Mało kto go docenia, a działa cuda! Obniża ciśnienie i wzmacnia serce
Męczennica jadalna, znana szerzej jako marakuja, to owoc, który zasługuje na szczególną uwagę. Soczysty miąższ marakui znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia. Jak wpływa na organizm?

Marakuja (Passiflora): skarbnica witamin i minerałów dla zdrowia i urody
Marakuja, znana również jako Passiflora, to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Charakteryzuje się wyjątkowym, słodko-kwaśnym smakiem i bogactwem składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy C, potasu oraz błonnika, wspierającego prawidłowe trawienie.
Marakuja to wszechstronny owoc, idealny do deserów, koktajli, sałatek, lodów i jogurtów. Co ciekawe, wartości odżywcze znajdziemy zarówno w miąższu, jak i w pestkach.
Oprócz wspomnianych witaminy C, potasu i błonnika, marakuja zawiera również:
- witaminę A i E: witaminy młodości, które wpływają na ujędrnienie skóry, zdrowie włosów i paznokci
- witaminy z grupy B: niezbędne dla prawidłowego metabolizmu i funkcjonowania układu nerwowego
- potas i magnez: wspierają układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko skurczów mięśni
- sód i wapń: istotne dla gospodarki wodno-elektrolitowej
- żelazo: uczestniczy w procesach krwiotwórczych.
Dzięki swojemu bogatemu składowi, marakuja to cenny dodatek do diety, wspierający zdrowie i piękny wygląd. Warto sięgać po ten egzotyczny owoc jak najczęściej!
Czy marakuja jest zdrowa? Bogatsza w potas niż pomidory
Jaką dawkę potasu zawiera marakuja? To ok. 237 mg na 100 g, a więc jest to dawka większa niż w pomidorach. A potas to „najlepszy przyjaciel” serca, gdyż sprzyja regulowaniu poziomu ciśnienia tętniczego krwi, obniżeniu poziomu cholesterolu, uregulowaniu pracy serca, uelastycznieniu naczyń krwionośnych i odgrywa rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej.
Marakuja ma również cenne właściwości przeciwutleniające, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C oraz naturalne antyoksydanty, flawonoidy i karotenoidy.
Efektem regularnego spożywania tych substancji jest m.in. zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, spowolnienie procesów starzenia oraz redukcja stanów zapalnych.
Ponadto, bogactwo witaminy C to przepis na zachowanie właściwej odporności, zmniejszenie ryzyka infekcji i przyspieszenie powrotu do zdrowia w razie choroby.
Na co pomaga marakuja? Skórka na astmę, pestki na uspokojenie
Jakie korzyści płyną ze spożywania ziaren marakui? Ciekawe jest to, że nasiona marakui zawierają substancje korzystnie wpływające na układ nerwowy.
Oznacza to, że mogą sprzyjać zmniejszeniu napięcia nerwowego, redukcji poziomu stresu, usprawnieniu procesów myślowych oraz poprawie zapamiętywania. Jeśli chodzi o skórkę tego owocu, niektóre badania wskazują, że może mieć działanie przeciwastmatyczne.
Kto nie powinien jeść marakui?
Marakuja jest dość kaloryczna – zawiera 97 kcal w 100 g. Jej indeks glikemiczny wynosi 30. Natomiast zarówno kaloryczność, jak i duże ilości naturalnych cukrów oznaczają, że osoby chorujące na cukrzycę i inne choroby metaboliczne powinny zachować ostrożność, spożywając marakuję, ponieważ jej większe dawki mogą działać niekorzystnie na stan zdrowia.
