Musztarda - właściwości lecznicze
Musztarda to przyprawa doskonale zanana na całym świecie. Jednak mało kto wie, jakie musztarda ma właściwości. Dla starożytnych Rzymian była lekiem na reumatyzm. Jest też ponoć silnym afrodyzjakiem. Obecnie wiadomo, że wspomaga prace układu pokarmowego. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma musztarda i jakie są jej rodzaje.
Spis treści:
- Musztarda - rodzaje musztardy
- Musztarda - właściwości zdrowotne
- Musztarda - wartości odżywcze, kalorie
- Musztarda a odchudzanie
- Musztarda - przepis. Jak zrobić musztardę?
- Musztarda - jak rozpoznać tę dobrej jakości?
- Musztarda - cena, gdzie kupić?
- Musztarda - przechowywanie
Musztarda to przyprawa, której właściwości zdrowotne znali już starożytni Rzymianie, Grecy oraz Sumerowie. To wszystko za sprawą gorczycy, z której jest otrzymywana.
Do wykonania musztardy, oprócz gorczycy, potrzeba octu winnego lub octu jabłkowego, oleju, wody lub białego wina, miodu lub syropu klonowego, pieprzu i soli. Warto wiedzieć, że aby wyprodukować 200 g musztardy potrzeba blisko 1000 ziarenek gorczycy.
Musztarda znalazła szerokie zastosowanie w kuchni - pasuje jako dodatek do sosów winegret, sałatek, kanapek i mięs.
Musztarda - rodzaje musztardy
Rodzajów musztardy jest bardzo wiele. Różnią się one smakiem, konsystencją, kolorem oraz sposobem produkcji. Smak musztardy jest zależny od tego, z jakiego rodzaju gorczycy została ona zrobiona oraz od rodzaju dodanych przypraw.
- delikatesowa – jest dość łagodna, o kremowej konsystencji
- kremska – jest najsłodszą odmianą musztardy
- sarepska – powstaje z połączenia białych i brązowych ziaren gorczycy
- francuska – jako jedyna posiada niezmielone ziarna. Dzięki temu wyróżnia się ciekawą granulowatą konsystencją
- dijon – najbardziej unikatowy rodzaj musztardy. Robiona jest na bazie wina z winogron zamiast octu, ponadto zawiera bardzo mało soli i cukru
- rosyjska – składa się tylko z czarnych ziaren, które są największą ostrość
- stołowa – jest średnio pikantna
- angielska – wytwarzana jest z białych i czarnych ziaren gorczycy z dodatkiem kurkumy. Jest bardzo ostra w smaku
- bawarska – to dość słodki rodzaj musztardy, który swój smak zawdzięcza dodatkowi miodu
Musztarda - właściwości zdrowotne
Musztarda swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza ziarnom gorczycy, z których jest wytwarzana. Ma ona pozytywny wpływ na układ pokarmowy, gdyż wspomaga trawienie.
Poza tym nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, tym samym wywołując delikatny efekt przeczyszczający. Dzięki temu są naturalnym środkiem wspomagającym przy zaparciach.
Gorczyca jest źródłem licznych witamin i minerałów, m.in. witaminy E, która zapobiega miażdżycy i chorobom serca.
Musztarda - wartości odżywcze, kalorie
W 100 g:
Wartość energetyczna - 66 kcal
Białko - 4,4 g
Węglowodany - 5 g (w tym cukry - 0,9 g)
Tłuszcz - 4 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 2,6 g
- kwasy tłuszczowe trans - 0 g
Błonnik - 3,3 g
Witaminy
Witamina C - 1,5 mg
Witamina B6 - 0,1 mg
Witamina A - 71 IU
Minerały
Sód - 1 135 mg
Potas - 138 mg
Wapń - 58 mg
Żelazo - 1,5 mg
Magnez - 49 mg
Musztarda a odchudzanie
Musztarda jest niskokaloryczna, dzięki czemu bez obaw może być spożywana przez osoby odchudzające się. Łyżeczka musztardy to ok. 5 kcal! Jeśli zależy ci na utrzymaniu linii, a jednocześnie nie potrafisz zrezygnować z wyrazistych dodatków wzmacniających smak różnych potraw, musztarda będzie doskonałym wyborem.
Oprócz tego, dzięki swojemu głównemu składnikowi – gorczycy – wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
CZYTAJ TEŻ:
- Majonez - właściwości, kalorie (kcal). Który wybrać? Który jest najzdrowszy?
- Keczup: domowy najlepszy. Przepis na domowy keczup
- CHRZAN - właściwości lecznicze. Przepis na syrop i nalewkę z chrzanu
Musztarda dobrej jakości powstaje z ziaren gorczycy i dodatku octu, soli i cukru. Gorczyca sama w sobie ma właściwości konserwujące, a wzbogacona o ocet, nie wymaga dodawania żadnych chemicznych substancji konserwujących.
Jednak bardzo często w składzie sklepowej musztardy można znaleźć różne konserwanty (bardzo często siarczyny oznaczane jako E 220, E 227), barwniki (tertrazyna E 102), i zagęstniki, które obniżają jakość musztardy. Dlatego też bardzo ważne jest, aby czytać etykiety przed zakupem i wybierać taki produkt, który ma jak najprostszy i jak najbardziej naturalny skład.
Warto wiedzieć, że naturalnym barwnikiem, często wykorzystywanym do nadania żółtego odcieniu musztardzie, jest kurkumina.
Musztarda - cena, gdzie kupić?
Musztarda jest dość tania. Jej cena zależna jest przede wszystkim od rodzaju musztardy i producenta. Za mały słoiczek musztardy zapłacimy od 2 do 5 zł.
Musztarda - przechowywanie
Musztardę po otwarciu należy przechowywać w lodówce, aby jak najdłużej zachowała świeżość (musztarda może stać w lodówce nawet pół roku). Jednak kiedy pojawi się na niej pleśń lub na powierzchni zacznie wytrącać się wodnisto-oleista ciecz, oznacza to, że musztarda nie nadaje się już do spożycia.
Czytaj więcej artykułów tego autora