Mało znany superfoods ma potężną moc. Może być pomocny w walce z otyłością

2024-03-26 11:42

W tych niepozornych, pomarańczowych jagodach drzemie potężna moc prozdrowotna. Wzmacniają naszą odporność, działają przeciwzapalnie oraz wspierają pracę serca. To nie koniec ich właściwości. Naukowcy odkryli, że mogą być też remedium na cukrzycę i otyłość. O jakich owocach mowa?

Mało znany superfoods ma potężną moc. Może być pomocny w walce z otyłością
Autor: Getty Images Mało znany superfoods ma potężną moc. Może być pomocny w walce z otyłością

Obecnie bardzo często spotykamy się z terminem „superfoods”, czyli superżywność. W ostatnich latach zyskała ona na popularności dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. „Superjedzenie” składa się wyłącznie z naturalnych produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Wyróżnia je konkretna dawka niezbędnych witamin i minerałów, przeciwutleniaczy, zdrowych tłuszczy, a także wysoka zawartość błonnika pokarmowego i białka.

Owoce rokitnika – prawdziwa bomba odżywcza

Na miano „superfoods” zasłużyło wiele warzyw i owoców. Wśród nich znalazła się potężna, lecz mało znana jagoda. Mowa tu o rokitniku zwyczajnym (zwanym także pospolitym), który przybył do Polski z Syberii w XIX wieku. Obecnie można najczęściej spotkać go nad Morzem Bałtyckim na wydmach i klifach.

Owoce rokitnika uchodzą za prawdziwą bombę witaminową A, C, E, K oraz kwasu foliowego, naturalnych przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Dzięki zawartości kwasu askorbinowego wykazują działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, a także mają dobroczynny wpływ na układ krążenia, a co za tym idzie, dbają o prawidłową pracę serca.

Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?

Owoce rokitnika na cukrzycę i otyłość? Tak sugerują badania

W najnowszym badaniu wzięto pod lupę potencjał tych pomarańczowych jagód. Zgodnie z ustaleniami, opublikowanymi na łamach SCI Journal of the Science of Food and Agriculture, mogą one zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości. Jeden z autorów publikacji, Renan Danielski z kanadyjskiej uczelni Memorial University of Newfoundland podkreślił, że „rokitnik zwyczajny jest wyjątkową rośliną o ogromnym potencjale zdrowotnym”. 

Podczas tej analizy uczeni skupili się na tym, aby scharakteryzować unikalny skład polifenoli zawartych w kanadyjskich odmianach rokitnika. Doszli to wniosku, że owoce tej jagody mogą poszczycić się wyjątkowymi właściwościami, które wspierają m.in. zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz wykazują działanie przeciwzapalne.

Jak wskazali badacze, czynniki geograficznie mają duży wpływ na profil polifenolowy jagód rokitnika zwyczajnego. Udało im się zidentyfikować kilka substancji bioaktywnych, które jedynie występują w odmianie tej rośliny uprawianej na wyspie Nowa Fundlandia.

Wyniki analizy pokazują, że ekstrakt z owoców rokitnika kryje w sobie obiecujący potencjał prozdrowotny, np. może przynosić potencjalne korzyści w zapobieganiu cukrzycy i otyłości.

Ogromny potencjał owoców rokitnika

Zdaniem naukowców to odkrycie może stanowić „pierwszy krok w zrozumieniu tego, w jaki sposób polinefole zawarte w owocach rokitnika mogą korzystnie modulować naszą fizjologię”. W kolejnych badaniach chcą pochylić się nad wyjaśnieniem mechanizmów stojących za tymi efektami, a następnie przeprowadzić eksperymenty najpierw w warunkach laboratoryjnych.

Niewykluczone, że jagody rokitnika w niedalekiej przyszłości będą stosowane w leczeniu poważnych schorzeń. – Jeśli wyżej wspomniane efekty zostaną potwierdzone in vivo, możemy więc wyobrazić sobie zastosowanie polifenoli rokitnika zwyczajnego do celów terapeutycznych i farmakologicznych. Mogą być one także pomocne w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy, otyłości i wielu innych chorób – podsumował Danielski.