Najbardziej uzależniające produkty spożywcze
Jakie są najbardziej uzależniające produkty spożywcze? Na pewno każdy wymieni w pierwszej kolejności cukier. Jednak nie on jeden uzależnia... Często połączenia smaków silnie oddziałują na ośrodki przyjemności w mózgu i sprawiają, że zamiast zapewnić nam uczucie sytości, jedzenie tylko potęguje głód.
Spis treści
- Jakie produkty spożywcze uzależniają najbardziej?
- Listę 10 najbardziej uzależniających produktów znajdziecie tutaj:
- Najbardziej uzależniające produkty mogą być rakotwórcze?
Najbardziej uzależniające produkty spożywcze to wbrew pozorom nie tylko czekolada! Czy można mówić o uzależnieniu od jedzenia? Kogo ono dotyczy? Jeśli wydaje się Wam, że tylko osób zmagających się z nadwagą to jesteście w błędzie. Uzależnić się od pewnych produktów spożywczych może każdy - także osoby szczupłe, które będą zatruwać swój organizm niewłaściwym jedzeniem.
Mechanizm uzależnienia jest bardzo prosty - gdy spożywasz ulubione potrawy, mózg produkuje dopaminę, której działanie sprawia, że doświadczasz uczucia przyjemności.Z czasem jedzenie powoduje coraz mniejszy wyrzut dopaminy, a Ty odczuwasz stres lub przygnębienie, smutek i chcesz więcej jeść, aby poczuć się psychicznie lepiej. W ten sposób tworzy się błędne koło. Właśnie tak wygląda mechanizm uzależnienia nie tylko od jedzenia, ale także od substancji psychoaktywnych, czy alkoholu.
Jakie produkty spożywcze uzależniają najbardziej?
Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan przeprowadzili badanie z udziałem 518 osób, aby ustalić jakie są najbardziej uzależniające produkty. W celu określenia uzależnienia od żywności wykorzystali skalę Yale (YFAS), czyli powszechnie stosowane narzędzie do oceny poziomu uzależnienia od jedzenia.
Polecamy: Comfort food - co to? Uzależnienie od comfort food
Uczestnikom eksperymentu została wręczona lista 35 produktów spożywczych, zarówno przetworzonych, jak i nieprzetworzonych, następnie poproszono, aby ocenili oni prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z każdym z 35 pokarmów w skali od 1 (nie uzależniające) do 7 (skrajnie uzależniające).
Niestety wyniki badania nie były optymistyczne - u 10 proc. wykryto pełne uzależnienie od jedzenia, natomiast u pozostałych zachowania żywieniowe o znamionach uzależnienia w stosunku do niektórych produktów spożywczych.
Zazwyczaj uzależniają produkty wysoko przetworzone, bogate w cukier, tłuszcz, białą mąkę i sól.
Listę 10 najbardziej uzależniających produktów znajdziecie tutaj:
Najbardziej uzależniające produkty mogą być rakotwórcze?
Udowodniono, że najbardziej uzależniające są dla nas produkty wysoko przetworzone, zawierające tłuszcze, węglowodany, cukier i sól. Charakterystyczny jest także ich wysoki indeks glikemiczny uzależniającej żywności - im wyższy indeks, tym szybciej osiągamy wysokie stężenie cukru we krwi. A wysokie stężenie cukru we krwi oznacza wyrzut dopaminy.
Niestety żywność przetworzona zawiera wiele substancji konserwujących, często uznanych za rakotwórcze. Wykazano już związek między spożyciem dużej ilości żółtego sera, a wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi u kobiet. W 2015 roku wpisano także czerwone mięso na listę produktów rakotwórczych. Dlatego najlepiej spożywać warzywa i owoce, także w formie przetworzone, ale w domu!
Ważną informacją jest także to, że uzależniać mogą... produkty mączne. Pszenica, zwłaszcza ta produkowana na masową skalę ma właściwości uzależniające. Nie powinno się zatem przesadzać z produktami zbożowymi, nawet jeśli wybieramy orkisz czy produkty pełnoziarniste.