KUKURYDZA. Pomysły i przepisy na dania z kukurydzy
Czas na kukurydzę! Słodkie, jędrne, soczyste ziarna można gotować, grillować, piec i dodawać do sałatek. Wypróbuje nasze przepisy na dania z kukurydzy.
Spis treści
Po kolby kukurydzy sięgamy chyba najczęściej na… plaży. Jeszcze nie tak chętnie zapraszamy je do swojej kuchni. Dlatego bywa, że nie wiemy, jak je ugotować. A to najprostszy sposób na pyszną kukurydzę. Z pomocą przychodzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
- Najpierw należy obrać kolbę kukurydzy z łupin i włosów. Wkładamy ją do wody o temperaturze ok. 90 stopni. Wystarczy tylko ok. 10 minut, by zmiękła. Nie należy solić wody, bo kukurydza będzie twarda. Po wyjęciu z wrzątku możemy skropić ją oliwą i gotowe! - podkreśla Piotr Murawski.
Jak radzi kucharz, kukurydzę możemy także gotować w mleku – będzie miękka i delikatna. A gdy dodamy do mleka jeszcze odrobinę miodu… pychota! Po ugotowaniu kukurydzę możemy także zapiec w piekarniku. Należy podawać ją koniecznie na ciepło.
PRZEPIS NA CIASTO KUKURYDZIANE Z RUMEM
Jak grillować kolby kukurydzy?
Czas, by w końcu spróbować grillowanej kukurydzy. Ten smak jest warty polecenia! Jak taką kukurydzę przygotować? Sprawa wygląda bardzo prosto.
- Można ją wcześniej podgotować w wodzie lub mleku i wówczas wystarczy grillować ją po kilka sekund z każdej strony i polać oliwą - zdradza szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. - Alternatywą jest skropienie oliwą surowych kolb i zawinięcie ich w folię aluminiową. Taka kukurydza będzie gotowa po kilku minutach grillowania z każdej strony. I mamy okazję zachwycić się przysmakiem mieszkańców Ameryki – kukurydzą z rusztu!
Czy wiesz, że...
Kukurydza mini najczęściej dostępna jest w wersji marynowanej. To częsty składnik potraw kuchni meksykańskiej. Ilość wartości odżywczych w kukurydzy mini jest porównywalny do walorów, które zawiera kukurydza cukrowa.
Żółte, kremowe – kukurydziane zupy
Z kukurydzy możemy również przyrządzić pyszne, apetycznie żółciutkie, zupy-kremy. Charakteryzują się one lekko słodkawym smakiem, który możemy przełamać pieprzem, cebulą, gałką muszkatołową, a nawet curry i sokiem z cytryny. Zupy z kukurydzy będą się znakomicie prezentować udekorowane zieloną natką pietruszki.
PRZEPIS NA KUKURYDZIANĄ ZUPĘ-KREM
Kukurydza: świeża czy konserwowa?
Latem możemy zrezygnować z kukurydzy konserwowej używanej do sałatek i jako dodatek do innych potraw, zastępując ją ziarnami świeżego warzywa. Z pewnością wzbogaci to smak surówki z kapusty pekińskiej z kukurydzą, klasycznej sałatki gyros czy potrawki z kurczaka z kukurydzą.
Również sięgając po przepisy kuchni meksykańskiej, warto pokusić się o świeżą kukurydzę. Wówczas smak potraw będzie bliższy oryginalnym przysmakom serwowanym za Oceanem. A propozycji nie brakuje: burritos, meksykański kurczak pod pierzynką, tortilla we wszelkich odmianach. Kukurydza w nich niezastąpiona!
Czy wiesz, że…
Popularność kukurydzy zawdzięczamy mieszkańcom obu Ameryk. Bogactwo jej zastosowań doceniali już Majowie i Aztekowie. Była ona nie tylko podstawą ich kuchni, ale odgrywała także istotną rolę w ich wierzeniach. Majowie uważali, że bogowie ulepili ludzi właśnie z… ciasta kukurydzianego.
Dziś na niejednym amerykańskim filmie widzimy bohaterów chrupiących dorodne kolby kukurydzy. Jest ona także niezastąpionym składnikiem lokalnych kuchni w Ameryce Południowej, między innymi peruwiańskiej. Kukurydzę pokochali też Europejczycy – Włosi umiłowali sobie polentę, czyli kaszkę kukurydzianą przyrządzaną z oliwą, doprawianą czosnkiem, a rumuńska kuchnia słynie z mamałygi przygotowywanej z kaszy kukurydzianej. Czas, by kukurydzę docenić również w Polsce!
Materiały prasowe