Nie łącz kurkumy z tą przyprawą. Naukowcy ostrzegają przed poważnymi konsekwencjami
O właściwościach prozdrowotnych kurkumy słyszy się często. Chwalona jest m.in. za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. I choć gotowanie z użyciem kurkumy jest generalnie bezpieczne, okazuje się, że stosowanie zbyt dużej ilość tej przyprawy może mieć poważne konsekwencje.
Kurkuma, jak nie od dziś wiadomo, jest chwalona za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wiele zawdzięcza swojemu składnikowi aktywnemu, jakim jest kurkumina.
Kurkumie przypisuje się właściwości wspomagające zdrowie mózgu i łagodzenie problemów trawiennych. Nie można jednak oczekiwać, że na przykład odtruje wątrobę, jak twierdzą niektórzy internauci.
Jeśli chodzi o używanie kurkumy jako przyprawy, to jest to generalnie bezpieczne, jednak nadużywanie suplementów zawierających jej duże ilości, może powodować powstawanie wrzodów żołądka lub kamieni nerkowych. Skąd mamy wiedzieć, jak dużo kurkumy to za dużo?
Nie ma żadnych wytycznych. WHO informuje
Dietetyczka i rzeczniczka Akademii Żywienia i Dietetyki, Debbie Petitpain, powiedziała portalowi Verywell, że nie ma zalecanej ani standardowej dawki dziennej kurkuminy, jaką należy przyjmować każdego dnia.
Według informacji Światowej Organizacji Zdrowia, bezpieczną dawką dzienną kurkuminy jest 3 mg na kilogram masy ciała. Według dietetyczki, ta dawka została ustalona na podstawie badań na zwierzętach.
Okazuje się bowiem, że niektóre suplementy z kurkumą mogą zaszkodzić wątrobie. Raport przedstawiony w 2022 sugeruje, że ma to związek z przyjmowaniem kurkumy w parze z czarnym pieprzem.
Według raportu piperyna zawarta w czarnym pieprzu ułatwia wchłanianie kurkuminy organizmowi. Takie połączenie może niestety ostatecznie przyczynić się do uszkodzenia wątroby.
Połączenie kurkumy z czarnym pieprzem. Eksperci ostrzegają
Dr n. med. Akshata Moghe, hepatolog, gastroenterolog i adiunkt medycyny wewnętrznej w UTHealth Houston przyznała, że nie udało się na tę chwilę udowodnić żadnych korzyści z doustnego przyjmowania kurkumy w formie suplementu. A przynajmniej jeszcze się to nie udało.
Trzeba jednak podkreślić, że przypadki poważnych uszkodzeń wątroby spowodowanych jej stosowaniem badacze mają już opublikowane i dobrze zbadane. Naukowcy odkryli kilka przypadków uszkodzenia wątroby związanego z kurkumą. Jak można się dowiedzieć, pięciu pacjentów trafiło do szpitala, a jeden zmarł z powodu niewydolności wątroby.
Autorzy opublikowanego w czasopiśmie The American Journal of Medicine badania, zidentyfikowali ryzyko związane z przyjmowaniem suplementów kurkumy i czarnego pieprzu jednocześnie.
Podkreślili jednak, że nie mogą z całą pewnością stwierdzić, że wszystkie odkryte przez nich przypadki były spowodowane kurkumą. Wiele osób bowiem przyjmowało w tym samym czasie inne leki.
Eksperci podkreślają, że jeśli regularnie używamy kurkumy w przygotowywaniu potraw - a w szczególności używamy jej z dodatkiem czarnego pieprzu - jedząc dodatkowo inne produkty przeciwzapalne i przeciwutleniające, to nie musimy przyjmować żadnego suplementu kurkumy.
Jako że nie ma standardów żywieniowych dotyczących wytycznych spożywania kurkumy i kurkuminy, warto najpierw porozmawiać o tym z lekarzem.