Muffinki - muffiny czekoladowe i nie tylko. Ile mają kalorii?

2019-02-15 12:03

Muffinki i muffiny to babeczki z różnymi dodatkami. Największą popularnością cieszą się muffinki z czekoladą, z jagodami czy z bananami. Jednak muffiny może też przygotować w wersji wege - z warzywami i jeść je na ciepło. Sprawdź, jakie są rodzaje muffinek i ile mają kalorii.

Muffinki: wartość odżywcza, kalorie i rodzaje. Czy muffiny są zdrowe?
Autor: Getty Images Muffinki z czekoladą są jednym z najpopularniejszych rodzajów muffinów.

Spis treści

  1. Muffinki - muffiny czekoladowe i nie tylko
  2. Muffinki z czekolada - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)
  3. Muffinki - czy muffiny są zdrowe?
  4. Muffinki z jagodami - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)
  5. Muffinki bananowe - ile mają kalorii? (w 100 g)
  6. Muffinki - przepis na muffiny czekoladowe
  7. Muffinki - dietetyczne muffiny
  8. Muffinki - bezglutenowe muffiny

Muffinki to babeczki, których słodkich smak powszechnie poznano ok. XVIII wieku, mimo że ich historia rozpoczyna się na przełomie X i XI w. Początkowo muffiny były przekąską niższych sfer, jednak później brytyjska arystokracja uznała muffiny za znakomity dodatek do popołudniowej herbaty. Obecnie muffinki cieszą się ogromną popularnością na całym świecie.

Muffinki - muffiny czekoladowe i nie tylko

Można wyróżnić dwa rodzaje muffinek. Jeden z nich pochodzi z Europy właśnie z początku XVIII wieku. Muffiny te są wypiekane z ciasta drożdżowego i przybierają kształt bułeczek. Smaży się je na patelni, opiekając z dwóch stron, co sprawia, że przybierają owalny, spłaszczony kształt. Często serwuje się je w postaci tostów posmarowane masłem lub margaryną z dodatkiem dżemu, miodu lub jajek, sera, boczku. Są znane w Ameryce jako „angielskie muffiny”.

Drugi rodzaj muffinek pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, z połowy XIX wieku. Te muffinki mają kształt babeczki i przygotowuje się je z rzadkiego ciasta (na bazie mąki, sody lub proszku do pieczenia, masła, jaj). Są one wypiekane w piekarniku w wersji na słodko z jagodami, czekoladą, bananem lub cytryną oraz w wersji wytrawnej z warzywami. Ten rodzaj muffinów rozpowszechnił się w Wielkiej Brytanii dopiero w XX wieku za sprawą popularnej sieci kawiarni.

Warto wiedzieć

Muffinki z czekolada - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna 388 kcal

Białko - 6,4 g
Tłuszcz - 22,1 g

Kwasy tłuszczowe nasycone - 4,969 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 10,933 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 5,08 g

Cholesterol - 71,0 g
Węglowodany - 42,0 g
Błonnik - 1,0 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 40,0 mg (4%)
Sód - 26,0 mg (2%)
Fosfor - 107,0 mg (15%)
Potas - 193,0 mg (6%)
Żelazo - 1,1 mg (11%)
Magnez - 38,0 mg (10%)
Cynk - 0,91 mg (8%)
Miedź - 0,14 mg (16%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,056 mg (4%)
Witamina B2 - 0,120 mg (9%)
Witamin B6 - 0,034 mg (3%)
Niacyna - 0,42 mg (3%)
Witamina B12 - 0,3 µg (13%)
Foliany - 27,01 µg (7%)
Witamina C - 0,2 mg (0,2%)
Witamina A - 37,0 µg (4%)
Witamina D - 0,207 µg (1%)
Witamina E - 4,27 mg (43%)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Muffinki - czy muffiny są zdrowe?

Muffiny to wypiek kaloryczny. Najniższą kalorycznością charakteryzują się muffiny z jagodami, natomiast najbardziej kaloryczne są muffiny z czekoladą. Mniej kaloryczne będą muffiny wytrawne z warzywami.

100 g muffinów pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej na witaminy i składniki mineralne od kilku do kilkunastu procent. Zawartość składników odżywczych jest uzależniona od dodatku, np. muffiny czekoladowe są bogatsze w magnez, żelazo i miedź.

