Miód z cynamonem: na odporność, przeziębienie i odchudzanie
Miód z cynamonem to połączenie dwóch produktów o wspaniałych właściwościach leczniczych. Dobroczynne właściwości zdrowotne i kosmetyczne tej mikstury znane są od pokoleń. Miód z cynamonem m.in. wzmacnia odporność organizmu, a także pomaga schudnąć i spokojnie, bez stresu zasnąć. W jaki sposób miód z cynamonem wpływa na nasz organizm i jak przygotować lecznicze miodowo-cynamonowe mikstury?
Miód z cynamonem jako preparat o właściwościach prozdrowotnych znany był już w starożytnej Grecji. Nic w tym dziwnego, bo każdy ze składników tej mikstury, znany i uprawiany od wieków ma swoje własne ogromne walory.
Miód wytwarzany przez pszczoły miododajne ma bardzo słodki smak, ale zawiera dużą ilość witamin, składników mineralnych i dobroczynnych enzymów. Powszechnie korzysta się z niego w leczeniu przebiegu przeziębień, infekcji oraz chorób sercowo-naczyniowych i chorób układu oddechowego.
Cynamon, aromatyczna przyprawa z kory drzewa cynamonowego, znana była już w dawnej medycynie chińskiej jako remedium na m.in. bóle, stany zapalne i dolegliwości trawienne.
W połączeniu ze sobą: miód z cynamonem są prawdziwą „bombą” witaminowo-mineralną o właściwościach wzmacniających, kojących i regeneracyjnych.
Spis treści
- Miód z cynamonem: jak działa mikstura?
- Miód z cynamonem: jakie produkty?
- Miód z cynamonem: codzienny napój regeneracyjny
- Miód z cynamonem: mikstura na wzmocnienie
- Miód z cynamonem: mikstura na przeziębienie
- Miód z cynamonem: maseczka odmładzająca
- Miód z cynamonem: kto powinien unikać?
Miód z cynamonem: jak działa mikstura?
Miód z cynamonem, jeśli jest przyjmowany codziennie, poprawia działanie organizmu w wielu jego obszarach i funkcjach, m.in.:
- wzmacnia organizm w okresach obniżonej odporności sezonowej lub wywołanej chorobą – mikstura działa jak naturalny antybiotyk zwalczając chorobotwórcze wirusy i bakterie,
- łagodzi infekcje gardła – pomaga w leczeniu m.in. zapalenia gardła i zapalenia migdałków,
- usprawnia działanie przewodu pokarmowego i sam proces trawienia – pomaga w złagodzeniu nadkwasoty,
- poprawia krążenie,
- obniża poziom cholesterolu,
- wzmacnia serce i reguluje jego rytm,
- poprawia kondycję stawów – łagodzi dolegliwości bólowe m.in. w chorobie zwyrodnieniowej stawów,
- przyspiesza przemianę materii,
- zmniejsza apetyt na cukier,
- pomaga na bezsenność,
- zwiększa libido i energię życiową,
- odmładza i upiększa – wzmacnia naczynia krwionośne, nawilża skórę i chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Sprawdź też: 12 najgroźniejszych bakterii, na które nie działają antybiotyki!
Miód z cynamonem: jakie produkty?
Miód będący bazą miodowo-cynamonowej mikstury powinien być organiczny, a więc wytwarzany naturalnie, bez żadnych substancji dodatkowych. Rodzaj miodu nie ma większego znaczenia, może być wielokwiatowy, albo lipowy, gryczany, nawłociowy.
Ważne jednak, aby był to miód surowy, lub podgrzewany w kąpieli wodnej, aby miał postać płynną. Pamiętajmy jednak, aby przy podgrzewaniu miodu, produkt nie przekroczył temperatury 60 stopni, bo straci swoje właściwości zdrowotne.
Cynamon zaś, jeśli to możliwe, powinien być również organiczny i w formie sproszkowanej.
Miód z cynamonem: codzienny napój regeneracyjny
Przygotowanie: do 1 szklanki niegazowanej, średniozmineralizowanej ciepłej wody dodajemy 1 łyżkę miodu i pół łyżeczki cynamonu, a potem mieszamy dotąd dopóki miód się nie rozpuści. Zamiast ciepłej wody możemy też użyć: zimnej wody, mleka lub jogurtu naturalnego.
Taki napój pijemy po 1 łyżce dziennie. Jeśli go podajemy małym dzieciom, mając oczywiście pewność, że nie są uczulone, ani na miód ani na cynamon, to w dawce nie przekraczającej 1 małej łyżeczki dziennie.
Miód z cynamonem: mikstura na wzmocnienie
Przygotowanie: jeśli miód skrystalizował się, to słoik z miodem lekko podgrzewamy (np. wkładając go do lekko gotującej się wody), aby stał się bardziej płynny. Jeśli przechowujemy miód w większym słoiku, to po podgrzaniu odlewamy z niego 1 szklankę miodu i przelewamy do oddzielnego słoika. Dodajemy do niego 4 łyżeczki cynamonu i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Miksturę miodowo-cynamonową w takiej postaci możemy spożywać samą (1 łyżka rano na czczo) lub jako dodatek do herbaty.
Miód z cynamonem: mikstura na przeziębienie
Przygotowanie: 1 łyżeczkę miodu mieszamy z ¼ łyżeczki cynamonu.
Miksturę w takiej postaci spożywamy przy wystąpieniu objawów przeziębienia, czyli:
- drapania i suchości w gardle
- bólu gardła
- chrypki
- wodnistej wydzieliny z nosa, która przechodzi w katar
- kaszlu suchego lub mokrego
- stanu podgorączkowego lub gorączki
Aby złagodzić te objawy miksturę spożywamy po 1 porcji, 3 razy dziennie przez 3 dni.
Miód z cynamonem: maseczka odmładzająca
Przygotowanie: mieszamy ze sobą 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej do uzyskania konsystencji gęstej papki.
Maseczkę nakładamy na 30 minut na umytą i osuszoną skórę twarzy i dekoltu. Maskę zmywamy ciepłą wodą wcierając ją delikatnie w skórę, a na koniec nakładamy na skórę krem nawilżający.
Miód z cynamonem: kto powinien unikać?
Mikstury z miodu i cynamonu nie powinni spożywać:
- osoby z niewyrównanymi parametrami cukrzycy,
- niemowlęta i dzieci do 3 roku życia.
Czytaj też:
- Mleko z miodem i masłem - najlepszy sposób na przeziębienie
- Mikstura z sody oczyszczonej i soku z cytryny - właściwości zdrowotne
- Domowa mikstura oczyszczająca tętnice ze złogów