Naturalne wsparcie dla wątroby i organizmu. Zaskakująca moc "herbaty Inków"
Pau d’Arco, znana również jako herbata Inków, oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Wspiera układ odpornościowy, poprawia funkcjonowanie wątroby i układu pokarmowego, a to tylko niektóre z jej zalet. Dowiedz się, jak ten naturalny napój wpływa na zdrowie i kiedy warto po niego sięgnąć.
Co to jest herbata Inków?
Pau d'Arco, znane również jako lapacho lub herbata Inków, pochodzi od drzewa Tabebuia impetiginosa, występującego głównie w Ameryce Środkowej i Południowej. Od wieków stosowane jest w tradycyjnej medycynie ludowej do leczenia różnych dolegliwości. Zwolennicy tej rośliny wierzą, że może wspomóc redukcję stanów zapalnych, łagodzenie infekcji oraz ochronę przed chorobami układu krążenia.
Pau d'Arco używa się do leczenia gorączki, malarii, infekcji bakteryjnych i grzybiczych, a także problemów skórnych. W Brazylii roślina jest ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwjadowe, szczególnie w przypadkach ukąszeń węży. Obecnie prowadzone są badania na całym świecie, które koncentrują się na potencjalnym działaniu herbaty Inków w leczeniu nowotworów.
Właściwości prozdrowotne herbaty Inków
Kora Pau d'Arco, znana również jako lapacho, to prawdziwy skarbiec naturalnych związków chemicznych, takich jak lapachol, lapachone i kwasy fenolowe. Wśród najważniejszych zalet tej rośliny wyróżnia się działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Herbata Inków wykazuje korzystny wpływ na układ oddechowy, wspomaga pracę wątroby oraz wspiera leczenie niedokrwistości. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia wydzielania kwasu żółciowego i wspomaga produkcję śluzu, co bywa szczególnie pomocne w przypadku choroby wrzodowej.
W badaniach zauważono także, że Pau d'Arco może zmniejszać obrzęki stawów, co przynosi ulgę osobom cierpiącym na przewlekły stan zapalny. Kora zawiera także związki, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu roślina może wspierać organizm w walce z infekcjami.
Za sprawą zawartości związków antyoksydacyjnych herbata Inków działa ochronnie na nasze komórki, neutralizując szkodliwe wolne rodniki. Ponadto wspiera układ pokarmowy, zmniejszając wydzielanie kwasu żołądkowego i stymulując produkcję śluzu, co sprzyja zdrowiu przewodu pokarmowego.
Pau d'Arco znajduje szerokie zastosowanie, m.in. w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi, wspomaganiu leczenia grzybicy, zapobieganiu opryszczce, poprawie procesów trawiennych i wzmocnieniu odporności organizmu.
Napar nie jest zalecany w czasie ciąży ani karmienia piersią. Ponadto ze względu na swoje właściwości rozrzedzające krew, stosowanie tej rośliny może zwiększać ryzyko krwawienia podczas i po operacji. Należy unikać również picia herbaty Inków w trakcie leczenia środkami przeciwzakrzepowymi.