Masz katar? Koniecznie zrezygnuj z tych owoców. Dietetyczka: Są bardzo śluzotwórcze

2023-11-27 9:30

Okres jesienno-zimowy sprzyja wielu infekcjom. Co więcej, w ostatnim czasie pojawiły się głosy o kolejnej fali koronawirusa. Zatem prawdopodobieństwo pojawienia się kataru jest dość wysokie. Dietetyczka radzi, jakich owoców unikać, kiedy walczymy z nadmiarem wydzieliny z nosa.

Masz katar? Koniecznie zrezygnuj z tych owoców. Dietetyczka: Są bardzo śluzotwórcze
Autor: Fot. Getty Images/ instagram.com/fitodietetyk

Dieta bogata w warzywa i owoce wspomaga organizm i dostarcza cennych witamin, czy minerałów. Okazuje się jednak, że nie każdy produkt jest wskazany podczas przeziębienia, są jednak wyjątki. Dietetyczka wyjaśnia, na czym to polega.

Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?

Banany niewskazane na katar?

Marzena Grzesiak jest dietetyczką o holistycznym podejściu do zdrowia. Informuje jakich produktów unikać w codziennej diecie, które zioła są pomocne w różnych schorzeniach oraz tworzy diety pomocne także w walce z przeziębieniem. Specjalistka zdobytą wiedzą dzieli się w mediach społecznościowych.

Jeden z ostatnich filmów odnosił się do kwestii spożywania bananów właśnie podczas przeziębienia. Dietetyczka zaznaczyła, że nie jest to najlepszy pomysł, zwłaszcza jeśli towarzyszy nam katar, lub duża ilość flegmy. Jej zdaniem tego rodzaju owoce nie tylko wychładzają organizm, ale także są śluzotwórcze.

- Jak mamy dużo śluzu, to jest super środowisko do namnażania się patogenów: wirusów i bakterii - wyjaśnia Marzena Grzesiak.

Specjalistka zaznacza, że osoby, które korzystają z jej pomocy, zauważyły, że po odstawieniu bananów, katar po prostu znikał. Kobieta dodaje jednak, że to nie oznacza, iż banany są złe same w sobie. Ważne, aby dopasować dietę do własnych potrzeb. Zatem jeśli mamy suchy kaszel, to banany będą pomocne, ponieważ w tym wypadku śluzotwórcze właściwości zdecydowanie nam posłużą.

Nie rezygnuj całkiem z bananów. Lista cennych właściwości

Zdecydowanie warto przetestować, jak zachowa się nasz organizm podczas przeziębienia jeśli odstawimy na chwilę banany, lub sięgniemy po nie w suchym kaszlu. Natomiast nie wolno zapominać, że tego typu owoce mają naprawdę sporo do zaoferowania.

Zawierają wiele witamin takich jak A,E,C, K czy witaminy z grupy B. Poza tym są źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w prawidłowej pracy serca. Dlatego zaleca się, aby spożywały je osoby z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu

Natomiast nie wolno zapominać o tym, że banany mają wysoki indeks glikemiczny (50-70 w przypadku dojrzałych owoców). Stąd chorzy na cukrzycę, lub osoby z tendencją do wysokich wartości  poziomu cukru we krwi powinny sięgać po banany kiedy te są jeszcze zielone (IG 30), lub wystrzegać się spożywania tych owoców.

Lista korzyści płynących z jedzenia bananów jest dość nietypowa i warta uwagi. Otóż właściwości tych owoców są następujące:

  • pomagają pozbyć się wzdęć i niestrawności,
  • zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu nerek,
  • skórka z banana wspomaga leczenie kurzajek i łagodzi ukąszenia przez komary oraz wybiela szkliwo.