Nawadnia i wesprze układ odpornościowy. Ten owoc wciąż jest mało znany w Polsce
Słodki i wypełniony po brzegi beta-karotenem - te słowa idealnie opisują odmianę melona, zwanego również kantalupą. Ten owoc sprawdzi się nie tylko jako pyszna przekąska, ale również wesprze nasze zdrowie. Jakie właściwości ma kantalupa?
Kantalupa to przepyszny owoc, który jest blisko spokrewniony z arbuzem i miodowym melonem. Jest to nie tylko słodki owoc, ale również bardzo odżywczy. W jeden szklance zawiera wyłącznie 60 kcal.
Beta-karoten
Ten pięknie pomarańczowy owoc, jest po brzegi wypełniony beta-karotenem. Zawiera go więcej niż pomarańcze, grejpfruty, brzoskwinie czy mandarynki. Niektóre badania wykazują, że melony o pomarańczowym miąższu, jak na przykład właśnie kantalupa, mają tyla samo beta-karotenu co marchewki.
Beta-karoten jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia. Głównie dlatego, że po spożyciu przekształcane jest w witaminę A lub działa jako silny przeciwutleniacz. Witamina A jest ważna natomiast dla zdrowia: oczu, układu odpornościowego i czerwonych krwinek.
Witamina C
Jak już wcześniej wspominaliśmy szklanka kantalupy zawiera wyłącznie 60 kcal. Nie wspominaliśmy jednak, że taka sama ilość może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i to z nadwyżką.
Witamina C może pomóc nam skrócić czas trwania przeziębienia, a przy okazji bierze udział w uszczelnianiu i wzmacnianiu naczyń krwionośnych i hamuje utlenianie się "złego" cholesterolu LDL.
Kwas foliowy
W kantalupie znajdziemy również witaminę B9, znaną również lepiej jako kwas foliowy. Ta witamina jest świetnie znana wielu osobom. Choć kojarzy się go głównie z ciążą, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka - niezależnie od płci i wieku.
Niedobór tego kwasu może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, jak anemia, zaburzenia pamięci i koncentracji czy chroniczne zmęczenie.
Nawodnienie
Kantalupa będzie idealna również jeśli chodzi o nawodnienie organizmu, dzięki wysokiej zawartości wody. Ten owoc składa się z niej w prawie 90 procentach. Nic dziwnego więc, że zajadanie się nim, może pomóc zachować nawodnienie przez cały dzień.
Błonnik
W tym pysznym owocu znajdziemy również sporo błonnika, który jak już wiemy, wspomaga zdrowie jelit, zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko chorób serca i pomaga schudnąć zapewniając uczucie sytości na długi czas.
Potas
W kantalupie znajdziemy również potas, który odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniej równowago wodnej pomiędzy komórkami i płynami ustrojowymi. Co więcej, wpływa pozytywnie na zdrowie naszego mózgu i całego układu nerwowego.