Spis treści:
- Musztarda - rodzaje musztardy
- Musztarda - właściwości zdrowotne
- Musztarda - wartości odżywcze, kalorie
- Musztarda a odchudzanie
- Musztarda - przepis. Jak zrobić musztardę?
- Musztarda - jak rozpoznać tę dobrej jakości?
- Musztarda - cena, gdzie kupić?
- Musztarda - przechowywanie
Musztarda to przyprawa, której właściwości zdrowotne znali już starożytni Rzymianie, Grecy oraz Sumerowie. To wszystko za sprawą gorczycy, z której jest otrzymywana.
Do wykonania musztardy, oprócz gorczycy, potrzeba octu winnego lub octu jabłkowego, oleju, wody lub białego wina, miodu lub syropu klonowego, pieprzu i soli. Warto wiedzieć, że aby wyprodukować 200 g musztardy potrzeba blisko 1000 ziarenek gorczycy.
Musztarda znalazła szerokie zastosowanie w kuchni - pasuje jako dodatek do sosów winegret, sałatek, kanapek i mięs.
Musztarda - rodzaje musztardy
Rodzajów musztardy jest bardzo wiele. Różnią się one smakiem, konsystencją, kolorem oraz sposobem produkcji. Smak musztardy jest zależny od tego, z jakiego rodzaju gorczycy została ona zrobiona oraz od rodzaju dodanych przypraw.
- delikatesowa – jest dość łagodna, o kremowej konsystencji
- kremska – jest najsłodszą odmianą musztardy
- sarepska – powstaje z połączenia białych i brązowych ziaren gorczycy
- francuska – jako jedyna posiada niezmielone ziarna. Dzięki temu wyróżnia się ciekawą granulowatą konsystencją
- dijon – najbardziej unikatowy rodzaj musztardy. Robiona jest na bazie wina z winogron zamiast octu, ponadto zawiera bardzo mało soli i cukru
- rosyjska – składa się tylko z czarnych ziaren, które są największą ostrość
- stołowa – jest średnio pikantna
- angielska – wytwarzana jest z białych i czarnych ziaren gorczycy z dodatkiem kurkumy. Jest bardzo ostra w smaku
- bawarska – to dość słodki rodzaj musztardy, który swój smak zawdzięcza dodatkowi miodu
Musztarda - właściwości zdrowotne
Musztarda swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza ziarnom gorczycy, z których jest wytwarzana. Ma ona pozytywny wpływ na układ pokarmowy, gdyż wspomaga trawienie.
Poza tym nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, tym samym wywołując delikatny efekt przeczyszczający. Dzięki temu są naturalnym środkiem wspomagającym przy zaparciach.
Gorczyca jest źródłem licznych witamin i minerałów, m.in. witaminy E, która zapobiega miażdżycy i chorobom serca.
Musztarda - wartości odżywcze, kalorie
W 100 g:
Wartość energetyczna - 66 kcal
Białko - 4,4 g
Węglowodany - 5 g (w tym cukry - 0,9 g)
Tłuszcz - 4 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 2,6 g
- kwasy tłuszczowe trans - 0 g
Błonnik - 3,3 g
Witaminy
Witamina C - 1,5 mg
Witamina B6 - 0,1 mg
Witamina A - 71 IU
Minerały
Sód - 1 135 mg
Potas - 138 mg
Wapń - 58 mg
Żelazo - 1,5 mg
Magnez - 49 mg
Musztarda a odchudzanie
Musztarda jest niskokaloryczna, dzięki czemu bez obaw może być spożywana przez osoby odchudzające się. Łyżeczka musztardy to ok. 5 kcal! Jeśli zależy ci na utrzymaniu linii, a jednocześnie nie potrafisz zrezygnować z wyrazistych dodatków wzmacniających smak różnych potraw, musztarda będzie doskonałym wyborem.
Oprócz tego, dzięki swojemu głównemu składnikowi – gorczycy – wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
CZYTAJ TEŻ:
- Majonez - właściwości, kalorie (kcal). Który wybrać? Który jest najzdrowszy?
- Keczup: domowy najlepszy. Przepis na domowy keczup
- CHRZAN - właściwości lecznicze. Przepis na syrop i nalewkę z chrzanu
Musztarda dobrej jakości powstaje z ziaren gorczycy i dodatku octu, soli i cukru. Gorczyca sama w sobie ma właściwości konserwujące, a wzbogacona o ocet, nie wymaga dodawania żadnych chemicznych substancji konserwujących.
Jednak bardzo często w składzie sklepowej musztardy można znaleźć różne konserwanty (bardzo często siarczyny oznaczane jako E 220, E 227), barwniki (tertrazyna E 102), i zagęstniki, które obniżają jakość musztardy. Dlatego też bardzo ważne jest, aby czytać etykiety przed zakupem i wybierać taki produkt, który ma jak najprostszy i jak najbardziej naturalny skład.
Warto wiedzieć, że naturalnym barwnikiem, często wykorzystywanym do nadania żółtego odcieniu musztardzie, jest kurkumina.
Musztarda - cena, gdzie kupić?
Musztarda jest dość tania. Jej cena zależna jest przede wszystkim od rodzaju musztardy i producenta. Za mały słoiczek musztardy zapłacimy od 2 do 5 zł.
Musztarda - przechowywanie
Musztardę po otwarciu należy przechowywać w lodówce, aby jak najdłużej zachowała świeżość (musztarda może stać w lodówce nawet pół roku). Jednak kiedy pojawi się na niej pleśń lub na powierzchni zacznie wytrącać się wodnisto-oleista ciecz, oznacza to, że musztarda nie nadaje się już do spożycia.
Czytaj więcej artykułów tego autora
