Nawadnia i wesprze układ odpornościowy. Ten owoc wciąż jest mało znany w Polsce

2024-09-10 12:17

Słodki i wypełniony po brzegi beta-karotenem - te słowa idealnie opisują odmianę melona, zwanego również kantalupą. Ten owoc sprawdzi się nie tylko jako pyszna przekąska, ale również wesprze nasze zdrowie. Jakie właściwości ma kantalupa?

Nawadnia i wesprze układ odpornościowy. Ten owoc wciąż jest mało znany w Polsce
Autor: fot. Getty Images Nawadnia i wesprze układ odpornościowy. Ten owoc wciąż jest mało znany w Polsce

Kantalupa to przepyszny owoc, który jest blisko spokrewniony z arbuzem i miodowym melonem. Jest to nie tylko słodki owoc, ale również bardzo odżywczy. W jeden szklance zawiera wyłącznie 60 kcal.

Beta-karoten

Ten pięknie pomarańczowy owoc, jest po brzegi wypełniony beta-karotenem. Zawiera go więcej niż pomarańcze, grejpfruty, brzoskwinie czy mandarynki. Niektóre badania wykazują, że melony o pomarańczowym miąższu, jak na przykład właśnie kantalupa, mają tyla samo beta-karotenu co marchewki.

Beta-karoten jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia. Głównie dlatego, że po spożyciu przekształcane jest w witaminę A lub działa jako silny przeciwutleniacz. Witamina A jest ważna natomiast dla zdrowia: oczu, układu odpornościowego i czerwonych krwinek.

Witamina C

Jak już wcześniej wspominaliśmy szklanka kantalupy zawiera wyłącznie 60 kcal. Nie wspominaliśmy jednak, że taka sama ilość może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i to z nadwyżką.

Witamina C może pomóc nam skrócić czas trwania przeziębienia, a przy okazji bierze udział w uszczelnianiu i wzmacnianiu naczyń krwionośnych i hamuje utlenianie się "złego" cholesterolu LDL.

Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów

Kwas foliowy

W kantalupie znajdziemy również witaminę B9, znaną również lepiej jako kwas foliowy. Ta witamina jest świetnie znana wielu osobom. Choć kojarzy się go głównie z ciążą, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka - niezależnie od płci i wieku. 

Niedobór tego kwasu może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, jak anemia, zaburzenia pamięci i koncentracji czy chroniczne zmęczenie.

Nawodnienie

Kantalupa będzie idealna również jeśli chodzi o nawodnienie organizmu, dzięki wysokiej zawartości wody. Ten owoc składa się z niej w prawie 90 procentach. Nic dziwnego więc, że zajadanie się nim, może pomóc zachować nawodnienie przez cały dzień.

Błonnik

W tym pysznym owocu znajdziemy również sporo błonnika, który jak już wiemy, wspomaga zdrowie jelit, zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko chorób serca i pomaga schudnąć zapewniając uczucie sytości na długi czas.

Potas

W kantalupie znajdziemy również potas, który odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniej równowago wodnej pomiędzy komórkami i płynami ustrojowymi. Co więcej, wpływa pozytywnie na zdrowie naszego mózgu i całego układu nerwowego.