Obecnie bardzo często spotykamy się z terminem superfoods, czyli superżywność. W ostatnich latach zyskała ona na popularności dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Składa się wyłącznie z naturalnych produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Wyróżnia je konkretna dawka niezbędnych witamin i minerałów, przeciwutleniaczy, zdrowych tłuszczy, a także wysoka zawartość błonnika pokarmowego i białka.
Co to jest rokitnik?
Wśród superfoods znalazła się potężna, lecz mało znana jagoda. Mowa tu o rokitniku zwyczajnym (zwanym także pospolitym), który przybył do Polski z Syberii w XIX wieku. Obecnie można go spotkać najczęściej nad Morzem Bałtyckim, na wydmach i klifach.
Owoce rokitnika uchodzą za prawdziwą bombę witamin A, C, E, K oraz kwasu foliowego, naturalnych przeciwutleniaczy i kwasów organicznych.
Dzięki zawartości kwasu askorbinowego rokitnik wykazuje działanie:
- bakteriobójcze,
- przeciwzapalne,
- przeciwgorączkowe,
- dobroczynne na układ krążenia,
- dbają o prawidłową pracę serca.
Rokitnik - na co pomaga? Chroni przed cukrzycą i otyłością
W najnowszym badaniu wzięto pod lupę potencjał rokitnika. Zgodnie z ustaleniami opublikowanymi na łamach SCI Journal of the Science of Food and Agriculture, rokitnik może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości.
Jeden z autorów publikacji, Renan Danielski z kanadyjskiej uczelni Memorial University of Newfoundland podkreślił, że „rokitnik zwyczajny jest wyjątkową rośliną o ogromnym potencjale zdrowotnym”.
Podczas tej analizy uczeni skupili się na tym, aby scharakteryzować unikalny skład polifenoli zawartych w kanadyjskich odmianach rokitnika. Doszli to wniosku, że owoce tej jagody mogą poszczycić się wyjątkowymi właściwościami, które wspierają m.in. zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz wykazują działanie przeciwzapalne.
Jak wskazali badacze, czynniki geograficznie mają duży wpływ na profil polifenolowy jagód rokitnika zwyczajnego. Udało im się zidentyfikować kilka substancji bioaktywnych, które jedynie występują w odmianie tej rośliny uprawianej na wyspie Nowa Fundlandia.
Wyniki analizy pokazują, że ekstrakt z owoców rokitnika kryje w sobie obiecujący potencjał prozdrowotny, np. może przynosić potencjalne korzyści w zapobieganiu cukrzycy i otyłości.
Rokitnik - czy warto jeść?
Zdaniem naukowców to odkrycie może stanowić „pierwszy krok w zrozumieniu tego, w jaki sposób polinefole zawarte w owocach rokitnika mogą korzystnie modulować naszą fizjologię”. W kolejnych badaniach chcą pochylić się nad wyjaśnieniem mechanizmów stojących za tymi efektami, a następnie przeprowadzić eksperymenty najpierw w warunkach laboratoryjnych.
Niewykluczone, że jagody rokitnika w niedalekiej przyszłości będą stosowane w leczeniu poważnych schorzeń. – Jeśli wyżej wspomniane efekty zostaną potwierdzone in vivo, możemy więc wyobrazić sobie zastosowanie polifenoli rokitnika zwyczajnego do celów terapeutycznych i farmakologicznych. Mogą być one także pomocne w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy, otyłości i wielu innych chorób – podsumował Danielski.
Rokitnik - gdzie kupić?
Owoców rokitnika nie spotkamy na lokalnych targowiskach ani w dyskontach. W dużych marketach możemy szukać suszonych lub mrożonych owoców rokitnika na dziale ze zdrową żywnością. Najpewniejszym źródłem będą też internetowe sklepy specjalizujące się w sprzedaży produktów organicznych.
Najczęściej rokitnik jest sprzedawany jako susz, z którego można przygotować zdrowy napar. Na rynku dostępne są także konfitury z rokitnika oraz suplementy z rokitnikiem. Przed zakupem warto dokładnie sprawdzić ich skład oraz deklarowaną zawartość.
Polecany artykuł: