Liście marchewki - czy są jadalne? Właściwości zdrowotne
Liście marchewki są jak najbardziej jadalne. I bardzo zdrowe. Mają liczne właściwości zdrowotne i, podobnie jak natka pietruszki, mogą być z powodzeniem wykorzystane w kuchni.
Marchew można wykorzystać w kuchni w całości, tak jak pietruszkę. Natka czy też liście marchwi mają wiele substancji odżywczych i można je z powodzeniem dodawać do zup i sałatek, a także sosów.
Polecamy: Natka pietruszki: wartość odżywcza, uprawa, przechowywanie, przepisy
Spis treści
- Liście marchwi - właściwości
- Liście marchwi - jak smakują?
- Liście marchwi - zastosowanie
- Liście marchwi - pesto z natki marchewki
Liście marchwi - właściwości
- witamina C,
- witamina K,
- wapń,
- magnez,
- potas,
- związki fenolowe,
- karotenoidy,
- chlorofil,
- przeciwutleniacze.
Liście marchwi - jak smakują?
Liście marchwi mają gorzkawy smak, który pod wpływem obróbki termicznej staje się mniej wyrazisty.
Liście marchwi - zastosowanie
Natka marchewki znalazła zastosowanie jako środek antyseptyczny na rany, choroby jamy ustnej i dziąseł. W postaci naparu świetnie działa jako płyn do płukania jamy ustnej - odświeża oddech i niweluje stany zapalne w jamie ustnej.
Liście marchwi działają moczopędnie, pomagają usunąć toksyny z organizmu oraz likwidują obrzęki. Ponadto liście młodej marchwi wspierają pracę układu odpornościowego i krążeniowego, pomagają unormować poziom cukru we krwi i utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze.
Liście marchwi pozytywnie wpływają na wzrok i pomagają uregulować procesy trawienne.
Liście marchwi - pesto z natki marchewki
- garść liści marchwi, z około 6-8 marchewek;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/3 filiżanki posiekanych orzeszków piniowych, laskowych, włoskich, a najlepiej migdałów;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- pieprz, sól do smaku;
- trochę sera: parmezan, Grana Padano albo koziego.
Natkę marchewki należy starannie umyć i odcisnąć z wody, odkroić łodyżki, tak, aby zostały same liście. Następnie wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na pesto. Gdyby konsystencja była zła - można dolać oliwy.