Koperek - wartości odżywcze i zastosowanie

2019-07-04 13:58

Koperek to zioło, które znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni. Koperek, dzięki licznym właściwościom i wartościom odżywczym, można stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma koperek i jak wykorzystać go w kuchni.

Koperek - wartości odżywcze i zastosowanie
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Koperek - właściwości
  2. Koperek - zastosowanie w kuchni
  3. Jakie właściwości mają zioła?

Koperek (koper ogrodowy) to zioło, którego właściwości i wartości odżywcze były znane już w starożytnym Egipcie, gdzie był szeroko wykorzystywany jako środek wspomagający trawienie. Zaś za pionierów w uprawie kopru uważa się Babilończyków, którzy sadzili to zioło w swoich ogródkach.

Koperek był też znany w starożytnej Grecji, gdzie wykorzystywano zarówno liście kopru, jak i nasiona. Uważano, że liście kopru dodają odwagi, dlatego dodawano je do posiłków gladiatorów. Liście kopru kładziono na oczy, co miało zapewnić lepszy sen.

Z kolei nasiona kopru wykorzystywano do leczenia rannych żołnierzy. Żuto je także w celu odświeżenia oddechu. W XVII wieku koper dotarł do Anglii, natomiast do Ameryki trafił wraz z pierwszymi osadnikami.

Obecnie koperek znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz w przemyśle kosmetycznym: olejki eteryczne w nim zawarte wykorzystuje się do produkcji mydeł, perfum, kremów, past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej i detergentów. Koperek jest też powszechnie stosowany jako przyprawa kuchni.

Koperek - właściwości

  • poprawia trawienie

Koperek poprawia trawienie. Olejki eteryczne zawarte w koperku stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Dzięki temu koperek znajduje zastosowanie w łagodzeniu niestrawności i wzdęć.

  • łagodzi ból

Wyciąg z kopru zmniejsza stany zapalne stawów, a także łagodzi ból stawów towarzyszący reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Wyciąg z kopru łagodzi także bóle brzucha i bóle menstruacyjne.

  • działa antyoksydacyjne

Koperek ma właściwości antyoksydacyjne - zwalcza wolne rodniki. Aktywność przeciwutleniająca koperku jest porównywalna z innymi silnymi przeciwutleniaczami: kwasem askorbinowym, alfa-tokoferolem i kwercetyną.

  • pozytywnie wpływa na profil lipidowy

Koperek obniża stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, co wiąże się z poprawą profilu lipidowego.

  • ma właściwości przeciwbakteryjne

Koperek, dzięki obecności ekstraktu acetonowego, ma właściwości przeciwbakteryjne. Wykazuje działanie hamujące na wzrost bakterii, m.in.: Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Bacillus cereus (laseczka woskowa), Enterofaecalis (paciorkowiec kałowy), Listeria monocytogenes, E.coli, Yersinia enterocolitis, Salmonella typhi.

  •  łagodzi stres

Koperek jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B, co sprawia, że ma działanie antystresowe.

Warto wiedzieć

Koperek - wartości odżywcze, kalorie

W 100 g/ 1 g koperku:

Wartość kaloryczna - 43 kcal/0,43 kcalBiałko - 3,46 g/0,0346 gTłuszcze - 1,12 g/0,0112 g- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,060 g/0,0006 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,802 g/0,00802 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,095 g/0,00095 gCholesterol 0,0 mg/0,0 mgWęglowodany 7,02 g/0,0702 gBłonnik 2,1 g/0,021 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Fosfor - 66,0 mg (9%)/0,66 mg (0,09%)Potas - 738,0 mg (21%)/7,38 mg (0,21%)Sód - 61,0 mg (4%)/0,61 mg (0,04%)Wapń - 208,0 mg (21%)/2,08 mg (0,21%)Żelazo - 6,59 mg (66%)/0,0659 mg (0,66%)Magnez - 55,0 mg (14%)/0,55 mg (0,14%)Cynk - 0,91 mg (9%)/0,0091 mg (0,9%)Miedź - 0,146 mg (16%)/0,00146 mg (0,16%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,058 mg (4%)/0,00058 mg (0,04%)Witamina B2 - 0,296 mg (23%)/0,00296 mg (0,23%)Niacyna - 1,570 mg (10%)/0,0157 mg (0,01%)Kwas pantotenowy - 0,397 mg (8%)/0,00397 (0,08%)Witamina B6 - 0,185 mg (33%)/0,00435 mg (0,33%)Foliany - 150,0 µg (38%)/1,5 µg (0,38%)Witamina B12 - 0,0 µg (0%)/0,0 µg (0,0%)Witamina C - 85,0 mg (94%)/0,85 mg (0,94%)Witamina A - 386,0 µg (43%)/3,86 µg (0,43%)Witamina D - 0,0 µg (0%)/0,0 µg (0%)

Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017

Koperek - zastosowanie w kuchni

Koperek znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywane są zarówno świeże, jak i suszone liście kopru. Jest on używany do przyprawiania potraw, jako dodatek do potraw lub główny ich składnik.

Świeże, posiekane liście kopru używa się jako dodatek do zup i chłodników, twarożków, jogurtów, masła i kefirów, ziemniaków, ciasta do ryb i drobiu, zapiekanek, makaronów oraz surówek.

Koperek może być też składnikiem marynat. Można nim również wzbogacać potrawy z jajek, np. jajecznicę, omlety czy jajka sadzone. Często jest wykorzystywany zamiennie z natką pietruszki.

Liście kopru stanowią bazę sosu koperkowego do mięs i ryb, zupy koperkowej oraz dipów do jajek i sałatek. Ponadto łodyga wraz z kwiatem kopru jest stosowana do przyrządzania pikli i ogórków kiszonych.

CZYTAJ TEŻ:

Jakie właściwości mają zioła?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.