"Królewska ryba" to moc kwasów omega i witaminy D. Koniecznie zjedz nad morzem
Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Mają one właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwarytmiczne. Dorada królewska, bo o niej mowa, jest również znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B, witamina D, fosfor, potas, magnez i selen.
Dorada to jedna z najzdrowszych ryb. Poza walorami smakowymi, zawiera wiele składników odżywczych, które poprawią nasze zdrowie. Zadbają o serce, układ nerwowy i poprawią pracę mózgu. Świeżą doradę można zjeść m.in. w Chorwacji, Grecji, Turcji czy na Cyprze. Jeśli wybieracie się tam na wakacje, to koniecznie skosztujcie tego śródziemnomorskiego skarbu.
Regularne jedzenie dorady zapobiega powstawaniu miażdżycy, nadciśnienia i chorób niedokrwiennych serca. Przyczynia się też do zmniejszenia ryzyka chorób neurodegeracyjnych np. choroby Parkinsona i Alzheimera.
Czy dorada jest zdrowa?
Nie bez powodu dorada uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb. W jej składzie znajdziemy m.in.:
- witaminę B12 - w 100 g dorady znajduje się 2,0 µg wit. B12, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej w 80%
- fosfor - 100 g dorady sprawi, że zapotrzebowanie na ten składnik pokryjemy w 50%; fosfor jest istotny dla wzmocnienia kości i zębów, a także wsparcia układu nerwowego i równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie
- żelazo - jego zawartość w doradzie jest dość spora w porównaniu z innymi gatunkami ryb, i tak w 100 g dorady znajdziemy 2,0 mg żelaza, które przede wszystkim wspomaga działanie układu odpornościowego i układu krwionośnego
- białko - aż 16,5 g na 100 gramów ryby.
Czy dorada jest dobrą rybą?
Nie tylko bogactwo składników odżywczych czyni doradę wyjątkową. Jej mięso ma łagodny i słodki smak. Można je porównać do delikatnego dorsza. Zawiera dużo białka i mało tłuszczu, dzięki czemu docenią ja osoby dbające o linię. Dorada ma mało ości i niską zawartość rtęci. Dlatego bezpiecznie mogą ją jeść dzieci, kobiety w ciąży i seniorzy.
Ze względu na swoje wyjątkowe cechy dorada króluje na stołach całego świata. Można ją łatwo przyrządzać na wiele sposobów, ale najlepiej smakuje z grilla. Zachowuje wtedy swój wyjątkowy aromat. Do środka warto włożyć plasterek cytryny i trochę świeżych ziół. Doradę możemy też upiec. Wystarczy lekko doprawić ją solą, pieprzem, sokiem z cytryny i upiec w piekarniku.