Morderczy dla trzustki, sprzyja miażdżycy. Polacy jedzą po 40 kg rocznie

2024-02-08 11:32

Przyspiesza starzenie, rujnuje trzustkę i układ krążenia. Może prowadzić do otyłości. Ale wiele osób ma te argumenty za nic. Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że statystyczny Polak spożywa 40 kg rocznie? Czym jest „biała śmierć”, gdzie się czai, i dlaczego działa tak niszcząco na organizm?

Morderczy dla trzustki, sprzyja miażdżycy. Polacy jedzą po 40 kg rocznie
Autor: Getty Images Morderczy dla trzustki, sprzyja miażdżycy. Polacy jedzą po 40 kg rocznie

Cukier - spożywamy coraz więcej, chorujemy coraz bardziej

Cukier – bo o nim mowa – wciąż zajmuje poczesne miejsce na polskich stołach. Nie bez powodu wszelkie podwyżki cukru budzą społeczne niezadowolenie. Roczne spożycie cukru na osobę w Polsce to ok. 40 kg.

I bynajmniej nie chodzi o kilogramy białego proszku sypanego do kawy, herbaty czy spożywanego w słodyczach (choć też). Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, gdzie znajduje się cukier.

Zgodnie z danymi GIS w kwestii spożycia cukru Polacy idą na rekord. 40 kg rocznie to niebagatelna ilość. Na efekty nie trzeba długo czekać.

GIS ostrzega, że nadmiar cukru w diecie sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, miażdżyca i inne choroby sercowo-naczyniowe, próchnica i choroby przyzębia, obniżenie odporności, podatność na zakażenia grzybicze, dolegliwości trawienne, zaburzenia hormonalne, pogorszenie kondycji skóry i przedwczesne starzenie, uczucie nieuzasadnionego zmęczenia, senność, zaburzenia koncentracji, obniżenie nastroju.

Dlaczego w Polsce stale rośnie spożycie cukru? Sięgamy po niego ukradkiem. Wypijamy w słodzonych napojach. Umieramy, nie mając świadomości, że do tysięcy zgonów w Polsce co roku przyczynia się właśnie cukier.

A do tego długa, stale rosnąca liczba chorób powodowanych cukrem, poprzedzających przedwczesną śmierć. Liczba osób z otyłością stale wzrasta, a prognozy wskazują, że ten wzrost będzie coraz bardziej znaczący.

20 proc. Polaków choruje na otyłość 

Otyłość to problem nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. WHO uważa walkę z otyłością, za jedno z najistotniejszych wyzwań teraz i w przyszłości. Nadwaga i otyłość to już czwarta najczęstsza przyczyna śmierci.

60 proc. Polaków boryka się z nadwagą. Już co 5. osoba w Polsce jest otyła. Otyłość zaś to przyczyna zwiększonego ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory, chorób serca i układu krążenia, cukrzycy, chorób układu ruchu, zwiększone prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu.

Gadaj Zdrów: Prof. Tarnowski: "Ludzie nie rozumieją, że skoro otyłość jest śmiertelna, to i leczenie nie jest lekkie"

Cukier - tak wpływa na organizm 

Cukier wykazuje działania prozapalne. Jeśli masz problemy np. ze stanami zapalnymi w stawach, zwiększone spożycie cukru może nasilić ból. Ponadto jego nadmierne spożycie powoduje dysbiozę w jelitach.

Cukier może przyczyniać się do zaburzeń hormonalnych, trawiennych, metabolicznych. Trzustka po spotkaniu z cukrem ulega wyniszczeniu, z powodu gwałtownych wyrzutów insuliny pod wpływem cukru.

A stąd już prosta droga do cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Jedząc dużo cukru, łatwiej można zachorować na grzybicę np. na skórze albo grzybicę pochwy.

Ukryty cukier spożywamy nieświadomie

Głównym problemem cukru nie jest fakt, że cukier jest słodki - choć oczywiście ten smak może uzależniać, podobnie jak "cukrowy haj" może powodować symptomy nałogu. Główny problem polega na tym, że spożywamy cukier, nawet nie wiedząc o tym.

Gdzie znajduje się cukier, chociaż się go nie spodziewamy? W chlebie - i to także tym ciemnym, po który sięgamy z przekonaniem, że jest zdrowszy. Często bowiem wypieka się go na bazie miodu, słodu, melasy lub cukru.

Co więcej, cukier może być dodawany nawet do kiełbas i wędlin! Naturalny cukier jest także w mleku, a co za tym idzie - w nabiale. Problem stanowią też owocowe jogurty, które zwykle są hojnie dosładzane.

A co z produktami tzw. light, bez cukru? Większość z nich zawiera słodziki, które - choć nie są cukrem - zgodnie ze współczesnymi ustaleniami, również mają szkodliwy wpływ na organizm.