Miód wrzosowy - właściwości i zastosowanie
Miód wrzosowy ma liczne właściwości, dlatego znalazł szerokie zastosowanie. Dodatkowo miód wrzosowy ma piękny kolor - od jasnych odcieni, przez bursztynowe, aż po brunatny. Niestety, jego produkcja jest nieco ograniczona przez małą liczbę wrzosowisk. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma miód wrzosowy, jak rozpoznać ten prawdziwy, jaka jest jego cena i gdzie można go kupić.
Spis treści
- Miód wrzosowy – właściwości
- Miód wrzosowy - kolor i konsystencja
- Miód wrzosowy - zastosowanie w kuchni
- Miód wrzosowy - zastosowanie w kosmetyce
- Miód wrzosowy - jak smakuje?
- Miód wrzosowy - przeciwwskazania
Miód wrzosowy zwany jest „królem miodów”, ze względu na bardzo trudny i czasochłonny proces pozyskiwania go. Wśród innych miodów wyróżnia się niesamowitym wrzosowym zapachem, specyficznym smakiem i kolorem. Jest też dużo droższy od miodów pozyskiwanych z innych nektarów.
Miód wrzosowy – właściwości
Miód wrzosowy jest bogaty w witaminę A i witaminy z grupy B. Poza tym w miodzie wrzosowym występują substancje o charakterze hormonalnym pochodzenia roślinnego - są to roślinne hormony wzrostu oraz neurohormony, m.in. acetylocholina.
Miód wrzosowy zawiera także dużo witamin, takich jak: cholina, kwas foliowy, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy. Jest również źródłem licznych biopierwiastków, m.in. potasu, chloru, wapnia, sodu, magnezu i żelaza.
- miód wrzosowy na układ moczowy
Miód wrzosowy wykazuje silne działanie antyseptyczne i moczopędne. Z tego względu doskonale sprawdza się w przypadku chorób układu moczowego. Można go stosować pomocniczo w chorobach nerek (takich jak kamica nerkowa) i pęcherza. Stosowany profilaktycznie przez mężczyzn może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób prostaty.
- miód wrzosowy na układ pokarmowy
Dzięki właściwościom bakteriobójczym, miód wrzosowy może być stosowany w przypadku problemów z układem pokarmowym. Łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Pomaga również w walce z biegunką i zaparciami.
Miód wrzosowy pozyskuje się często z Borów Dolnośląskich. Tereny te są bogate w rośliny miododajne i mają idealne warunki do zakładania ekologicznych pasiek.
- miód wrzosowy na przeziębienie
Miód wrzosowy wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Z tego względu wspomoże w walce z przeziębieniem, a także grypą.
Poza tym miód wrzosowy wspomaga działanie układu odpornościowego. Doskonale sprawdza się także w przypadku bólu gardła i stanu zapalnego jamy ustnej.
- miód wrzosowy a układ nerwowy
Miód wrzosowy jest źródłem wielu witamin, w tym witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Łagodzą skutki stresu, poprawiają kondycję psychiczną.
Miód wrzosowy - kolor i konsystencja
Pierwotna konsystencja miodu wrzosowego jest płynna, w kolorze rubinowo-brunatnym. Zawdzięcza ją dużej zawartości białek i dekstryn. Miód wrzosowy ulega jednak procesowi krystalizacji.
Jego konsystencja zmienia się wtedy na bardziej ziarnistą, wręcz masłowatą. Wraz ze zmianą konsystencji zmienia się także kolor na lekko pomarańczowy. Może osiągać również odcienie żółtego, brunatno-fioletowego, a nawet białego.
Miód wrzosowy - zastosowanie w kuchni
Miód wrzosowy swoje zastosowanie znalazł przede wszystkim w kuchni. Można go z powodzeniem dodawać do herbaty lub kawy, zamiast cukru. Doskonale nadaje się także jako dodatek do mięs w zalewie miodowej oraz różnego rodzaju sosów. Pasuje również do owsianek, jogurtów czy jaglanek.
Miód wrzosowy - zastosowanie w kosmetyce
Miód wrzosowy wykazuje działanie wygładzające i przeciwbakteryjne, dlatego znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Miód wrzosowy dodawany jest do różnego rodzaju maści, kremów, maseczek. W starożytności stanowił obowiązkowy dodatek do kąpieli. Jego właściwości przeciwbakteryjne wykorzystywane są głównie w kosmetykach przeciwtrądzikowych.
Miód wrzosowy - jak smakuje?
Smak miodu wrzosowego jest niezwykle specyficzny. Miód wrzosowy jest słodki, jednak czuć w nim delikatną nutę wrzosowej goryczki. Poza tym wyróżnia się mocnym, wrzosowym aromatem.
Miód wrzosowy - przeciwwskazania
Ze względu na dużą zawartość cukrów, miód wrzosowy nie powinien być nadmiernie stosowany przez osoby zmagające się z cukrzycą. Jest również wysokokaloryczny, dlatego też osoby odchudzające się powinny go jeść z umiarem.
Polecany artykuł:
Miód wrzosowy znany był już od dawien dawna. Jego zwolenniczką była Kleopatra - królowa Egiptu, panująca w I wieku p.n.e. Odbywała długie kąpiele w wannie wypełnionej mlekiem i właśnie miodem wrzosowym, wierząc w jego cudowne lecznicze i odmładzające właściwości.