Światowy Dzień Muffina jest obchodzony 30 marca.

Muffinki z dodatkiem świeżych owoców lub prawdziwej gorzkiej czekolady będą bogatsze o niektóre składniki odżywcze. Mimo to nadal są kaloryczne, a co za tym idzie - nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach. Zbyt częste spożywanie tradycyjnych muffinów może przyczyniać się do wzrostu ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości, chorób serca oraz podwyższenia poziomu glukozy we krwi.

Czytaj też: 

Warto wiedzieć

Muffinki z jagodami - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 292 kcal

Białko - 4,6 g
Tłuszcz - 14,9 g

Kwasy tłuszczowe nasycone - 1,518 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 8,236 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 4,364 g

Cholesterol - 39,1 g
Węglowodany - 36,0 g
Błonnik - 1,3 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 30,7 mg (3%)
Sód - 22,8 mg (2%)
Fosfor - 55,3 mg (8%)
Potas - 78,0 mg (2%)
Żelazo - 0,7 mg (7%)
Magnez - 6,1 mg (2%)
Cynk - 0,48 mg (4%)
Miedź - 0,061 mg (7%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,046 mg (4%)
Witamina B2 - 0,100 mg (8%)
Witamin B6 - 0,0368 mg (3%)
Niacyna - 0,325 mg (2%)
Witamina B12 - 0,263 µg (11%)
Foliany - 23,11 µg (6%)
Witamina C - 3,33 mg (4%)
Witamina A - 33,3 µg (4%)
Witamina E - 4,12 mg (41%)
Witamina D - 0,182 µg (1%)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Warto wiedzieć

Muffinki bananowe - ile mają kalorii? (w 100 g)

Wartość kaloryczna 285 kcal

Białko - 4,4 g
Tłuszcz - 13,6 g

Kwasy tłuszczowe nasycone - 1,414 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 7,506 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 3,919 g

Cholesterol - 35,7 g
Węglowodany - 37,2 g
Błonnik - 1,04 g

(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Minerały

Wapń - 27,2 mg (3%)
Sód - 20,8 mg (1%)
Fosfor - 52,8 mg (8%)
Potas - 172,0 mg (5%)
Żelazo - 0,64 mg (6%)
Magnez - 14,4 mg (4%)
Cynk - 0,4 mg (4%)
Miedź - 0,06 mg (7%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,050 mg (4%)
Witamina B2 - 0,116 mg (9%)
Witamin B6 - 0,125 mg (10%)
Niacyna - 0,384 mg (2%)
Witamina B12 - 0,24 µg (10%)
Foliany - 26,2 µg (7%)
Witamina C - 2,72 mg (3%)
Witamina E - 3,46 mg (35%)
Witamina A - 32,0 µg (4%)
Witamina D - 0,166 µg (1%)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Muffinki - przepis na muffiny czekoladowe

Muffinki - dietetyczne muffiny

Muffiny można także przygotować w wersji dietetycznej. Są świetnym zamiennikiem słodkiej przekąski. Ponadto można je przygotować w wersji wytrawnej z warzywami.

W zamian mąki pszennej dobrze sprawdzi się mąka pełnoziarnista lub mąka gryczana. Dzięki temu muffiny będą bogatsze o składniki mineralne i błonnik. Dodatkowo do ciasta można dodać kaszę jaglaną lub płatki owsiane.

Cukier warto zastąpić miodem w mniejszej ilości, a mleko o wysokiej zawartości tłuszczu tym o niskiej zawartości tłuszczu. Dobrą alternatywą dla masła jest olej rzepakowy.

Muffiny można też przygotować bez jajek! Jest to doskonałą opcją dla wegan. W zamian jajek można wykorzystać siemię lniane lub banany. Także mleko krowie z powodzeniem można zastąpić mlekiem kokosowym, mlekiem migdałowym czy mlekiem sojowym.

Muffinki - bezglutenowe muffiny

Muffiny można także przygotować w wersji bezglutenowej. Jako baza ciasta świetnie sprawdzi się mąka gryczana, mąka jaglana, mąka kukurydziana lub mąka z ciecierzycy. Można też zastosować kombinację mąki gryczanej, mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej lub wykorzystać kaszę jaglaną bądź kaszę gryczaną.

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie
O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.