wyciąg z kopru łagodzi także bóle brzucha i bóle menstruacyjne.
- działa antyoksydacyjne
Koperek ma właściwości antyoksydacyjne - zwalcza wolne rodniki. Aktywność przeciwutleniająca koperku jest porównywalna z innymi silnymi przeciwutleniaczami: kwasem askorbinowym, alfa-tokoferolem i kwercetyną.
- pozytywnie wpływa na profil lipidowy
Koperek obniża stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, co wiąże się z poprawą profilu lipidowego.
- ma właściwości przeciwbakteryjne
Koperek, dzięki obecności ekstraktu acetonowego, ma właściwości przeciwbakteryjne. Wykazuje działanie hamujące na wzrost bakterii, m.in.: Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Bacillus cereus (laseczka woskowa), Enterofaecalis (paciorkowiec kałowy), Listeria monocytogenes, E.coli, Yersinia enterocolitis, Salmonella typhi.
- łagodzi stres
Koperek jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B, co sprawia, że ma działanie antystresowe.
Koperek - wartości odżywcze, kalorie
W 100 g/ 1 g koperku:
Wartość kaloryczna - 43 kcal/0,43 kcalBiałko - 3,46 g/0,0346 gTłuszcze - 1,12 g/0,0112 g- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,060 g/0,0006 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,802 g/0,00802 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,095 g/0,00095 gCholesterol 0,0 mg/0,0 mgWęglowodany 7,02 g/0,0702 gBłonnik 2,1 g/0,021 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor - 66,0 mg (9%)/0,66 mg (0,09%)Potas - 738,0 mg (21%)/7,38 mg (0,21%)Sód - 61,0 mg (4%)/0,61 mg (0,04%)Wapń - 208,0 mg (21%)/2,08 mg (0,21%)Żelazo - 6,59 mg (66%)/0,0659 mg (0,66%)Magnez - 55,0 mg (14%)/0,55 mg (0,14%)Cynk - 0,91 mg (9%)/0,0091 mg (0,9%)Miedź - 0,146 mg (16%)/0,00146 mg (0,16%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,058 mg (4%)/0,00058 mg (0,04%)Witamina B2 - 0,296 mg (23%)/0,00296 mg (0,23%)Niacyna - 1,570 mg (10%)/0,0157 mg (0,01%)Kwas pantotenowy - 0,397 mg (8%)/0,00397 (0,08%)Witamina B6 - 0,185 mg (33%)/0,00435 mg (0,33%)Foliany - 150,0 µg (38%)/1,5 µg (0,38%)Witamina B12 - 0,0 µg (0%)/0,0 µg (0,0%)Witamina C - 85,0 mg (94%)/0,85 mg (0,94%)Witamina A - 386,0 µg (43%)/3,86 µg (0,43%)Witamina D - 0,0 µg (0%)/0,0 µg (0%)
Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017
Koperek - zastosowanie w kuchni
Koperek znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywane są zarówno świeże, jak i suszone liście kopru. Jest on używany do przyprawiania potraw, jako dodatek do potraw lub główny ich składnik.
Świeże, posiekane liście kopru używa się jako dodatek do zup i chłodników, twarożków, jogurtów, masła i kefirów, ziemniaków, ciasta do ryb i drobiu, zapiekanek, makaronów oraz surówek.
Koperek może być też składnikiem marynat. Można nim również wzbogacać potrawy z jajek, np. jajecznicę, omlety czy jajka sadzone. Często jest wykorzystywany zamiennie z natką pietruszki.
Liście kopru stanowią bazę sosu koperkowego do mięs i ryb, zupy koperkowej oraz dipów do jajek i sałatek. Ponadto łodyga wraz z kwiatem kopru jest stosowana do przyrządzania pikli i ogórków kiszonych.
CZYTAJ TEŻ:
- Szczypiorek - właściwości i wartości odżywcze
- KOPER WŁOSKI (FENKUŁ) - właściwości i zastosowanie
- Bazylia na wzdęcia i niestrawność. Właściwości lecznicze bazylii
Jakie właściwości mają zioła?
Źródło: x-news.pl/Agencja TVN