Makaroniki (ciastka) - kalorie, cena. Gdzie można kupić makaroniki?

2019-03-13 11:09

Makaroniki (ciastka makaronikowe) to bardzo modne ciasteczka, które przywędrowały do nas z Francji. Kolorowe i słodkie makaroniki z wyglądu przypominają minibezę - pomiędzy dwoma kruchymi warstwami znajduje się pyszny krem. Ile kalorii mają ciastka makaroniki? Gdzie można je kupić i jaka jest ich cena?

Makaroniki (ciastka) - kalorie, cena. Gdzie można kupić makaroniki?
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Makaroniki - przepis. Jak zrobić ciastka makaronikowe?
  2. Makaroniki (ciastka) - skład
  3. Makaroniki (ciastka) - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
  4. Makaroniki (ciastka) - czy są zdrowe?
  5. Makaroniki (ciastka) - cena, gdzie kupić?
  6. Makaroniki (ciastka) dietetyczne

Makaroniki (ciastka makaronikowe) to słodkie ciasteczka przygotowane z białek jaj, zmielonych migdałów i cukru. Za pionierów wypieku makaroników uznaje się włoskich mnichów, którzy rozpoczęli ich produkcję w VIII lub XI wieku.

W kolejnych latach włoscy mnisi zawędrowali do Francji, gdzie wraz z cukiernikami Catherine de Medici, żony króla Henryka II, zaczęli wypiekać makaroniki. Pierwotnie do przygotowania ciasteczek używano białka jajek, cukru oraz proszku migdałowego i nadawano im kształt płaskich ciasteczek.

Dzień Makaroników „Macaron Day” obchodzony jest 20 marca.

W kolejnych latach przepis modyfikowano i zaczęto dodawać do ciastek wiórki kokosowe i skrobię ziemniaczaną, a w XX wieku popularne stały się makaroniki składające się z dwóch ciastek z kremem pomiędzy nimi. Od tego czasu makaroniki stały się słynne i chętnie kupowane we Francji i na całym świecie.

Makaroniki spożywa się najczęściej, jako deser. We Francji, która jest kolebką makaroników, podawane są herbaciarniach, kawiarniach. jada się je także na śniadanie oraz wręcza się jako prezent na Dzień Matki i walentynki.

Makaroniki - przepis. Jak zrobić ciastka makaronikowe?

Źródło: youtube.com.pl/Recipes by Carina

Makaroniki (ciastka) - skład

Bazą do przygotowania makaroników są białka jajek, zmielone migdały i cukier puder. Czasami dodaje się też wiórki kokosowe, w zamiast migdałów wykorzystuje się inne orzechy (orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, pistacje) lub pestki dyni, pestki słonecznika czy płatki owsiane.

Prócz tego do makaroników dodawane są środki aromatyzujące: miód, wanilia, przyprawy korzenne, barwniki (nadające różne kolory), masło, mleko skondensowane, drożdże, mąka, czekolada, kakao, bakalie, a nawet ziemniaki.

Makaroniki wypieka się w niskiej temperaturze w formie lub w blaszkach, często na jadalnym papierze. Ciastka po upieczeniu mogą przybierać różną teksturę, uzależnioną od czasu i temperatury pieczenia. Na rynku dostępne są makaroniki kruche oraz miękkie, przekładane kremem, posypane cukrem pudrem, z polewą lub z lukrem.

Makaroniki mają też swoje regionalne formy. We Francji najpopularniejsze są makaroniki kokosowe, a na Dominikanie te o ciemnej barwie z dodatkiem cynamonu i imbiru. Natomiast we Włoszech znane są dwa rodzaje makaroników: miękkie i chrupiące.

W Irlandii makaroniki mają kształt batoników oblanych czekoladą, a w Anglii znane są makaroniki migdałowe i kokosowe. Podobnie w Ameryce, gdzie do najbardziej znanych makaroników zalicza się makaroniki kokosowe, które często polewa się czekoladą. Makaroniki są też znane Żydom, którzy spożywają je podczas Paschy.

Warto wiedzieć

Makaroniki (ciastka) - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 460 kcalBiałko - 3,02 gTłuszcz - 22,55 gtłuszcze nasycone - 20,1 gtłuszcze jednonienasycone - 1,61 gtłuszcze wielonienasycone - 0,81 g

Węglowodany - 61,22 gBłonnik - 5,1 gCukier - 45,16 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Sód - 241,0 mg (16%)Potas - 123,0 mg (4%)Wapń - 5,0 mg (0,5%)Fosfor - 68,0 mg (10%)Magnez - 29,0 mg (7%)Miedź - 0,269 mg (30%)Żelazo - 0,82 mg (8%)Cynk - 0,73 mg (7%)Selen - 6,8 µg (12%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,02 mg (2%)Witamina B2 - 0,06 mg (5%)Niacyna - 0,22 mg (1%)Foliany - 3,0 µg (1%)Witamina B6 - 0,096 mg (7%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Makaroniki (ciastka) - czy są zdrowe?

Ciastka makaroniki to produkt wysokokaloryczny - 100 g ciastek dostarcza 460 kcal. Ponadto zawierają znaczne ilości tłuszczu i cukru. Cukier wpływa niekorzystnie na zdrowie. Jego nadmierne spożycie zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów. Z kolei makaroniki z orzechami są produktem potencjalnie alergicznym.

Co prawda ciastka makaroniki zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak miedź, fosfor i żelazo, jednak w niewielkiej ilości. Ich zaletą jest to, że zawierają małe ilości cholesterolu i sodu.

Makaroniki spożywane w dużych ilościach wpływają negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Istnieją zdrowsze alternatywny tych ciastek o mniejszej zawartości cukru i przygotowane ze składników organicznych.

CZYTAJ TEŻ:

Warto wiedzieć

Makaroniki (ciastka) - cena, gdzie kupić?

Makaroniki można kupić w wielu cukierniach. Za zestaw 10 sztuk trzeba zapłacić ok. 40 zł. Oznacza to, że jedno małe ciasteczko kosztuje ok. 4 zł, w związku z tym nie jest to mały wydatek.

Makaroniki (ciastka) dietetyczne

Ciastka makaroniki można przygotować w zdrowszej wersji, modyfikując składniki użyte do ich przyrządzenia. Warto zmniejszyć ilość dodanego cukru lub zastąpić go miodem.

Czy zdrowo się odżywiasz?
Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie
O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.