Natka pietruszki: wartość odżywcza, uprawa, przechowywanie, przepisy
Tęsknisz do nieszklarniowej zieleniny? Wyhoduj na parapecie natkę pietruszki. Nie traktuj jej tylko jako dodatku smakowego do potraw. Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Wypróbuj przepisy z natką pietruszki.
Spis treści
- Natka pietruszki - jak założyć domową hodowlę?
- Natka pietruszki - przechowywanie
- Natka pietruszki - wartość odżywcza
- Przepisy na dania z natką pietruszki
Natka pietruszki jest nieoceniona w kuchni. Nadaje się do przyprawiania tradycyjnych zup, surówek czy mięs. Jest też niezastąpionym dodatkiem do wykwintnych dań z owocami morza. Oprócz walorów smakowych, pietruszka posiada wiele właściwości leczniczych. Aby zachować jej wartości odżywcze, pietruszkę warto hodować samodzielnie w domu.
Natka pietruszki - jak założyć domową hodowlę?
Do dość głębokiej doniczki wypełnionej ziemią (np. mieszanką uniwersalną) włóż korzenie pietruszki. Sadź je gęsto, mogą do siebie dotykać, ważne, by końce z zawiązkami liści nieco wystawały.
Doniczkę postaw na słonecznym parapecie i podlewaj, gdy ziemia będzie lekko przesuszona. Wkrótce pojawi się zielony pióropusz listków. Ścinaj je nożyczkami, siekaj i dodawaj do sałatek, past do pieczywa, dań z ryżu, kaszy. Posypuj nimi zupy, placki, omlety, kanapki.
Natkę można też wysiać z nasion (dla ozdoby polecamy odmianę o karbowanych listkach), ale w tym przypadku na żniwa trzeba będzie dłużej czekać. Jednak warto, bo łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i witaminę C.
Natka pietruszki - przechowywanie
Najcenniejsza jest świeżo zerwana – i to zapewni ci własna uprawa. Trudniej zachować świeżość, gdy kupisz natkę w pęczku. W zimnej wodzie wytrzyma w dobrym stanie 2–3 dni, dłużej w lodówce: umyty i otrzepany z wody pęczek owiń ręcznikiem kuchennym i połóż w najcieplejszym miejscu lodówki.
Listki można też posiekać, zapakować do plastikowego pudełka i zamrozić – wrzucone np. do zupy będą jak świeże. Pojedyncze listki zalane wodą w pojemniku na lód po zamrożeniu ozdobią koktajle.
Natka pietruszki - wartość odżywcza
Już żyjący ponad 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.
W istocie łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm.
Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach).
Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E.
Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Przepisy na dania z natką pietruszki
Pietruszkowe pesto
- 2 małe lub 1 duży pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 4 łyżki (ok. 60 ml) oliwy
- 4 orzechy laskowe lub łyżeczka orzechów piniowych albo płatków migdałowych
- 4–5 łyżek startego sera typu parmezan lub pecorino
- sól, pieprz
Natkę opłucz, dokładnie osusz, odetnij same gałązki, listki poszatkuj w blenderze, wrzuć obrany czosnek i uprażone na suchej patelni orzechy. Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, dokładnie zmiksuj. Przypraw do smaku.
Pieczarki faszerowane
Pieczarki oczyść, odetnij trzony, posiekaj je drobno i przesmaż na oliwie. Natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Trzony wymieszaj z natką, przypraw solą i pieprzem.
Farszem wypełnij kapelusze, ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową, przykryj folią i upiecz. Podawaj na gorąco skropione sokiem z cytryny.
Sałatka tabouleh
- 25 dag kaszy kuskus
- 6 łyżek oliwy
- 3 pomidory
- papryka czerwona
- ogórek
- cebula
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki listków mięty
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Kaszę zalej wrzątkiem, by była lekko przykryta. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój paprykę, ogórek i cebulę. Natkę i miętę posiekaj.
Kaszę wymieszaj z oliwą, dodaj zieleninę i warzywa. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schładzaj godzinę.
Czytaj też:
- Koperek - wartości odżywcze i zastosowanie
- Szczypiorek - właściwości i wartości odżywcze
- Bazylia na wzdęcia i niestrawność. Właściwości lecznicze bazylii
miesięcznik "Zdrowie"